TEKin Nokela: ”Säästöt aloitettava muualta kuin tieteestä”

|
Uutinen
Kuuntele

35 miljoonan euron säästötavoite pitää löytää muualta kuin tieteen rahoituksesta, vaatii TEK. "Tieteen rahoituksen leikkaus iskee lommon kilpailukykyymme", sanoo TEKin Juhani Nokela.

Helsingin Sanomat uutisoi, että Opetus- ja kulttuuriministeriö on suuntaamassa valtaosan 35 miljoonan säästötavoitteestaan tieteen rahoitukseen. Tekniikan akateemiset TEKin mielestä tämä olisi huono päätös.

– Suomi pärjää vain osaamisella, joten tieteen rahoituksen leikkaus iskee lommon kilpailukykyymme. Hallituksen sitoutuminen TKI-toiminnan kasvattamiseen vesittyy tällaisilla päätöksillä, TEKin yhteiskuntasuhdejohtaja Juhani Nokela toteaa.

Kehysriihessään hallitus päätti leikkausten suuntaamisesta siten, että OKM:n hallinnonalalle suunnataan 35 miljoonan euron säästöt siten, että koulutuksesta tai opintososiaalisista etuuksista ei leikata. Käytännössä tämä tarkoittaa, että leikkaus sunnattaisiin tieteeseen, kulttuuriin, liikuntaan ja nuorisotyöhön. Samalla on huomattava, että Veikkauksen tuottojen pieneneminen osuu näihin sektoreihin hyvin kipeästi vaikka niitä osin kompensoidaankin.

TEKin mielestä olisi ollut järkevä suunnata lopulta varsin pieni 35 miljoonan euron säästötavoite sellaisiin ministeriöihin, missä se ei leikkaisi tulevaisuuden kasvua, kuten nyt tieteestä leikkaaminen tekee.

– On hyvä, että hallitus tasapainottaa taloutta, mutta koko opetus- ja kulttuuriministeriö pitäisi jättää leikkausten ulkopuolelle ja suunnattava säästöt muualle, Nokela vaatii.

Avainsanat: