TEK vaatii ydinvoimaa EU:n taksonomiaan ilmaston vuoksi

|
Uutinen
Kuuntele

– Olisi typerää jättää ydinvoima pois EU:n taksonomiasta, koska tarvitsemme kaikkia keinoja, TEKin kestävän teknologiayhteiskunnan asiantuntija Jussi-Pekka Teini sanoo.

Ydinvoima uhkaa jäädä Euroopan unionin kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmästä eli EU:n taksonomiasta.

Ydinvoimaa ei kannata jättää pois ideologisista syistä.

– Olisi typerää jättää ydinvoima pois, koska tarvitsemme kaikkia keinoja, että Suomi olisi hiilineutraali vuonna 2035 ja koko EU vuonna 2050. Tavoite ja tehtävä on mahdottoman vaikea jo nyt ja ydinvoimaa ei kannata jättää pois ideologisista syistä, TEKin kestävän teknologiayhteiskunnan asiantuntija Jussi-Pekka Teini sanoo.

Käytännössä EU:n taksonomia määrittelee, mitkä energiateknologiat EU:n mielestä vähentävät hiilidioksidipäästöjä, ja mitä teknologioita EU voi siten suosia ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. Jos ydinvoima jäisi ulos taksonomiasta, ydinvoimateknologian rakentamisen ja kehittämisen rahoituskulut saattaisivat kasvaa merkittävästi verrattuna mukaan päässeisiin energiamuotoihin, kuten aurinko- ja tuulivoimaan.

Jussi-Pekka Teinin mukaan aurinko- ja tuulivoima ovat kannatettavia energiamuotoja nekin, mutta ilman ydinvoimaa hiilineutraaliutta ei voida saavuttaa Suomessa tavoitellussa aikataulussa.

– Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n arviointiraportin mukaan viime vuosikymmen oli lämpimin yli 100 000 vuoteen. Tähän päivään mennessä tuotetut ilmastopäästöt riittävät nostamaan planeetan keskilämpötilan Pariisin sopimuksessa tavoitellun 1,5 asteen rajan yli. Jokainen tieteen tuoma uusi viesti ilmastonmuutoksesta kertoo samaa tarinaa: meidän on saatava päästöt laskuun äärimmäisen nopeasti.

Vakiintunut kanta

Tekniikan akateemiset TEK on jo pitkään ollut ydinvoiman puolella. Kanta perustuu vuoden 2000 jäsenkyselyyn, jonka mukaan tekkiläiset suhtautuivat hyvin myönteisesti ydinvoimaan energiavaihtoehtona. 

Myöhemmän, 2010-luvulla tehdyn kyselyn mukaan TEKin jäsenistä noin 80 prosenttia oli ydinvoiman kannalla ja osa toivoi jopa selvää lisärakentamista. Vastaajista noin 85 prosentin mielestä ydinvoima oli erittäin tai melko tärkeä keino vähentää energiantuotannon päästöjä.

Tuorein osoitus ydinvoiman kannattamisesta on Euroopan komission puheenjohtajalle Ursula von den Leyenille usean muun eurooppalaisen järjestön kanssa osoitetut kirjelmät, joista jälkimmäisen TEK allekirjoitti nyt heinäkuussa. Kirjelmässäkin vaaditaan ydinvoiman sisällyttämistä EU:n taksonomiaan.

Avainsanat: