TEKin Jokinen: ”Pääministeri, nyt on aika investoida”

|
Uutinen
Kuuntele

Pääministeri Marin kertoi käynnistävänsä parlamentaarisen työn Suomen TKI-investointien pitkäjänteiseksi nostamiseksi. "Kaikki puolueet on saatava sitoutumaan Suomen nousun reseptiin", sanoo Jokinen.

Pääministeri Sanna Marin kertoi Helsingin yliopiston 381-vuotisjuhlissa, että hän käynnistää parlamentaarisen työn Suomen TKI-investointien tason pitkäjänteiseksi nostamiseksi.

Marin sanoi, että hallituksen tavoite, nostaa Suomen tutkimus- ja kehittämismenojen osuus nykyisestä 2,7 prosentista 4 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä vaatii mahdollisimman laajan parlamentaarisen tuen. 

– Yhteistä tahtoa tarvitaan. Tervehdin lämmöllä pääministeri Marinin aloitetta. Kaikki puolueet täytyy saada sitoutumaan Suomen nousun reseptiin. Nousu tapahtuu tutkimukseen, osaamiseen ja innovaatioihin panostamalla, sanoo TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen

– Meidän pitää päästä kiinni 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa vallinneeseen henkeen. Kykenimme tuolloin luomaan toimeliaisuutta. Meidän tulee saada kiinni silloin vallinneesta mielentilasta. 

Helmikuun lopussa julkaistu Pekka Ala-Pietilän raportti korosti TKI-panostusten ja osaamisen kasvattamisen merkitystä Suomen kasvulle. Jokinen toivoo, että viesti kuullaan kaikissa eduskuntapuolueissa.

– TKI-tiekartta on valmiina, se on hyväksytty jo vuosi sitten. Nyt on ryhdyttävä toimeen. Meillä on jo kiire torpata Suomea uhkaava pitkä hitaan kasvun aika. 

Valtiovarainministeri Vanhanen on pohtinut ääneen, pitäisikö tutkimukseen ja kehitykseen panostaa jopa velkarahalla.

– Mikään ei ole fiksumpaa kuin investoida sellaiseen, joka maksaa itsensä takaisin korkojen kera. Tutkimus- ja kehitys ovat sijoituksia Suomeen ja sijoituksia tulevaisuuteen. Niiden kanssa ei pidä aikailla. 
 
 

Avainsanat: