Kuvassa on TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen.

TEKin Jokinen: TKI-rahoituksen askelmerkit oikeille kohdille budjettiriihessä

|
Uutinen

TEKin Jari Jokinen muistuttaa budjettiriihen alla, että jotta TKI-rahoituksen neljän prosentin tavoite voidaan toteuttaa, osaajia tarvitaan runsaasti lisää.

Hallituksen ja opposition yhteinen näkemys on, että Suomen TKI-panostukset on nostettava neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä. Valtiovarainministeriön budjettiehdotus näyttää kuitenkin siltä, ettei tätä tavoitetta kohden liikuta tarpeeksi kunnianhimoisesti. Määrärahoja osittain jopa vähennetään, kun kertaluontoisia eriä poistetaan.

– Nykyisellä hallituksella on kunnianhimoisia suunnitelmia, mutta toteutukselta odotamme enemmän. Nyt olisi oiva hetki lisätä TKI-panostuksia. Näin askelmerkit saataisiin kohdalleen seuraavaa hallitusta varten, jotta koviin tavoitteisiin voitaisiin päästä, toteaa TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen.

Suomen menestys perustuu osaamiseen ja osaajiin. Jotta neljän prosentin tavoite voidaan toteuttaa, osaajia tarvitaan runsaasti lisää. Työ tämän eteen on aloitettava heti. Käytännössä se tarkoittaa, että korkeakoulutusta on lisättävä, jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia parannettava ja uudistettava Suomen strategia kansainvälisten osaajien houkuttelemiseksi.

– Osaajapula on nousemassa kasvun esteeksi. Nyt on oikea aika päättää keinoista, joilla kansainvälisiä osaajia saadaan lisää työmarkkinoille. Hallituksen pitää päättää maahanmuuton lupabyrokratian keventämisestä, englanninkielisten palveluiden parantamisesta sekä täällä valmistuvien kansainvälisten opiskelijoiden työllistymisen vahvistamisesta, Jokinen vaatii.