Saitko kutsun etähaastatteluun?

|
Uutinen
Kuuntele

Monet organisaatiot tekevät nyt työhaastattelut kokonaan etänä. Miten etähaastatteluun voi valmistautua? TEKin uravalmentaja antaa käytännön vinkit.

Muutokset toimintaympäristössämme ovat vaikuttaneet myös työhaastatteluihin. Työnantajat ja rekrytointifirmat ovat jo ennen korona-aikaa suosineet videohaastattelua perinteisen, kasvokkain käytävän haastattelun tukena ja kansainvälisissä rekrytoinneissa. Nyt kun emme voi olla fyysisesti lähekkäin, etähaastattelusta on monessa organisaatiossa tullut ainoa työhaastattelun muoto.

Videohaastattelu voidaan toteuttaa monella tapaa. Yksi on antaa haastateltavalle etukäteen kysymykset, joihin hän nauhoittaa omat vastaukset. Haastattelu voidaan tehdä myös reaaliajassa, esimerkiksi Skypen tai Teamsin kautta. Yleensä käytössä on tällöin videokuva. Tässä tekstissä käytettävällä termillä etähaastattelu tarkoitetaan jälkimmäistä, reaaliajassa tapahtuvaa haastattelua.  

Valmistaudu etähaastatteluun

Kuten kasvokkain tapahtuvassa haastattelussa, myös etähaastattelussa työnhakija ja haastattelija saavat mahdollisuuden kohdata – kanava vain on erilainen. Kohtaamisen tarkoituksena on syventää ymmärrystä ja saada lisätietoja, puolin ja toisin. Kyseessä on siis etänäkin kahdenvälinen vuorovaikutus. Prosessista jää pois käytännössä vain matka haastattelupaikkaan. Sinun ei siis tarvitse stressata, löydätkö perille tai onko bussi ajoissa.

Etähaastatteluun kannattaa valmistautua kuten kasvokkaiseenkin haastatteluun. Huolellinen valmistautuminen luo aina vankan perustan haastattelussa onnistumiselle.

Voit treenata etukäteen haastattelukysymyksiin vastaamista Haastis-sovelluksen avulla.

Voit treenata etukäteen haastattelukysymyksiin vastaamista kätevästi esimerkiksi Haastis-sovelluksen avulla. Haastiksesta löydät tyypillisiä haastattelukysymyksiä, joihin pääset nauhoittamaan omat vastauksesi. Katsomalla omia videoituja vastauksiasi voit huomata helpommin myös mahdolliset maneerisi ja huomioida nämä haastattelutilanteessa. Haastiksen voit ladata ilmaiseksi App Storesta tai Google Play -sovelluskaupasta.

Listaa asiat, jotka haluat haastattelun aikana ainakin saada sanotuksi, ja vie lista etähaastattelupisteellesi muistisi tueksi. Varaa myös muistiinpanovälineet haastattelun aikana esiin nousevia ajatuksia ja kysymyksiä varten.

Etähaastattelua varten kannattaa luoda itselleen samanlainen fiilis kuin kasvokkain tapahtuvaan haastatteluun: pukeudu siististi ja pyri rakentamaan itsellesi positiivinen, reipas ja mahdollisimman rento olotila. Ennen h-hetkeä voit esimerkiksi käydä happihyppelyllä, kuunnella musiikkia tai podcastia tai tehdä mindfulness-harjoituksen – mikä auttaakaan juuri sinua keskittymään ja virittäytymään. 

Huomioi nämä asiat etähaastattelutilanteessa

Ota haastattelun ajaksi sopivan ryhdikäs asento, pidä katsekontaktia haastattelijaan ja pyri välittämään motivaatiosi myös äänenpainon, ilmeiden ja eleiden kautta. Hymy on oiva varuste etähaastatteluun, ja muutenkin positiivinen asennoituminen välittyy etäyhteydenkin kautta. 

Kannattaa kiinnittää erityistä huomiota selkeään artikulaatioon ja välttää liian nopeasti puhumista. Joskus yhteys voi hieman pätkiä, mutta tätä ei kannata pelästyä. Jos et kuule kunnolla kysymystä tai jos sinulle jää jotakin epäselväksi, kysy rohkeasti.

Kiinnitä huomiota selkeään artikulaatioon ja vältä liian nopeasti puhumista.

Jos kyseessä on ensimmäinen etähaastattelukokemuksesi tai tilanne muuten jännittää, voit hyvin mainita tästä haastattelijalle – hänellekin tilanne voi olla vielä uusi! Tämä keskustelunavaus voi toimia myös hyvänä jäänmurtajana.

Etähaastattelutilanteita on erilaisia, aivan kuten perinteisiäkin haastattelutilanteita. Tilanne riippuu haettavan tehtävän ja organisaation luonteesta. Saatat päästä tapaamaan videon välityksellä enemmän kuin yhden haastattelijan samaan aikaan, mahdollisesti myös potentiaalisia tiimikavereita eri lokaatioista käsin. Ja vaikka et tässä tilanteessa fyysisesti pääsekään paikan päälle katsomaan mahdollista tulevaa työpaikkaa, mahdollistaa etähaastatteluyhteys vaikkapa videon tai kuvien jakamisen tiimistä ja työtiloista. 

Kannattaa muistaa, että rekrytointipäätökset perustuvat kokonaisarvioon hakijasta. Etähaastattelun lisäksi rekrytointiprosessiin voi kuulua esimerkiksi verkossa tehtävä soveltuvuusarviointi tai työsimulaatio. Nämä kaikki yhdessä luovat kuvaa kompetensseistasi ja työtavoistasi.

Kiinnitäthän huomiota myös näihin:

  • Valitse rauhallinen ympäristö, jossa ei ole mielellään taustahälyä. Mikäli samassa tilassa on muitakin paikalla, pyrkikää suunnittelemaan aikataulut ja tilanjako niin, että sinulle järjestyisi haastattelun ajaksi oma rauha.
  • Suuntaa kamera niin, että takanasi on neutraali tausta.
  • Varmista riittävä valaistus.
  • Testaa teknisten laitteiden toimivuus: kameran ja mikrofonin toimintaa kannattaa kokeilla vaikka kaverin kanssa jo etukäteen. Huomioi myös kameran kuvakulma.
  • Ole ajoissa paikallasi valmistautuneena haastattelun aloitukseen.
  • Muista tervehdykset alussa ja lopussa sekä kiitä lopuksi haastattelusta.
  • Ole rohkeasti oma itsesi myös etäyhteyden välityksellä!

Kirjoittaja työskentelee TEKissä uravalmentajana.

Avainsanat: