Myllerrysten vuosi yliopistoissa

|
Blogimerkintä

Vuosi 2015 ei unohdu kovin helposti yliopistomaailmassa työskenteleviltä.

Vuoden alussa jännitettiin, miten yliopistojen rahoitusta aiotaan kehittää lähivuosina. Eduskuntavaalien alla monet puolueet korostivat opetuksen ja tutkimuksen tärkeyttä suomalaiselle yhteiskunnalle ja yritysmaailmalle. Uusi hallitus linjasi kuitenkin varsin nopeasti, että myös yliopistot osallistuvat säästötalkoisiin.

Yt-neuvotteluja käydään lähes kaikissa yliopistoissa.

NEUVOJA KANNATTAA KYSYÄ AJOISSA

Tilanne on joka tapauksessa raskas kaikille niille, jotka vuosien ajan ovat työskennelleet sitoutuneesti ja jotka nyt kokevat jäävänsä tarpeettomiksi. Kiristyneen taloustilanteen johdosta jäsenistön yhteydenotot liittoihin ovat lisääntyneet syksyn aikana. Paikalliset luottamusmiehet ja yhdistykset ovat neuvoneet etenkin paikallista käytännön tuntemusta vaativissa asioissa ja täydentäneet näin liitoista annettavaa jäsenpalvelua.

Etenkin nykyisenkaltaisessa tilanteessa on erityisen tärkeää, että jokainen on mahdollisimman ajoissa liikkeellä, jos kokee, että kaipaa apua ja neuvoja. Samalla on syytä varmistaa, että jäsenyys- ja työttömyyskassa-asiat ovat kunnossa ja omat yhteystiedot ajan tasalla.

Kulunut vuosi opetti, että tulevaa vuotta ei kannatta ennustaa kovin tarkasti. Yt-neuvottelut jatkuvat joidenkin osalta vuodenvaihteen yli ja ensi vuonna jatketaan vielä yliopistojen työehtosopimukseen liittyvien asioiden kanssa. Koska Elinkeinoelämän keskusliitto EK on osaltaan ilmoittanut, että se ei enää tee keskitettyjä ratkaisua, on lähes kaikki tulevaisuuden osalta auki.

Tässä vaiheessa vuotta haluan kuitenkin toivottaa rauhallista joulunaikaa ja parempaa uutta vuotta meille kaikille yliopistojen piirissä toimiville.