Pelin ja leikin kautta

|
Uutinen
Kuuntele

Voiko oppiminen olla hauskaa? Kysymys toi yhteen Helsingin yliopiston sekä viihde- ja mediayhtiö Rovion.

Helsingin yliopiston ja Rovio Learningin uusin yhteistyöhanke on vasta-avattu kansainvälinen oppimisen tutkimustila Rovio Fun Learning Research Lab.

– Tässä yhdistetään kaksi huippubrändiä: suomalainen koulutusosaaminen ja Angry Birds, totesi Rovion Vice President of Learning Sanna Lukander tilan avajaisissa Siltavuorenpenkereellä 16.9.

Tilan avulla tutkitaan leikillistä ja pelillistä oppimista. Tarkoituksena on löytää uusia oppimismenetelmiä ja kehittää uusia ratkaisuja oppimiseen. Rovio Learning ja Helsingin yliopisto rakensivat tutkimustilan osaksi yliopiston vasta-avattua Playful Learning Centeriä (PLC).

Oppia ikä kaikki

Yksi uuden tutkimustilan tavoitteista on pitää Suomi oppimisen mallimaana. Helsingin yliopiston esi- ja alkuopetuksen professori Kristiina Kumpulaisen mukaan opetukseen ja oppimiseen panostaminen on sijoitus.

– Leikkiminen on tärkeää. Mielikuvitus ja luovuus ovat keskeisessä asemassa yhteiskunnassamme. Niiden avulla talous saadaan kukoistamaan.

Rovio Fun Learning Research Lab -tutkimustilassa keskitytään pienten lasten oppimiseen. Kumpulaisen mukaan leikillinen oppiminen on kuitenkin kaikkia varten, ei vain lapsille. Elämänmittainen oppiminen mahdollistaa uusien ratkaisujen ja odottamattomien ideoiden syntymisen – eli sen, mitä Suomessa kaivataan.

– Ei mielikuvitus katoa ihmisestä, kun hän vanhenee. Sosiaaliset normit vain tukahduttavat sen, Kumpulainen sanoi tutkimustilan avajaisissa.

Helsingin yliopiston Playful Learning Center, johon uusi tutkimustilakin on sijoitettu, on perustettu Tekesin tuella. PLC tekee yhteistyötä Rovion lisäksi myös muiden suomalaisten yritysten ja opetusalan asiantuntijoiden kanssa. Uusille yhteistyökumppaneille ovi on auki.

Voiko oppiminen koukuttaa?

Kuva: Leikillisessä ja pelillisessä oppimisessa sekä sen tutkimisessa hyödynnetään uusinta tekniikkaa.

Viihteen ja yrittäjähenkisyyden lisäksi Rovion kolmas keskeinen ulottuvuus on koulutus. Rovio Learning on tehnyt yhteistyötä muun muassa NASA:n, CERN:in ja National Geographic Societyn kanssa.

Helsingin yliopiston kanssa yhteistyö alkoi jo ennen uuden tutkimustilan rakentamista. Opettajankoulutuslaitos ja Rovio Learning kouluttivat opettajat ensimmäisiin Kiinassa sijaitseviin Angry Birds Playground -päiväkoteihin. Päiväkodit avautuvat tänä syksynä.

Päiväkotikonseptin takana on ajatus siitä, että leikkiminen on luonnollinen tapa pienille lapsille oppia. Miten Angry Birds alun perin päätettiin yhdistää koulutukseen?

Angry Birds -pelit ovat tavoittaneet valtavasti ihmisiä. Pelihahmot ovat aktivoineet ihmisiä esimerkiksi kutomaan, leipomaan ja kehittelemään tarinoita hahmojen ympärille täysin oma-aloitteisesti. Aloimme miettiä, voisiko elämänmittainen oppiminen koukuttaa ihmisiä pelien tavoin, Lukander kertoi tutkimustilan avajaisissa.

 

Avainsanat: