teekkarilakin valmistusta

Näin syntyy teekkarilakki

|
Uutinen
Kuuntele

TEK-lehti tutustui suomalaisen tupsulakin valmistusvaiheisiin ja tiehen ompelijoiden käsistä Helsingin Sofiankadun hattukauppaan.

image with text

E. R. Wahlman Oy on Suomessa ainoa yritys, joka valmistaa ja myy teekkarilakkeja. Ompelutyö teetetään alihankintana Keskimäki Oy:ssä. Lakit valmistetaan Suomessa, mutta materiaalit tilataan ulkomaisilta toimittajilta, lähinnä Italiasta ja Saksasta. Suomessa ei teekkarilakkiin sopivia materiaaleja valmisteta.

Teekkarilakki on kesäpäähine. Sitä saa käyttää vappuaatosta tai vappupäivästä alkaen syyskuun loppuun. Esimerkiksi fuksit voivat painaa lakin päähänsä aikaisintaan ensimmäisen opiskeluvuotensa wappuna. Anotulla luvalla lakkia voi saada käyttää esimerkiksi häissä. Lupia myöntävät paikkakunnasta riippuen ylioppilaskunnat, teekkariyhdistykset ja -jaostot. Lakin käyttöön liittyy erilaisia ohjesääntöjä, joista osa on paikkakuntakohtaisia. Esimerkiksi Tampereen Teekkarit ry:n merkkiohjesäännön mukaan tamperelaisesta teekkarilakista saa juoda vain samppanjaa, ja jos sitä ei ole saatavilla, niin kuohuviiniä.

– Mutta tällaista käyttöä ei valmistajan takuu korvaa, E. R. Wahlman Oy:n toimitusjohtaja Pia Tanskanen nauraa.

image with text

Wahlmanin teekkarilakki on kotimaista käsityötä ja sille on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu-merkki.

– On hienoa, että teekkarit haluavat ja arvostavat suomalaista työtä, Pia Tanskanen sanoo.

Vuosittainen myyntimäärä vaihtelee opiskelijamääristä ja lakkien ostoinnosta riippuen, mutta yleensä reilusti yli tuhat lakkia käy kaupaksi. Wahlmanin lakkien hinnat vaihtelevat hieman mallista riippuen. Sofian­kadun liikkeestä ostettuna hinnat ovat noin 140–146 euroa. Yleensä ensimmäisen vuoden opiskelijat eli fuksit tilaavat teekkarilakkinsa yhteistilauksena, jolloin yksittäisen lakin hinta on huokeampi.

Kuvassa ovat vasemmalta lukien Pia Keskimäki ja Briitta Matalamäki Keskimäki Oy:sta.

image with text

Keväällä Wahlman tekee ja myy teekkarilakkeja, syksyllä on aikaa tehdä korjaustöitä asiakkaiden vanhoihin lakkeihin. Wahlmanilla voidaan esimerkiksi vaihtaa lakkiin uusi tupsu, kiinnittää irronnut tupsu tai pienentää ja suurentaa lakkia.

– Korjaamme vain meiltä ostettuja lakkeja. Meille tulee kaiken kuntoisia lakkeja korjattavaksi. Haluaisin muistuttaa, että teekkarilakki ei ole saunahattu tai uimalakki! Tupsu ei kestä vedessä uittamista tai saunan kuumia höyryjä, Pia Tanskanen sanoo.

image with text

Teekkarilakin päällinen on valkoista puuvillasammettia, hikinauha on nahkaa ja musta lippa on tekonahkaa. Vegaanisessa teekkarilakissa hikinauha on kankainen. Tupsu on musta ja punottu, mutta tupsusta Pia Tanskanen ei malta kertoa enempää. Tupsu on liike­salaisuus ja esimerkiksi ulkomainen kilpailija on yrittänyt vakoilla tupsun ”reseptiä”.

– Toimme vegaanisen version lakista markkinoille vajaa viisi vuotta sitten yleisön pyynnöstä, Tanskanen kertoo.

image with text

Lähes kaikki Suomen teekkarit tilaavat teekkarilakkinsa Wahlmanilta. Vain vaasalaiset tilaavat lakkinsa tanskalaiselta C. L. Seifertiltä. Wahlman valmistaa teekkarilakkien lisäksi myös ylioppilas-, tradenomi- ja kaksoistutkintolakkeja sekä tohtorinhattuja. Lisäksi Wahlman myy Sofiankadun liikkeessään erilaisia huopahattuja, silintereitä, knalleja sekä monenlaisia lakkeja.

Wahlmanin työntekijät tarkistavat jokaisen teekkarilakkia havittelevan osto­luvan. Lupakäytännöt vaihtelevat hieman eri kaupunkien teekkareilla: joiltakin on ostolupa varmistettava ylioppilaskunnalta, joiltakin varmistus tapahtuu opiskelijatodistuksella. Jo valmistuneet saattavat tulla ostamaan uuden teekkari­lakin kadonneen tilalle, jolloin ostolupa varmistetaan matrikkelista tai valmistumisesta kertovalla todistuksella.

– Ennen vappua meillä saattaa käydä muutama ilman lupaa kokeilemassa teekkarilakin ostamista, mutta turhaan, sillä kaikkien kohdalla ostolupa varmistetaan, Pia Tanskanen kertoo.

(Kuva: Helena Hagberg)

image with text

Maalauksessa esiintyvä Elis Robert Wahlman perusti Wahlmanin hattukaupan vuonna 1901 Viipuriin. 1920-luvun puolivälissä Wahlman avasi sivuliikkeen Helsinkiin Heikinkadulle (nykyinen Mannerheimintie). Talvi- ja jatkosodan takia Wahlman lakkautti liikkeensä Viipurissa ja Helsingistä tuli yrityksen kotipaikka. Heikinkadulta hattukauppa muutti Pohjois-Esplanadille, ennen kuin se asettui vuonna 2001 nykyiselle sijainnilleen Senaatintorin ja Kauppatorin väliin, osoitteeseen Sofiankatu 5. Viipurin peruja on nykyisessä myymälässä koristeena oleva kassakone sekä osa työkaluista, joita yritys käyttää vieläkin tohtorinhattujen ja lakkien valmistamisessa.

(Kuva: Helena Hagberg)

Teekkarilakin päävärit ovat musta ja valkoinen, mutta lakin muoto ja vuorikankaan värit vaihtelevat paikkakuntakohtaisesti. Teekkari­lakin ulko­muoto on mallisuojattu, mallisuoja on kunkin paikkakunnan ylioppilas­kunnan tai teekkariyhdistyksen hallussa.

  • Turun yliopiston teekkarilakki on pyöreä ja vuori on sinivalkoinen.
  • Lappeenrannassa lakki on 7-kulmainen ja vuori on punamusta.
  • Oulun lakki on saanut vaikutteita neljän tuulen lakista. Lakin päällinen jatkuu sivulle tipan muotoon. Vuoren väri on sinivalkoinen.
  • Vaasassa, Espoossa ja Tampereella lakki on 6-kulmainen. Vaasassa lakin vuori on kelta-punainen, Espoossa ja Tampereella viininpunainen. Teekkarit käyttävät väristä nimeä tekniikanpunainen.
  • Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan ruotsinkielisellä osakunnalla viinin­punaista vuorta halkoo keltainen raita.
  • Åbo Akademin lakit muistuttavat Turun yliopiston teekkarilakkia, mutta tänä päivänä Turussa ja Vaasassa Åbo Akademin lakin vuori on keltamusta.
  • Uusin tulokas on Jyväskylän lakki, jonka suunnittelivat Jyväskylän teekkarit yhteistyössä Wahlmanin kanssa. Lopputuloksena syntyi 8-kulmainen lakki, jonka vuori on oranssisininen.
Teekkareille tuntuu olevan kunnia-asia, että lakissa näkyy käytön jäljet.
- Pia Tanskanen, E. R. Wahlman Oy:n toimitusjohtaja
image with text

Teekkarilakin tupsun kiinnityskohta ja nyörin pituus vaihtelee paikkakunnan mukaan. Espoon, Tampereen ja Lappeenrannan lakeissa tupsu lähtee keskeltä lakkia, turkulaislakissa se lähtee lakin sivusta. Oululaisen lakin tupsu on kiinni ”tipan” kärjessä. Nyöri on pidempi kuin muilla, koska teekkarien tapana on tehdä naruun solmu jokaisen Oulussa vietetyn wapun kunniaksi. Viidentenä wappuna teekkari tekee nyöriin vetosolmun, jonka hän saa avata valmistuessaan.

Kokardin malli vaihtelee paikka­kunnan mukaan. Esimerkiksi Aalto-yliopiston teekkarilakissa komeileva kokardi on Polyteknikkojen yhdistyksen tunnus 1800-luvulta, kun Oulussa puolestaan jokaisella killalla on oma kokardinsa. Lisäksi Oulun Teekkariyhdistyksen puheenjohtajalla on oma kokardinsa. Oululaislakin tipassakin saattaa komeilla lakkimerkki tai kokardi.

Pia ja Anne Tanskanen kiinnittävät Aalto-­yliopiston ja Tampereen yliopiston lakkeihin kokardit vasta myymälässä. Ompelimosta tullessaan lakit näyttävät samalta, mutta erilaiset kokardit erottavat ne toisistaan. Kuvassa Pia kiinnittää juuri otaniemeläisen lakin eli polyteekkarilakin kokardia.

(Kuva: Helena Hagberg)

image with text

Pia Tanskanen pyörittää Wahlmanin hattu­kauppaa yhdessä siskonsa Annen kanssa.

Tanskasen siskosten lisäksi vakinaisia työntekijöitä on kaksi. He työskentelevät tohtorinhattujen valmistuksessa. Wahlmanilla on myös kolme osa-aikaista työntekijää myynti- ja ompelutyössä sesonkien aikaan. Lisäksi teekkarilakkien valmistus työllistää viisi henkilöä ompelimossa.

Pia on oppinut teekkarilakkien tekemisen jalon taidon kisällinä: hän aloitti Wahlmanin kaupassa 14-vuotiaana viikonloppuapulaisena. Nyt hänelle on kertynyt 40 vuoden kokemus hattubisneksestä. Myös Anne teki Wahlmanilla 14-vuotiaana viikonlopputöitä koulun ohessa ja palasi kuusi vuotta sitten takaisin Wahlmanille.

Pia ei halunnut laittaa teekkarilakkia tätä kuvaa varten päähänsä, koska ”lakkia saa käyttää vain teekkari”.

image with text

Kun on ostamassa teekkarilakkia, kannattaa oma pää mitata kulmakarvojen yläpuolelta vaakasuuntaisesti. Tupsu painaa sen verran, että jos lakki on liian iso, tupsu vetää sen teekkarin päässä vinoon.

Teekkarilakki kannattaa säilyttää valolta suojattuna, jos haluaa sen pysyvän valkoisena. Tupsun voi kääräistä paperiin ja lakin mukana tulevan muovirinkulan voi laittaa lakin sisälle. Näin lakki pysyy paremmin muodossaan ja tupsu ei mene takkuun.

– Tämä on meidän näkemyksemme siitä, miten lakkia olisi hyvä säilyttää, jos haluaa sen pysyvän kunnossa. Teekkareille tuntuu olevan kunnia-asia, että lakissa näkyy käytön jäljet, Pia Tanskanen (kuvassa) sanoo.

(Kuva: Helena Hagberg)

Artikkelia korjattu 28.4. klo 16:15: Myös Vaasassa Åbo Akademin lakin vuori on keltamusta, eikä punakeltainen.

Lue myös:

Teekkarihistoria: Tupsulla vai ilman?

Blogi: Teekkarilakista on moneksi