Satsaa luovuuteen, kone ei siihen pysty

|
Uutinen
Kuuntele

James Whittaker, yksi maailman kuuluisimmista ohjelmistotestaajista keksi itsensä uudestaan. Nyt hän kiertää maailmaa puhumassa luovuuden ja tarinan voimasta.

Teknologiaevankelista James Whittaker oli maaliskuussa luennoimmassa Knowit Oy:n järjestämässä koulutuspäivässä Helsingissä, missä hän kertoi, miten jokainen meistä, erityisesti it-alan ammattilaiset voisivat löytää oman luovuutensa sekä hyödyntää tarinankerrontaa omalla urallaan.

Whittaker itse oli ensimmäinen FBI:lle rekrytoitu it-asiantuntija. Myöhemmin hän on työskennellyt startupien lisäksi maailmaan kuuluisimmille teknologiajäteille, kuten esimerkiksi IBM:lle, Googlelle ja nykyään Microsoftille.

Kysyin häneltä, mitä nykyaikana kannattaisi opiskella, jotta osaamiselle olisi kysyntää vielä siinäkin vaiheessa, kun robotit ovat vieneet suuren osan nykyisistä työpaikoista? Whittakerilta tulee tähän vastaus kuin apteekin hyllyltä.

– Keskittyisin johonkin sellaiseen, missä tietokoneet eivät ole hyviä eli luovuuteen tai taiteisiin. Tai sitten opiskelisin jotain tulevaisuuteen liittyvään, kuten esimerkiksi asioiden internettiä, lisättyä todellisuutta, kvanttitiedonkäsittelyä tai lohkoketjuteknologiaa. Ja yrittäisin tulla näissä todella hyväksi, koska sellaisia ihmisiä on vielä hyvin vähän, jotka ovat näissä oikeasti hyviä. Ei kannata olla generalisti. Generalistit saavat aina ne kaikista paskimmat hommat.

 
”Learn from the best!”

”Do epic shit” -paitaan pukeutunut Whittaker on yksi maailman arvostetuimpia testausalan ammattilaisia.

Whittakerin mukaan paras ja nopein tapa oppia jotain, on etsiä kyseisen alan guru ja päästä oppimaan häneltä. Guru on käyttänyt vuosia ja vuosia jonkun asian oppimiseen, minkä hän saattaa pystyä opettamaan toiselle jopa minuuteissa.

– Välttämättä ei tarvitse tavata tätä gurua henkilökohtaisesti. Saatat löytää verkosta esimerkiksi hänen tarjoamiaan online-kursseja, tekemiään YouTube-videoita tai kirjoittamiaan kirjoja. Tärkeää on kuitenkin löytää mentoriksi se kaikista paras, sillä sinun rimasi asettuu hänen osaamisensa mukaan. Kannattaa myös hengata muutenkin sellaisten ihmisten kanssa, joilta voi oppia.

Eikä uusien asioiden tai uransuunnan vaihtaminen ole millään tavalla pois suljettu opintojen jälkeenkään. Whittaker kertoo ”luoneensa itsensä uudestaan” useamman kerran urallaan.

Ensin hän työskenteli ohjelmistotestaajana kunnes huomasi, että tietokoneet pystyvät tekemään saman asian paljon nopeammin ja tehokkaammin. Sen jälkeen hän keskittyi tietoturvaan ja lopulta luovuuteen. Tärkeintä hänen mukaansa on kuitenkin keskittyä siihen, mikä saa aikaa sisäisen palon, se on oman luovuuden löytämisen edellytys.

 

”What is your it?”

Voit miettiä teetkö jotain siksi, että joku haluaa sinun tekevän jotain. Vai teetkö jotain, mistä todella pidät ja olet innoissasi. Silloin et huomaa olevasi nälkäinen tai mene välillä katsomaan, mitä muuta internetistä löytyy. Tällöin olet myös luonnostaan utelias. Whittaker siteeraa Albert Einsteiniä: ”I am neither especially clever nor especially gifted. I am only very, very curious.”

Whittakerin mukaan luovuus vaatii myös tietynlaisen aivojen tilan ja ruutineja. Hän itse on huomannut, että saa kaikki parhaat ideansa pestessään autoa. Silloin hänellä on hyvä olla ja hän kokee mielensä huolettomaksi. Whittaker kertoo valitsevansa autonsa sen mukaan, millaista sitä on pestä sen sijaan, että valitsisi sen mukaan millaista sitä on ajaa. Hän muistuttaa myös, että luovilla ihmisillä on usein hyvin pinttyneet rutiinit, jolloin heidän ei tarvitse kuormittaa aivojaan niin paljoa arkipäiväisillä asioilla, jolloin kapasiteettia riittää ajatteluun ja ideointiin.

 

”Storytelling is a super power!”

Whittaker viljelee esiintyessään paljon tarinoita ihmisistä ja elämästä. Hän huomasi jo nuorena, että tarinoita kertomalla hän voi saada ihmisiä puolelleen, kiinnostumaan ja vaikuttumaan. Myös oman ”it”:n voi pukea tarinan muotoon. Työskennellessään Chromen parissa Googlella hän teki vaikutuksen itse perustaja Larry Pageen kertomalla tittelinsä sijaan, että hänen tehtävänsä on pelastaa maailma Internet Explorerilta.

– Ei ole mikään ihme, että tarinat ovat niin vaikuttavia, sillä ne tekevät meistä ihmisiä. Ihmislapset on kasvatettu tarinoilla. Luemme edelleen tarinoita lapsillemme iltaisin.

Whittakerin mukaan tarinat ovat vahvempia kuin faktat. Hän kuitenkin suosittelee pidättäytymään tositarinoissa. Hän itse havainnoi ja kirjoittaa jatkuvasti ylös tarinoita omasta ja tuttavapiirinsä elämästä. Näitä hän hyödyntää esiintyessään ja kouluttaessaan. Tarinat on tärkeää valita niin, että kuulijat pystyvät samaistumaan niihin.

Whittakerin koulutus oli yksi parhaista, viihdyttävimmistä ja mielenkiintoisimmista mihin olen koskaan osallistunut.

– Whittaker on yksi maailman tunnetuimpia ohjelmistotestaajia ja loistava esiintyjä. Halusimme tuoda hänet kertomaan suomalaisille it-alan ammattilaisille, miten he voivat hyödyntää luovuutta ja tarinankerrontaa omalla urallaan, kertoo Whittakerin Suomeen kutsuneen Knowit Oy:n Quality and Competences -yksikön vetäjä Kari Kakkonen.

Avainsanat: