Tasaisin väliajoin joku keski-ikäistyvä, sukupuolesta riippumatta setämieheksi luokiteltava valittaa, kuinka opiskelijat laiskottelevat liian pitkään yliopiston kirjoilla keskittyen pelkkään kaljanjuontiin.
Ehkä näin on setämiehen opiskellessa ollutkin. Maailma on kuitenkin sittemmin muuttunut.
Katsotaanpas, mitä data kertoo teekkareista.
OPISKELUA TÄYSILLÄ JA KAKSI VUOTTA OMAN ALAN TYÖKOKEMUSTA
Diplomi-insinööriksi valmistutaan keskimäärin seitsemässä opintovuodessa. Kuulostaapa paljolta, kun valtionhallinnolla on hinku saada nuoret yhä nopeammin työuralle ja tavoiteaika opinnoille on viisi vuotta.
Onko setämies sittenkin oikeassa? Pitääkö mielikuva kaljanjuonnista ja laiskottelusta paikkansa?
Ei ole ja ei pidä. Opinnot viivästyvät monesta syystä, mutta merkittävin syy on läpi vuosien ja vuosikymmenten ollut opintojen aikainen työnteko. TEKin valmistuvien kyselyn mukaan se on viivästänyt opintoja yli puolella valmistuvista.
Työkokemuksen määrä huomioiden kokemus viivästymisestä ei ole ihme: keskimääräisellä diplomi-insinöörillä on valmistumishetkellä kaksi täyttä vuotta oman alan työkokemusta.
Teekkarit opiskelevat tutkinnon käytännössä viiden vuoden tavoiteajassa, mutta työssäkäynti opintojen ohella jaksottaa opintoja hieman pidemmälle ajanjaksolle. Teekkarit ovat jo opintojen aikana jatkuvasti osa työmarkkinoita.
Työkokemusta kerääntyy usein niin sanotuista haalarihommista aloittaen ja siitä vuosien mittaan kavuten. Monipuolisesti karttuva kokemus antaa näkökulmaa eri työtehtäviin. Opintoja pystyy suuntaamaan paremmin kiinnostuksensa mukaan, kun pääsee tutustumaan työtarjonnan kirjoon. Lisäksi työllistyminen on kansainvälisessä vertailussa erittäin nopeaa ja suurin osa onkin jo valmistumishetkellä työsuhteessa, kiitos työkokemuksen.
Opintoja pystyy suuntaamaan paremmin kiinnostuksensa mukaan, kun pääsee tutustumaan työtarjonnan kirjoon.”
MUISTA RELATA VÄLILLÄ
Eikä siinä vielä kaikki. Mittavan työkokemuksen ja ripeiden opintojen lisäksi opiskelijoista suuri osa toimii näiden ohessa myös erilaisissa luottamustoimissa teekkariskenessä ja sen ulkopuolella. Moni urheilee tavoitteellisesti. Ja kaikki tämäkin ehditään samassa seitsemän vuoden rytäkässä.
Melkoisia mallikansalaisia nuo teekkarit. Heidän laiskaksi haukkuminen on ihan täyttä pötypuhetta. Ennemminkin täytyisi olla huolissaan näin tunnollisen porukan jaksamisesta. Opiskelijoiden ja nuorten työssäkäyvien tämän sukupolven vitsaus näyttäisikin olevan loppuun palaminen ja mielenterveyden ongelmat.
Teekkari, muistathan pitää välillä myös lomaa ja ottaa myös arjessa aikaa palautumiselle. Muista, että sinä riität ja olet upea tyyppi. Osaamisellesi riittää työmarkkinoilla kysyntää myös ilman että puurrat jatkuvasti jaksamisesi rajoilla.
Tsemppiä kaikille kesäduuneihin, -opintoihin ja -lomailuun!
Opiskelija, miten voit?
TEK-verkkolehdessä annetaan vinkkejä opiskelijoiden hyvinvointiin
Opintoajat ja opintojen aikainen työkokemus
Lue lisää TEKin vastavalmistuneiden palautekyselyn tuloksista