Jyrki ja Johanna Honkanen

Samalla alalla: Jyrki ja Johanna

|
Uutinen
Kuuntele

Jyrki ja Johanna Honkanen ovat mies ja vaimo. He ovat myös samalla tekniikan alalla.

Kuva: Samoja tapoja. Pariskunta harrastaa liikuntaa ja myös lukee mielellään.

Johanna Honkanen, Operations Lead, Suunto

"Olin lukiossa kiinnostunut monista asioista, ja hyvä matematiikassa ja fysiikassa. Minun oli kuitenkin vaikea päättää, lähdenkö opiskelemaan sähkötekniikkaa vai valtio-oppia. Tunsin joitakin sähkötekniikan opiskelijoita ja olin nähnyt, että isäni työura konetekniikan diplomi-­insinöörinä oli hyvin monipuolinen, joten valitsin sähkötekniikan. Saman osaston alle kuului tuolloin myös tietoliikennetekniikka, josta Nokia rekrytoi valtavan määrän diplomi-insinöörejä.

Kun aloitin opinnot Teknillisessä korkeakoulussa vuonna 1998, sähkö­tekniikkaan otettiin sisään 380 opiskelijaa. Opiskelija-asunnoista oli hirveä pula, joten kävin ensimmäiset puoli vuotta yliopistolla Hyvinkäältä, enkä pystynyt juuri osallistumaan iltarientoihin. Ehkä sähkön miesvaltaisuuskin vaikutti siihen, ettei minun ollut niin helppo päästä porukoihin. Kun pääsin valitsemaan syventäviä kursseja ja aloitin työt tietoverkkolaboratoriossa, viihdyin Otaniemessä paremmin.

Tein diplomityöni TKK:lle elektroniikan valmistustekniikan laboratorioon. Tutkin uusien, RoHS-direktiivin mukaisten juoteaineiden luotettavuutta. RoHS-direktiivi rajoittaa tiettyjen haitallisten aineiden käyttöä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa. Diplomityön jälkeen työskentelin VTI Technologiesilla, joka valmisti antureita pääasiassa autoteollisuudelle. VTI:n jälkeen päädyin ABB:lle komponentti-insinööriksi.

Tapasimme samassa kahvipöydässä ja kahden vuoden päästä aloimme seurustella.
- Johanna Honkanen

Tapasin Jyrkin ABB:n kahvipöydässä. Työskentelimme eri osastoilla, mutta samassa avokonttorikerroksessa, ja meillä oli pysyvä kahviporukka eri tiimeistä. Kesti pari vuotta, ennen kuin aloimme seurustella ja olimme yhteensä neljä vuotta samassa työpaikassa. Olimme molemmat opiskelleet sähkötekniikkaa TKK:lla, mutta eri pääainetta, ja kun aloitin, hän oli jo valmistumassa.

Kun olimme töissä samassa firmassa, puhuimme työasioista kotona ehkä liikaakin. Se, että olemme samalla alalla, näkyy siinä, että keskustelemme vaihtoehtoisista energiamuodoista kuten tuulivoimasta tai sähköautoista ehkä enemmän kuin muiden alojen ihmiset. Seuraamme myös teknologiateollisuuden ajankohtaisia asioita.

Minua vaivasi koulussa, että opettajat kannustivat poikia opiskelemaan tekniikkaa, jos matematiikan numero oli seitsemän tai kahdeksan, mutta tyttöjen ysit ja kympit eivät aiheuttaneet samoja reaktioita.

Kun työskentelin ABB:llä, osallistuin kampanjaan, jossa esiteltiin yläasteikäisille tytöille, mitä kaikkea tekniikan alalla voi tehdä. Ohjelmassa opiskelijaryhmät tulivat vierailemaan yrityksissä. Kerroin oppilaille, että diplomi-insinööri tarvitsee matematiikan lisäksi esimerkiksi äidinkielen ja viestinnän taitoja, kun pomo pitää vakuuttaa siitä, miksi oma idea on parempi kuin jonkun toisen.

Viisivuotias tyttäremme on todella kiinnostunut maapallosta, avaruudesta, prinsessoista ja siitä, miten kaikki toimii. Saa nähdä, mille uralle hän päätyy."

Haastattelun aikana Johanna Honkanen työskenteli Koneella, mutta on sittemmin vaihtanut työpaikkaa. Honkanen työskentelee nykyään Suunnolla Operations Lead -tehtävissä uusien tuotteiden tuotantoonviennin parissa.

Johanna Honkanen
Johanna Honkanen

Jyrki Honkanen, suunnittelupäällikkö, ABB

"Olin yläasteella TET-harjoittelussa ja myöhemmin kesätöissä rakennusalalla. Kun lama tuli 1990-luvulla, rakennusteollisuus ei enää vetänyt ja aloin miettiä uravalintaa uusiksi. Sähköala kiinnosti minua ja isäni oli sähköasentaja. Pohdin aluksi opistotason insinööriopintoja, mutta lukion fysiikan ja matematiikan opettaja kannusti minua hakemaan diplomi-insinööriksi.

Aloitin opinnot TKK:lla vuonna 1993. Opiskeluaika TKK:lla oli hyvin mielenkiintoista ja innostavaa aikaa. Minulla on vieläkin kaveriporukka, joka koostuu pääasiassa fuksiryhmästämme ja tapaamme edelleen säännöllisesti. Olin aktiivisesti mukana sähkövoimatekniikan kerhon toiminnassa ja erityisesti Sähköä opiskelemaan -lehden toimituksessa. Lehti kertoo sähköalan opiskelusta ja uravaihtoehdoista lukiolaisille.

Saimme rahoitusta lehteen sähköalan isoilta toimijoilta, ja pääsimme lehden tuotoilla matkaamaan maailman ympäri ekskursiolla, jolla vierailimme sähköalan yrityksissä. Tapasimme viimeksi lehtiporukalla, kun matkasta oli kulunut 20 vuotta.

Kävin myös viidessätoista lukiossa ympäri Suomen kertomassa sähkön opiskelusta ja sain arvokasta esiintymiskokemusta. Pidin sähköalan opinnoista ja halusin kertoa alasta muillekin.

Opiskeluaikana kiinnostuin elektroniikkatuotteiden suunnittelusta ja menin ABB Drivesille harjoittelijaksi taajuusmuuttajien tuotekehitykseen. Taajuusmuuttajia käytetään sähkömoottorien ohjaukseen muun muassa pumpuissa, paperikoneissa, laivoissa ja tuuliturbiineissa. Sille tielle jäin ja olen työskennellyt ABB:llä nyt yli 20 vuotta, joista suunnittelupäällikkönä viimeiset kymmenen vuotta. Työssäni osallistun muuttajien kansainvälisten standardien laatimiseen. Kehitän sitä, miten tuotteiden määräystenmukaisuus, erityisesti turvallisuusmielessä, tulee ottaa huomioon taajuusmuuttajien suunnittelussa ja koko elinkaaren hallinnassa.

Meidän molempien insinööriys näkyy arjessa ratkaisu­hakuisuutena.
- Jyrki Honkanen

Tapasimme Johannan kanssa ABB:llä. Olimme aluksi työkavereita, ja kun tulimme niin hyvin juttuun, huomasimme, että tässä voisi olla jotain muutakin. Pidimme kuitenkin etäisyyttä töissä, emmekä halunneet tehdä seurustelustamme sen isompaa numeroa työpaikalla.

On antoisaa, että kumppani ymmärtää toisen näkökulmia, koska jaamme saman opiskelutaustan ja olemme olleet töissä samantyyppisissä firmoissa. Meillä on hyviä keskusteluja siitä, miten maailma kehittyy teollisuuden ja teknologian kautta. Luemme molemmat myös paljon, ja on kiinnostavaa vaihtaa ajatuksia kirjoista. Jos kumppani olisi toiselta alalta, keskustelu voisi olla erilaista.

Meidän molempien insinööriys näkyy arjessa ratkaisuhakuisuutena. Jos on jokin haaste, lähdemme etsimään ratkaisuja ja vaihtoehtoja, emmekä märehdi ongelmaa. Meitä yhdistää tietynlainen järjestelmällisyys, mutta kotitekeminen ei ole aina niin leania. Harrastamme molemmat liikuntaa, kuten kuntosalia ja hiihtoa. Pieni tyttäremme on osallistunut jo hiihtokisoihin. Golfista en ole vielä saanut Johannaa innostumaan.

Tyttäremme saa itse valita oman uransa aikanaan. Hän tuntuu olevan kovasti kiinnostunut matematiikasta jo nyt ja laskemme jo numeroita yhteen hänen kanssaan."

Jyrki Honkanen
Jyrki Honkanen

Etsimme uusia pareja

Etsimme palstalle uusia samaa perhettä olevia pareja, jotka ovat samalla alalla. Jos haluatte kertoa oman tarinanne tai ehdottaa joitakuita toisia, niin ottakaa yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen TEK-lehti(at)tek.fi. Kiitos jo etukäteen.