Myytinmurtaja vaihtoi tuotekehityshommiin

|
Uutinen
Kuuntele

LUT:n uuden kunniatohtorin Jamie Hynemanin Mythbusters-paja on nyt tuotekehitysprojektien koti.

Ensin tulee se pakollinen räjähdys. Neljäntoista tuotantokauden Mythbusters-kokemus näkyy. Jamie Hyneman astelee LUT:n pihamaalle elämää nähneissä työhousuissa ja paksupohjaisissa lenkkareissa. Tavaramerkiksi muodostuneet mursunviikset ja baretti ovat juuri kuten tv-sarjassa.

Kun megafonista kajahtaa syvällä baritonilla “Moi”, suojalaseihin sonnustautuneet kutsuvieraat riemastuvat. VTT:n ja LUT:n miljoonan euron Soletair-pilottilaitos tuottaa bensiiniä ja dieseliä ilmasta kaapatusta hiilidioksidista aurinkosähkön avulla.

– Vasemmalla on tavallista dieselpolttoainetta, oikealla uusiutuvaa Soletair-dieseliä, Hyneman valistaa.

Tarkoitus on demonstroida, miten puhtaasti synteettisesti tuotettu Soletair palaa fossiiliseen dieseliin verrattuna.

– 1, 2, 3, laskee Hyneman ja vääntää laukaisimesta.

Tulipallot kohoavat taivaalle, ja äkillinen lämpöaalto iskee katsojiin.

Myöhemmin Hyneman kertoo, että Mytbustersin tuotannossa tämä oli jatkuva kiistakapula: tuotantoyhtiö halusi räjähdyksiä, hän taas lisää tiedettä. Räjäyttely kuitenkin näytti kiinnostavan katsojia, joten siitä tuli lähes pakollinen numero joka jaksoon.

– Minulle se oli vähiten kiinnostava osa showta.
 

Hyneman herää eloon laboratoriossa

Tosikkomainen Hyneman kävisi varsin hyvin suomalaisesta insinööristä.

Mythbusters-sarjassakin punatukkkainen Adam Savage oli se impulsiivinen touhottaja, baskeriin sonnustautunut Hyneman taas järjen ääni. Päivän mittaan käy selväksi, että mies mieluummin kuuntelee kuin puhuu. Kun Hyneman avaa suunsa, teksti on punnittua ja faktat kohdillaan.

Lehdistöhuoneessa hän vastailee kohteliaasti kysymyksiin ensivaikutelmista Suomesta ja Lappeenrannan yliopistosta. Mutta eloon Hyneman näyttää heräävän vasta laboratoriokierroksella, tutkijoiden seurassa.

Tuleva kunniatohtori saa aluksi kuulla yliopiston sähkömoottoritutkimuksesta. Muutamaa minuuttia myöhemmin hän keskustelee jo uppoutuneesti suoravetoisen kestomagneettimoottorin nestejäähdytyksestä ja nopeakäyntisten sähkömoottorien aktiivisesta magneettilaakeroinnista.

Mitä tiedät simulaattoreista? kysyy simulaattoreita suunnittelevan LUT:n spinoff-yritys Mevean markkinointiasiantuntija Eetu Korpela kaivinkonesimulaattorin äärellä.

– Olen rakentanut muutaman, Hyneman vastaa.

Näyttää siltä, että LUT saa Hynemanista parhaan mahdollisen teknillisten tieteiden puhemiehen.

Puhuessaan opiskelijoille ja yliopiston henkilökunnalle Hyneman kehottaa suhtautumaan tieteen tekemiseen seikkailuna. Mallia voi ottaa vaikka leikkivistä lapsista, jotka hankkivat samalla tärkeitä tietoja maailmasta.

– Leikkisä asenne voi olla tutkijan työssä hyvinkin tuottava.

Hyneman kertoo, että Mythbustersin suosio ympäri maailmaa hämmästyttää edelleen.

– Tekin tunnette minut ja haluatte minut tänne.


Kielitieteilijästä tuotekehittäjäksi

Miehelle itselleen 14 tuotantokautta Mythbustersia ovat poikineet paitsi valtavasti oppia tekniikasta, myös uusia töitä. Työmaa on tosin entinen. Hyneman nähdään päivittäin Mythbustersista tutulla M5-työpajallaan, mutta nyt yritysten tuotekehitysongelmia ratkomassa – ja tällä kertaa ilman kameroita.

– Menen työpajalle, suljen ovet, panen musiikin soimaan ja tulen sieltä ulos jonkun sellaisen asian kanssa jota ei aiemmin ollut olemassa, kuvailee Hyneman arkeaan.

Yritysprojekteista hän ei voi kertoa, mutta robotisoidusta paloautosta hän kertoo mielellään. Yksi Hynemanin kehityshankkeista konvertoi armeijan poistokalustosta kauko-ohjattavia paloautoja. M5-pajalla käytöstä poistettuun panssariajoneuvoon on asennettu 4 000 litran vesisäiliö ja kauko-ohjauslaitteisto, jonka avulla sammutusvettä päästään ruiskuttamaan suoraan palopaikalle. Laitteen ohjaaja voi työskennellä turvalliselta etäisyydellä tulipalosta.

Hyneman liikkuu insinöörien joukossa niin sujuvasti, että ilman Mythbustersin tuomaa julkkisstatusta uutta kunniatohtoria olisi vaikea erottaa oikeasta tekniikan tohtorista. Nähdäänkö mies tulevaisuudessa useinkin Lappeenrannassa?

– Katsotaan mitä tulevina vuosina tapahtuu, ehkä päädyn kehittämään uutta teknologiaa LUT:n tutkijoiden kanssa. Tämä on minullekin seikkailu.

Monelle on yllätys, että Hyneman on varsinaiselta koulutukseltaan kielitieteilijä. Kaduttaako ettei aikanaan tullut opiskeltua insinööriksi?

– Kyllä ja ei, hän vastaa.

Muodollisen koulutuksen puute antaa toisaalta ajatteluun ennakkoluulottomuutta. Nykyisin Hyneman tuntee itsensä jo tasaveroiseksi ongelmanratkojaksi oikeiden insinöörien kanssa. Tiimityö toimii.

– Pystyn ehkä tuomaan pöytään jotain, jota koulutetut insinöörit eivät välttämättä tule ajatelleeksi, ja toisinpäin.

Kunniatohtori Hynemanin ensimmäinen päivä Lappeenrannassa

Jamie Hyneman testasi, kuinka synteettisesti tuotettu Soletair palaa fossiiliseen dieseliin verrattuna.
Jamie Hyneman ei ollut ensi kertaa kaivinkoneen ohjaimissa.

 

LUT:n hybridityökonetutkimusta esitellyt tutkija Jarkko Nokka ottaa selfien.

 

Mythbusters-tähdellä riitti faneja LUT:n ylioppilastalolla.
Avainsanat: