Ohjelmistotestaajat voivat pelastaa henkiä

|
Uutinen
Kuuntele

Kari Kakkosen ansiosta Suomessa on useita tuhansia sertifioituja ohjelmistotestaajia. Koska ohjelmistoja on nyt kaikkialla, on ohjelmisto­testaajien työ Kakkosen mielestä parhaimmillaan elintärkeää.

"Innostuin ensimmäisessä työpaikassani testaamisesta. Syynä oli laatu. Testaamalla saadaan aikaan parempia ohjelmistoja. Huono laatu aiheuttaa kustannuksia paitsi yrityksille myös koko yhteiskunnalle. Pahimmillaan huonon ohjelmiston takia voi pilaantua ympäristöä tai kuolla ihmisiä.

Huonon ohjelmiston takia ympäristö voi pilaantua tai ihmisiä kuolla.

Testaajien pitää aina pyrkiä miettimään loppukäyttäjää. Vaikka asiakkaana olisi toinen yritys, aina löytyy joku kasvollinen ihminen, joka käyttää ohjelmistoa. Näiltä ihmisiltä pitää kysyä, miten ohjelmiston pitää toimia.

Vuonna 2005 toisen työpaikkani Conformiqin ohjelmistotestaustoiminta myytiin Enderolle. Saimme palveluita myyvän organisaation ympärille ja aloimme myydä testipalveluita. Lähdimme neljän henkilön ydintiimillä kasvattamaan testauspalveluita. Ideana oli esimerkiksi ottaa asiakasyrityksen koko testaustoiminta haltuun, kouluttaa yrityksestä testaajia ja rakentaa pitkäaikainen palvelusuhde.

Asiakkaan kuunteleminen oli meille kaiken a ja o. Neljä vuotta myöhemmin ohjelmistotestaustiimissä oli 150 henkilöä. Se oli hyvin hienoa ja intensiivistä aikaa. Se oli pyristelyä, ponnistelua ja toistemme tsemppausta.

Perustimme vuonna 2002 Suomeen testausosaamista edistävän järjestön FiSTB:n. Vuonna 2010 hyppäsin sen puheenjohtajaksi. Minua harmitti, että ohjelmistotestaajilla oli niin vähän sertifikaatteja ja niitä ei voinut suorittaa suomeksi. Nostimme testaajien sertifikaattien myöntämisen omaksi toiminnaksi ja suomensimme alan termistön. Homma kasvoi selvästi enemmän kuin kukaan uskalsi odottaa. Sertifikaatin omaavia testaajia oli ennen sitä noin tuhat. Nykyään heitä on noin 3 500.

Olin ollut maailmanlaajuisessa testausjärjestö 
ISTQB:ssä mukana jo silloin, kun Suomen järjestö perustettiin. Pari vuotta Suomen järjestön puheenjohtajuuden alkamisen jälkeen päätin pyrkiä ISTQB:hen varainhoitajaksi ja minut valittiin siihen vuonna 2015. Meillä neljän henkilön tiimi tekee paljon päätöksiä siitä, mihin vaikutetaan. Toiminnan ytimessä on aina, että minkälaisia asioita testaajien pitää oppia.

Vuoden päästä minun pitää miettiä, minkälaiseen kansainväliseen tehtävään haen seuraavaksi. Visioni on, että pitää olla avoin uusille lähestymistavoille. Kun luodaan testausstandardeja, on aina riski, että samalla päätetään, että jotkut tavat ovat parhaita ja muut huonoja. On hirveän tärkeää löytää parhaita tapoja, mutta ei pidä jämähtää niihin, vaan etsiä koko ajan uusia metodeja.

Näinä päivinä teen yhä enemmän konsultointia ketteristä menetelmistä ja DevOps-kulttuurista. Siinä ohjelmistokehitys ja tuotantotiimi tuodaan lähemmäksi toisiaan. Jos on halu saada asiakkaalle parempilaatuinen ohjelmisto, mikä olisi sen tehokkaampi keino kuin näyttää toiminnallisuuksia ja kehitysversioita asiakkaalle. Kun pystytään ennakoimaan käyttäjien tarpeita, testaustarve vähenee. Siksi moni testaaja menee siihen suuntaan. Testaaminen on minulle edelleen pääkeino laadun parantamiseen, mutta tänä päivänä se on vain yksi keinoista."

Kuka? Kari Kakkonen

  • Syntynyt: 1972
  • Ammatti: Konsultti, kouluttaja ja johtaja 
  • Työpaikka: Knowit Oy
  • Koulutus: Diplomi-
insinööri, tuontantotalous, Teknillinen korkeakoulu

Miksi kiinnostuit tekniikan alasta?
Tietokoneet kiinnostivat jo teini-ikäisenä, joten TKK kiinnosti enemmän kuin Kauppakorkeakoulu. Lisäksi matematiikka oli helppoa, joten TKK tuli valituksi. 

Saavutus, josta olet urallasi ylpeä?
Finnish Software Testing 
Board FiSTB:n toiminnan nosto aktiiviseksi sertifikaatteja myöntäväksi ja testausta edistäväksi tahoksi Suomessa oman puheenjohtajakauteni aikana 2010–2017.

Minkä ongelman haluaisit ratkaista?
Mieten nuoret saisi kiinnostumaan testauksesta eikä pelkästään koodauksesta.

Motto?
Be positive.

Avainsanat: