Ellen Kantola Kvääristö-kahvilassa

Teekkari perusti kahvilan erityisesti sateenkaareville naisille

|
Uutinen
Kuuntele

Tuotantotaloutta opiskeleva Ellen Kantola hyödynsi oppimaansa ja hankki pääoman Kvääristö-kahvilalle osin joukkorahoituksella.

Ellen Kantola teki havainnon: Helsingissä ei näytä olevan juuri sateenkaarevien naisten ehdoilla toteutettua kahvilaa tai baaria. Sateenkaareva tarkoittaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvaa. Sateenkaarivähemmistöille suunnatut paikat tuntuivat Kantolasta olevan lähes kaikki miesten pyörittämiä ja miehille suunnattuja.

Kantolan mukaan Helsingin ravintolaympäristön miehisyys johtuu osittain siitä, ettei naisilla ole ollut tarpeeksi pääomaa perustaa kahviloita tai baareja. Tuotantotalouden opiskelijana hän koki, että tässä on haaste, jonka hän osaa ratkaista.

– Tutalaisena osaan hankkia rahoitusta. Olen oppinut operatiivisten ongelmien ja kokonaisuuksien hallintaa. Tätä osaamista voin soveltaa riippumatta kontekstista. Nyt kontekstini on ravintola-ala, Kantola sanoo.

Kantola yhdisti voimat Heli Yli-Räisäsen ja Johanna Junnilan kanssa. Yli-Räisänen on tohtoriopiskelija Sukupuolen, kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen ohjelmassa Helsingin yliopistossa ja kokenut viestijä. Junnila on puolestaan opiskellut oikeustiedettä ja hänellä on asiakaspalveluosaamista. Kolmikko avasi 4.6.2022 Helsinkiin, osoitteeseen Kolmas Linja 17 kahvila-baarin Kvääristö.

Halusimme luoda turvallisemman tilan, jossa käydä ja olla.
- Ellen Kantola

Kantolan mukaan Kvääristö on paikka kaikille, mutta erityisesti sateenkaareville naisille ja sukupuolivähemmistöille. Instagram-tilinsä mukaan se on ”turvallisemman tilan queer-kuppila”.

– Aikanaan Helsingissä on ollut enemmän naisillekin suunnattuja paikkoja, mutta Kvääristö on myös sukupuolivähemmistöille. Lesbobaarin perustaminen olisi ollut ookoo kulma 2000-luvulla, mutta nyt haluamme ottaa huomioon myös sukupuolivähemmistöt, Kantola sanoo.

Kvääristö tuo kohderyhmäänsä esiin viestinnän ja markkinoinnin lisäksi tuotevalikoimallaan: tarjolla olevat viinit ovat naisten viinitiloilta, oluet naisten pyörittämältä panimolta. WC-tilat ovat sukupuolineutraalit eikä kenenkään asiakkaan sukupuolta ruveta henkilökunnan toimesta arvailemaan.

– Halusimme luoda turvallisemman tilan, jossa käydä ja olla, Kantola tiivistää.

Lähes tuhat pani lanttinsa likoon

Perustajakolmikon lisäksi Kvääristössä työskentelee seitsemän henkilöä. Henkilöstöllä on hyvin erilaiset taustat ja osaaminen – ja hyvä niin, Kantola toteaa. Kantola ja ravintolapäällikkö ovat sopineet, ettei Kantolaa nähdä baaritiskin takana työskentelemässä.

– Se ei olisi mukavaa kenellekään! Esihenkilönä minun on hyvä tunnistaa, mitä osaan ja mitä en. Minä hoidan pääoman sekä kehitykseen ja kasvuun liittyvät asiat. Luotan siihen, että kollegat hoitavat oman tonttinsa, hän sanoo.

Rahoitusta Kantola keräsi joukkorahoitushankkeella Mesenaatti.me-palvelussa. Hankkeen esittelysivulla perustajat kuvailevat Kvääristössä olevan ihmisiä, joita ”yhdistää näky maailmasta, jossa feminiininen, trans, queer, ei-binäärinen moninaisuus ja naiseuden kirjo on kaunista, läsnä, tärkeää ja tulevaisuutta”. 

Hanke tavoitti 999 rahoittajaa ja keräsi 47 785 euroa. Hanke ylitti minimitavoitteensa 30 000 euroa heittämällä. Rahat eivät kuitenkaan verojen, palvelumaksujen ja kampanjavastikkeiden jälkeen riittäneet. Loput rahat hankkeeseen Kantola lainasi ja osin hankki yksityisiltä rahoittajilta.

Kahvila taipuu myös diplomityöksi

Kantola viimeistelee parhaillaan tuotantotalouden opintojaan Aalto-yliopistossa. Hän tekee diplomityötään Kvääristöön liittyen. Kantola tutkii verkkoyhteisön rakentamista palvelun yhteyteen.

– Verkkoyhteisöjä syntyy helposti esimerkiksi pelien ympärille. Haluan tutkia mahdollisuutta luoda kahvilalle verkkoyhteisö, Kantola kuvailee.

Hänen mukaansa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöillä on erilaisia sateenkaarevia verkkoyhteisöjä, mutta ne ovat usein suljettuja ja pirstaloituneita eri pikaviestimiin. Jotta jossain pikaviestimessä toimivaan yhteisöön pääsee mukaan, pitää tuntea joku yhteisöstä jo valmiiksi.

– Näen Kvääristö-verkkoyhteisössä mahdollisuuden. Siihen olisi helppo liittyä, jos esimerkiksi muuttaa uudelle paikkakunnalle tai tulee kaapista, eikä vielä tunne ketään.

Verkkoyhteisö voisi tuoda Kvääristölle lisää asiakkaita, mutta se voisi myös tehdä Kvääristöstä helpommin tavoitettavan, esteettömän. Kuppilassa on tarkoitus järjestää erilaista sateenkaarevaa ohjelmaa. Se voitaisiin Kantolan mukaan striimata verkkoyhteisöön niille, jotka eivät pääse paikan päälle ohjelmaa seuraamaan.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Ellen Kantola lukemassa Kvääristö-kahvilassa
– Esihenkilönä minun on hyvä tunnistaa, mitä osaan ja mitä en. Minä hoidan pääoman sekä kehitykseen ja kasvuun liittyvät asiat. Luotan siihen, että kollegat hoitavat oman tonttinsa, Ellen Kantola sanoo.

Jos jotain ei ole, sen voi tehdä

Kantola ei ole varsinaisesti koskaan tavoitellut yrittäjyyttä. Opiskeluaikoina häneen on kuitenkin tarttunut asenne, että sitä toimintaa, tapahtumaa ja muutosta saa, mitä itse tekee. Asenne syntyi, kun Kantola työskenteli koulutusviennin parissa Aalto-yliopiston yrittäjyyteen keskittyvässä Aalto Ventures Programmissa.

– Olin vaihdossa kiinalaisessa huippuyliopistossa. Yliopiston delegaatio oli ilmoittanut Kiinan Slushille kiinnostuksestaan yrittäjyyskoulutukseen. Kun palasin Suomeen, Slushia pyörittänyt kaverini otti yhteyttä, että voisinko hoitaa delegaation toiveen. Laitoin hankkeen liikkeelle, hankin sponsorirahaa ja puhuin Aallon päättäville tahoille, jotta yhteistyö saatiin käyntiin.

Nyt yrittäjä-Kantola on myös ravintoloitsija. Se on urapolku, jonka tekniikan alan opinnot mahdollistavat. Myös Kvääristön polku näyttää lupaavalta: Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar palkitsi kahvilan ”Vuoden sateenkaariteko 2022” -tunnustuksella kesäkuun alussa.

Mitä Kvääristö tarkoittaa?

Ellen Kantolan mukaan kahvila-baari Kvääristön nimi tulee sanasta kvääri, joka on tutkimuksessa käytetty suomennos sanasta queer. Ihmisoikeusjärjestö Setan Sateenkaarisanaston mukaan queer on ”ajattelumalli, joka kyseenalaistaa yhteiskunnan sukupuoleen ja seksuaaliseen suuntautumiseen liittyviä normeja”. Kantola kertoo, että queer on LGBT+-yhteisön itselleen omima sana, jota on käytetty aiemmin haukkumasanana.

Kvääristö-nimessä stö-pääte viittaa paikkaan ja naapurustoon, samaan tapaan kuin esimerkiksi Vantaan kaupunginosissa Kivistö ja Tammisto. Kantola kertoo, että hän ja kahvilan muut perustajat halusivat kahvilalle paikallisuutta ja suomenkielisyyttä korostavan nimen.

– Valinta oli myös vastalause trendille, jossa englanninkielisyyttä pidetään kansainvälisyytenä. Meille kansainvälisyys ja monikulttuurisuus ovat sitä, että kuullaan useita kieliä ja näytetään useita kulttuuritaustoja, Kantola sanoo.