Totuus on tunteiden summa

|
Blogimerkintä

Faktapohjalta päätöksiä tekevä insinöörikin voi syyllistyä tunteista kumpuaviin johtopäätöksiin.

”Onpas ihanaa kun sataa! Sen ansiosta ikävä ruoste lähtee Pösöni jarrulevyistä!” Jokainen insinööri ymmärtää, ettei ruoste irtoa metallista pesemällä. Tarkalleen ottaen vesisade aiheuttaa ruostetta, joka muodostuu rauta-atomien hapettuessa veden ja hapen vaikutuksesta. Klassisessa insinööri ja humanisti -liitossa ei aina kuitenkaan kannata tuhlata aikaa faktapohjaisiin perusteluihin. ”Ehkä vain jarrutit tänään poikkeuksellisen kovaa, minkä ansiosta ruoste irtosi” saattaa olla yhtä turha kuin kemiallinen perustelu.

Tunnevetoinen ihminen muodostaa maailmankuvansa tunteiden pohjalta. Hän kokee, ettei häntä arvosteta eikä ymmärretä, jos häntä ei uskota. Hänen tapansa toimia ei ole sen väärempi kuin järkiperusteisen ihmisen tapakaan. Molemmat näkökulmat ovat tärkeitä niin parisuhteessa kuin menestyksekkäässä liiketoiminnassa. Toisesta tulee hyvä ihmisten ja toisesta asioiden johtaja.

Meillä kaikilla, jotka emme ole psykopaatteja, tunteet muokkaavat totuutta. Faktapohjalta päätöksiä tekevä insinöörikin voi syyllistyä tunteista kumpuaviin johtopäätöksiin. Urakan voi laskea kannattavaksi muuttamalla tavoitteita ja kustannusten kohdistusta. Aluepäälliköstä riippuu, mikä urakka kannattaa tarjota suurimmalla katteella. Jokainen päällikkö on varmasti oikeassa, jos tarkastellaan hänen omia bonuksiaan.

Onko se sinulta pois, jos kumppanisi haluaa sijoittaa sängyn siihen nurkkaan, jossa on vähiten maasäteilyä?

Parisuhteessa syntyy konflikteja väistämättä, kun toinen punnitsee vaihtoehtoja paunoissa ja toinen SI-järjestelmän yksiköin. Tiede on vuosisatoja taistellut asemastaan uskontojen joukossa. Kognitiivinen dissonanssi on rikkaus, joka pakottaa mielen keksimään uusia ajatuksia tai muokkaamaan jo olemassa olevia uskomuksia ristiriitojen vähentämiseksi. Onko se sinulta pois, jos kumppanisi haluaa sijoittaa sängyn siihen nurkkaan, jossa on vähiten maasäteilyä? 

Tiedeuskovaisen ei kannata menettää yöuniaan, jos väittelyyn ei löydy loogista ratkaisua. Kukin voi mennä internetiin lukemaan vain itseään miellyttäviä totuuksia. Lohdullisesti, elämä on usein merkityksellinen järjettömistä syistä.

Koska tunteet ovat osa totuutta, tee asioita, jotka tuntuvat hyvältä. Samalla voit olla järkevä. Jää seuraavalla lomalla kotiin viettämään parisuhteen laatuaikaa meditoimalla tai pelaamalla videopelejä. Se voi olla jopa antoisampaa, kuin lentäminen maailman toiselle puolelle päivittämään someen kuvia imartelevasti asetellusta rantavartalosta auringonlaskussa.

Kirjoitus on julkaistu aiemmin TEK-lehdessä 2/2020.

Avainsanat: