Osaamispula on noussut jälleen otsikoihin. Samaan aikaan suomalaiset yritykset investoivat entistä vähemmän henkilöstönsä osaamiseen. Työnantajan tukeman henkilöstökoulutuksen määrä on vähentynyt koko 2000-luvun.
Jos konepajalla ei ennen ollut tarvittavaa työkalua, se tehtiin itse. Samaan tapaan tämän päivän yrityksissä on rakennettava puuttuva osaaminen, jos sitä ei ole markkinoilla. Se tarkoittaa käytännössä oman porukan kouluttamista niihin asioihin, joiden osaamisesta on pula. Omien työntekijöiden osaaminen on investointikohteena varmimmasta päästä.
Sillä vauhdilla, jolla avainosaamisen tarpeet muuttuvat, ei kannata jäädä odottamaan, että joku ulkopuolelta tuottaa osaamisen, joka voidaan sitten rekrytoida.
Tekkiläisiä ei todellakaan tarvitse raahata koulutushuoneisiin tai syventämään osaamistaan. TEKin tutkimuksen mukaan yhdeksälle kymmenestä tekkiläisestä on tärkeää saada kehittyä omassa työssä. Hinku oman osaamisen kehittämiseen on kova niin vastavalmistuneilla kuin yli viisikymppisilläkin.
Työnantajan ei tarvitse maksaa kaikkia kulunkeja. Vastuuta jatkuvan oppimisen rahoituksesta pitää jakaa työntekijöiden, työnantajien ja valtion kesken. TEK-verkkolehdessä esitellään uusi malli, jolla voitaisiin ratkaista osaamisen kehittämistä työuralla. TEKin ja muiden akavalaisten littojen kehittelemä osaamistili on uusi avaus elinikäisen oppimisen haasteisiin.