äiti, isä, vauva, perhe, lapsi, mies, nainen

Rullaako arki, kun palaa töihin?

|
Uutinen
Kuuntele

Oletko palaamassa perhevapaalta takaisin töihin? TEKin uusi verkkokurssi tarjoaa tietoa uuteen elämäntilanteeseen ja käytännön vinkkejä sujuvampaan arkeen.

Kun palaa töihin perhevapaan jälkeen, koko perheen arki muuttuu. Moni miettii, miten uuden elämäntilanteen saa sujumaan kotona ja mitä työpaikalla odottaa. Muutokseen liittyy paljon käytännön asioita, jotka pitää hoitaa, mutta myös erilaisia tunteita.

– Perhevapaalta palatessa ajatukset voivat pyöriä arjen aikataulujen ympärillä ja lapsen päivähoidon aloittamisessa. Osa pohtii, onko oma osaaminen ehtinyt ruostua ja kuinka paljon asiat ovat työpaikalla muuttuneet, summaavat TEKin uravalmentajat Maisa Holm ja Pauliina Taipalus.

TEKin jäsenille maksuttoman kurssin tarkoitus on sujuvoittaa töihin paluuta.

TEK haluaa tukea jäseniään tässä muutoksessa. Marraskuussa TEK pilotoi perhevapaalta palaaville ja paluuta suunnitteleville isille ja äideille interaktiivisen verkkokurssin. TEKin jäsenille maksuttoman kurssin tarkoitus on sujuvoittaa töihin paluuta.

Lakiasioista arjen hallintaan – Neljä viikkoa kattavasti asiaa

Holm ja Taipalus vetävät kurssin ja ovat koko kurssin ajan osallistujien tukena. He ovat kumpikin myös itse kokeneet perhevapaalta töihin paluun.

– Se, mikä perhevapaalta palaavia yhdistää, on aika ja tarve ajanhallinnalle. Kurssilla annetaan käytännön ideoita arjen hallintaan, uravalmentajat kertovat.

Verkkokurssi kestää neljä viikkoa. Jokaisella viikolla on oma teemansa. Arjen hallinnan lisäksi kurssilla jaetaan keinoja ammatillisen itseluottamuksen vahvistamiseen ja omien vahvuuksien tunnistamiseen. Yhden kurssiviikon aiheena ovat asiat, jotka perhevapaalta palaavan kannattaa sopia työnantajansa kanssa. TEKin lakimies Emma Aho käy kurssilaisten kanssa läpi perhevapaalta paluuseen liittyvät oikeudelliset kysymykset.

Neljä teemaa avautuu kurssilaisten käyttöön yksi kerrallaan. Teemat sisältävät vuorovaikutteisia harjoituksia, jotka tehdään yhdessä muiden osallistujien kanssa. Kurssia voi käydä sillä intensiteetillä ja aikataululla, joka itselle sopii, mutta jos haluaa osallistua yhteisiin harjoituksiin, kannattaa pitää kiinni kurssin viikkoaikataulusta. 

– Mitään minuuttipeliä tämän verkkokurssin kanssa ei tarvitse harjoittaa, kurssin vetäjät sanovat.

Vertaistukea muista kurssilaisista

Vaikka kurssi suoritetaan itsenäisesti verkossa, sen tärkeä anti on mahdollisuus tuulettaa omia ajatuksia muiden samassa tilanteessa olevien kanssa.

Kurssin verkkoalustalla on Kahvihuone, jonka chatissa voi vapaasti keskustella työstä, perheestä ja töihin paluusta muiden osallistujien sekä TEKin uravalmentajien kanssa. Myös osa kurssin harjoituksista tehdään niille osoitetuissa chateissa.

Vinkkejä, joilla arjen saa sujumaan 

Töihin paluussa kannattaa erityisesti huomioida aikataulut ja oma jaksaminen.

– Aikatauluihin liittyy ihan konkreettisia juttuja, jotka kannattaa huomioida. Milloin työnantajalle pitää ilmoittaa paluusta? Milloin päivähoitopaikkaa pitää hakea? Kannattaa myös selkeästi sopia, mihin aikaan olet ensimmäisenä työpäivänä töissä ja suunnitella lapsen päivähoitoaikataulut, TEKin uravalmentajat Maisa Holm ja Pauliina Taipalus listaavat.

Anna itsellesi ja perheellesi aikaa sopeutua uuteen elämäntilanteeseen.

Tärkeää on huolehtia myös omasta jaksamisesta.

– Varaa aikatauluissasi aikaa myös sille, että saat hengähtää. Anna itsellesi ja perheellesi aikaa sopeutua uuteen elämäntilanteeseen.

Holm kehottaa valmistautumaan töihin paluuseen niin, että skannaa ympäristönsä.
 
– Tutustu siihen, missä mennään toimialasi ja työnantajasi suhteen. Mitä uutta, mitä muutoksia? Olisiko hyvä päivittää jotakin taitoa tai tietoa vielä ennen paluuta? Skannaamalla ympäristösi olet töihin palatessasi paremmin ajan hermolla.

Taipalus vinkkaa hyödyntämään erilaisia arkea helpottavia palveluja.

– Säästä aikaa ja hermoja hoitamalla ruokaostokset välillä verkon kautta: tilaa ruoat suoraan kotiovelle tai nouda ne valmiiksi kerättynä kaupasta. Ota yhteyttä siivouspalveluun, kun ikkunasi kaipaavat pesua, tai hanki robotti-imuri huolehtimaan kotisi villakoirista.

Lisää vinkkejä saat TEKin verkkokurssilta!

Kurssi alkaa 5.11.2018. Ilmoittaudu tästä 31.10. mennessä. Paikkoja on rajoitetusti – varmista paikkasi ja ilmoittaudu heti.

Avainsanat: