TEK mukana suurimmassa alkuvaiheen pääomasijoitusrahastossa

|
Uutinen
Kuuntele

Innovestor Ventures on sijoittanut sataan startupiin ja yritysten liikevaihto kasvaa vuosittain 30 prosenttia. Tänä vuonna yritysten yhteenlaskettu liikevaihto kasvaa 300 miljoonaan euroon.

Tämän vuoden aikana suomalaisessa pääomasijoituskentässä on tapahtunut merkittäviä muutoksia. Noin vuosi sitten Innovestor Ventures -rahasto osti valtion omistamalta Finnveralta Aloitusrahasto Veran.  

Kaupan myötä Innovestorista kehittyi Suomen suurin varhaisen vaiheen startup-yrityksiin sijoittava rahasto.

– Muutosten taustalla on se, että Finnvera luopui pääsijoitustoiminnasta ja pääomasijoitustoiminnan kehittämisvastuu siirtyi Tekes Pääomasijoitus Oy:lle. Kaupan myötä rahastoon saatiin myös paljon yksityistä pääomaa ja osaamista, kun Nordea henkivakuutus, Mandatum Life ja Ilmarinen lähtivät mukaan rahastoon, kertoo Innovestor Venturesin toimitusjohtaja Petri Laine.

– Olemme erittäin iloisia, että myös TEKin kaltainen toimija on mukana, Laine jatkaa.
 

Vahvasti kasvavia kansainvälisiä yrityksiä

Tällä hetkellä rahaston portfolioon kuuluu yhteensä sata suomalaista teknologiavetoista yritystä, jotka kasvavat kovaa vauhtia. Viime vuonna yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli 273 miljoonaa euroa ja se kasvoi 30 prosenttia. Laineen mukaan kasvu jatkuu saman suuruisena myös tänä vuonna.  

– 300 miljoonaa euroa menee tänä vuonna rikki. Yritysten liikevaihdosta 75–80 prosenttia tulee ulkomailta. Suuremman rahaston avulla pystymme paremmin tukemaan yrityksiä niiden jatkokasvussa, Laine kertoo.
 

Pulaa isoista suomalaisista sijoituksista

Laineen mukaan suomalaiset pääomasijoitusmarkkinat ovat kehittyneet viime vuosina myönteiseen suuntaan. Hän kuitenkin näkisi kentällä myös suurempiakin toimijoita.

– Muutaman vuoden päästä tulee olemaan pulaa rahastoista, jotka tekevät 2–5 miljoonan euron sijoituksia. Tietysti kansainväliset toimijat ovat tervetulleita, mutta mieluusti mukana olisi hyvä olla myös suomalaisia, jotta pääomat eivät karkaa ulkomaille, Laine toivoo.

Innovestor on kiinnostunut myös uusista kohteista.

– Tämän vuoden Slushissa tapaan kuitenkin vain ulkomaisia sijoittajia ja yrityksiä, jotta pysyn ajan tasalla siinä, missä alalla tällä hetkellä mennään.
 

TEK mukana suurrahastossa

Myös TEK on osakkaana Innovestorissa. TEK investoi vuonna 2004 Aloitusrahasto Veraan reilu miljoona euroa ja yritysjärjestelyjen myötä TEKille tarjoutui mahdollisuus päästä mukaan uuteen toimijaan.

– Omistamme noin prosentin verran rahastosta, kertoo yksikönjohtaja Pekka Pellinen TEKistä.

Pellisen mukaan rahastoon sijoittaminen on luonteva ja tehokas tapa tukea jäsentemme työelämää.

– Yrittäjyydestä on tullut jäsentemme keskuudessa yhä houkuttelevampi vaihtoehto uralla. Teknologia-alan yritykset tarvitset paljon pääomia alkuvaiheessa esimerkiksi tuotekehitykseen ja markkinointiin.

– Havaitsimme, että pääomasijoitusmarkkinoilla ei ollut aiemmin niin paljon toimijoita, jotka keskittyivät alkuvaiheen startup-yrityksiin. Sen vuoksi halusimme lähteä mukaan Innovestoriin.

Tutustu kaikkiin yrittäjäpalveluihin tästä. >>
 

Lue myös artikkelit: