Liitot eivät ole muodissa, maineessa on kohentamisen varaa. TEKin valtuuston järjestäytymiskokouksessa kuulimme T-median tutkimustuloksia, joiden mukaan TEKin maine jäsenten keskuudessa on onneksi varsin hyvällä tolalla. Vertailuaineistona olleiden yritysten ja järjestöjen joukossa olemme parhaassa kolmanneksessa.
Ellun Kanojen viestintäasiantuntija Sini Korpinen painotti herättelevässä puheenvuorossaan, ettei järjestön olemassaolon oikeutusta voi perustella takavuosien saavutuksilla. Mainetta ei voi rakentaa vain tämän päivän tekojen kautta. Maine rakentuu siitä, mitä teemme ja viestimme – me: henkilökunta, luottamushenkilöt ja jäsenet.
Ei kannatakaan jäädä märehtimään liittojen menetettyä mainetta, vaan uudistua ja etsiä ratkaisuja tämän päivän ja huomisen ongelmiin. Yksi tärkeä tehtävämme on tekniikan merkityksen ymmärtämisen lisääminen. Erityisesti nuoret on saatava kiinnostumaan alasta, jotta Suomella olisi tulevaisuudessa edellytyksiä olla osaamisen kärkikansa valitsemillamme vahvuusalueilla.
Pitkän matematiikan kirjoittaneiden määrä on laskenut vuosikymmenessä 15 prosentilla. Matemaattis-luonnontieteellistä pohjaa vaativiin yliopistojen tutkinto-ohjelmiin ei saada riittävästi hyvää opiskelija-ainesta. Hallituksen budjettiriihessä suunnattiin luonnontieteiden ja matematiikan opetuksen vahvistamiseen viisi miljoonaa euroa. Se on hyvä alku.
Resurssien lisäksi opetusta ja opettajien asenteita on syytä tarkastella. Kuuntelin erään lukion vanhempainillassa, kuinka luokanvalvoja käytti hyvän tovin käännyttääkseen vanhempia pitkän matematiikan lukemista vastaan. Yksi argumentti oli, että lopettamalla pitkän matematiikan voi sen sijaan ottaa monta kiinnostavaa ainetta tilalle. Hän jopa syyllisti vanhempia omien ajatusten iskostamisesta lapsiin.