Shakkimestari haastettiin xiangqi-peliin

|
Uutinen
Kuuntele

Shakin Suomen mestari 2003 ja 2004, Heikki Lehtinen asuu nykyään Macaolla. Isyysvapaalla oleva matematiikan opettaja kertoo, mikä shakissa innostaa.

Miten innostuit shakista?

Viiden vanhana aloin seurata isoveljeni pelejä. Pelasin hänen, isäni ja vaarini kanssa. Kävin koululaisten kilpailuissa ja kun menestyin, se innosti. Minusta tuli Shakkimestari 15-vuotiaana, nuorimpana Suomessa. Se on lajin korkein suomalainen arvonimi.

Vietin kolmekymppiseksi asti paljon aikaa shakin harjoittelun ja turnausten parissa. Parhaat kaverini ovat shakin pelaajia. Tapasin vaimoni shakin olympialaisissa vuonna 2008. Hän edusti Macaota ja minä Suomea.

Viimeiset 10 vuotta pelaaminen on jäänyt vähemmälle, koska työ ja kolme pientä lasta vievät paljon aikaa. Muutimme kolme vuotta sitten vaimoni töiden perässä Suomesta Macaoon. Täällä ei voi pitää vanhempainvapaata Suomen tapaan, niin pidän nyt taukoa töistä ja olen omalla isyysvapaalla.

Minkälainen pelaaja olet?

Rauhallinen asemapelaaja. Odotan, että vastustaja ottaa riskejä. Sitten isken sopivassa kohdassa.

Lempisiirtosi?

Tykkään sivustoida lähetin. Siirrän sotilasta G-linjalta yhden pykälän eteenpäin ja lähetin sotilaan tilalle.

Asut Macaolla. Pelataanko siellä shakkia?

Kyllä, mutta täällä pelataan myös kiinalaista shakkia xiangqi. Kun työskentelin opettajana, vedin oppilaille shakkikerhoa. He haastoivat minut xiangqi-peliin!

Mitä muuta olet tehnyt shakin parissa?

Olen valmentanut pelaajia Suomessa ja Singaporessa sekä opettanut shakkia valinnaisaineena koulussa. Perustin Karttusen Mikan kanssa vuonna 2011 Shakkilinnan, joka järjestää shakkikerhoja koululaisille ja tarjoaa kouluille materiaalia niiden perustamiseen.

Kuka? Heikki Lehtinen

  • Matematiikan opettaja, DI TTY:ltä
  • Kuuluu tamperelaiseen Tammer-Shakki-seuraan
  • Saavutuksia shakissa, muun muassa: ikäluokan Pohjoismaiden mestaruus 15-vuotiaana, Suomen mestaruus 2003 ja 2004, Kansainvälinen mestari -arvonimi 2004, Macaon mestaruus 2015
Avainsanat: