Myllätään, startataan ja pelataan bisnestä

|
Uutinen
Kuuntele

Vuosi vuodelta kasvaneen Kasvu Open -yritysohjelman neuvonantajat avaavat yrittäjien silmiä ja auttavat kehittymään.

Kun yrityksen johtohenkilöt huomaavat kasvun mahdollisuudet, he ovat usein aika yksin. He kaipaisivat apua rahoituksen hankkimiseen, kansainvälistymiseen, markkinointiin, myyntiin, rekrytointiin, henkilöstöasioihin ja niin edelleen.

Vuonna 2011 Keski-Suomen kauppakamari halusi auttaa alueen yrityksiä kasvamaan. Avuksi otettiin Jyväskylän kauppakorkeakoulun professori Marko Sepän kehittämä malli, jossa joukko eri alojen asiantuntijoita tapasi yritysten johtajia ja kertoi omia vinkkejään.

Ohjelma toteutettiin alueellisesti kolmena vuotena. Kun se havaittiin toimivaksi, järjestäjät halusivat tehdä siitä valtakunnallisen ohjelman ja kilpailun.

– Halusimme vaikuttaa koko valtakunnan tasolla, Kasvu Openin operatiivinen johtaja Jaana Seppälä kertoo.

Tänä vuonna Kasvu Open -ohjelmaan haki 836 yritystä, joista 420 pääsi mukaan. Ohjelma käynnistyi keväällä ja huipentui lokakuun lopulla Jyväskylässä järjestettyyn karnevaaliin, johon oli päässyt mukaan 100 parasta yritystä.

Parhaista parhaat valittiin karnevaalissa sekä startupien kategoriassa että jo vakiintuneiden pk-yritysten kategoriassa.

Yrittäjillä riittää kysymyksiä

Yrittäjä, DI Hanna Sissala on tyytyväinen Kasvu Openista saamaansa apuun.

– Missään muussa paikassa ei saa yhden päivän aikana näin monipuolista sparrausta.

Sissala kertoo tavanneensa kolmen sparrauspäivän aikana muun muassa rahoitusalan neuvonantajia, jotka ovat kertoneet esimerkiksi millaisin ehdoin voi saada pankkilainaa ja mitä valtion yritysrahoittaja Finnvera voi tarjota.

Missään muussa paikassa ei saa yhden päivän aikana näin monipuolista sparrausta.

Sissala on saanut myös tietoa, mistä voi tilata muovimuotteja, kun tuotantomäärät alkavat kasvaa.

– 15 eri henkilöä on myllännyt ajatuksiani. Niitä kysymyksiä kyllä riittää. Koska olemme pieni yritys, sparraaminen on ollut tosi hyödyllistä, seitsemän henkilöä työllistävän LullaMen toimitusjohtaja kertoo.

LullaMe on vastasyntyneen vauvan nukuttamista helpottava peti. Sissala sai idean vuonna 2013 ja perusti yrityksen vuotta myöhemmin.

Viime keväänä Sissala siirtyi täysipäiväiseksi yrittäjäksi.

Myllärit mylläävät

Kasvu Openissa yrityksiä auttavia eri alojen asiantuntijoita kutsutaan mylläreiksi. Sissala pitää tärkeänä näkemysten monipuolisuutta.

– Se on hauskaa, että ensin joku sanoo, että kannattaa lähteä Venäjälle. Seuraava mylläri sanoo, että ei ainakaan Venäjälle. Itse pitää poimia parhaat neuvot.

Sissala on saanut paljon hyvää palautetta ja tsemppiä tulevaan, mikä on lämmittänyt. Toisaalta hän huomasi arvostavansa eniten mylläriä, joka suhtautui yritykseen kaikista negatiivisimmin. Häneltä Sissala oppi, mihin asioihin pitää vielä kiinnittää huomiota.

Startataan uudestaan

Kasvu Open tunnetaan erityisesti vakiintuneiden ja kasvuhakuisten pk-yritysten avittajana.

– Haluamme herätellä kymmeniäkin vuosia toimineita yrityksiä huomaamaan, että mahdollisuus lähteä hakemaan voimakasta kasvua ei ole poissuljettu, päinvastoin, Seppälä sanoo.

Seppälä muistuttaa, että pitkään toimineilla pk-yrityksillä on usein jo osaamista ja pääomaa, joiden avulla kasvua on hyvä lähteä hakemaan.

– Myös vaikutukset ovat paljon suuremmat, kuin jos lähdettäisiin ihan pienestä liikkeelle.

Yksi tällaisesta uutta kasvua hakevasta yrityksestä on tasasähköön perustuvia led-valaistusratkaisuita kehittävä Fintras. Vielä muutama vuosi sitten yritys myi muiden valmistamia led-valaisimia ja valaisinjärjestelmiä.

Vuonna 2013 yhtiö alkoi kehittää häiriöttömiä järjestelmiä Patrian ja puolustusvoimien tarpeeseen, ja vuonna 2015 luopui muiden järjestelmien myymisestä kokonaan.

Tasasähkön etuna on kestävyys. Fintrasin markkinoinnista vastaava arkkitehti Heikki Luminen kertoo, että jokaisen normaalin vaihtosähköllä toimivan led-valaisimen sisällä on peukalonpään kokoinen hakkurimuuntaja. Nämä hajoavat herkästi, koska niiden kustannuksista ja laadusta tingitään.

Fintrasin keskitetyn tasasähköjärjestelmän tasasähkölähde kestää Lumisen mukaan kymmeniä vuosia, mikä lisää myös led-valaisimien käyttöikää.

Miljardimarkkinat haussa

Heikki Luminen kirjoitti tauluun Fintrasin tavoitteen. Fintras on kehittänyt tasasähkölähteen, jolla voidaan pidentää led-valaisimien käyttöikää. Kuva: Kasvu Open

Fintras pyrkii tosissaan isojen tilojen, kuten kauppakeskusten ja teollisuus- ja lentokonehallien maailmanlaajuisille valaistusmarkkinoille.

Tämän markkinan koko on Euroopassa ja Yhdysvalloissa 11 miljardia euroa.

– Markkinasta kolmasosa on valaisimen runkoa, kolmasosa valonlähdettä ja kolmasosa virtalähdettä. Jos vuonna 2022 saisimme edes prosentin virtalähdemarkkinoista, se tarkoittaisi 100 miljoonaa euroa.

Luminen kertoo, että Kasvu Open -kokemus on ollut silmiä avaava. Myllärien uudet näkökulmat ovat tuoneet yritykselle vaihtoehtoja maailman valloituksen toteuttamiseen.

– Uskomme, että tosiaan valloitamme maailman, mutta kenen kanssa? Se riippuu pelitilanteesta.

Luminen kertoo, että he hakivat Kasvu Openiin, koska halusivat näkyvyyttä.

– Olemme muuttamassa maailmaa pieneltä osalta. Maailmaa ei kuitenkaan vallata kymmenellä hengellä. Tarvitsemme lisää osaajia.

Viime ja tänä vuonna Kasvu Openissa on ollut mukana Kasvun osaajat -palvelu, johon uusia haasteita etsivät henkilöt ovat saaneet ilmoittautua. Seppälä kertoo, että tänä vuonna noin 400 henkilöä ilmoittautui ja noin 40 yritystä sai tätä kautta lisäkäsiä ja -aivoja.

Fintrasille tästä porukasta ei sopivia osaajia vielä löytynyt.

Kasvupyrähdys on kuitenkin vasta alussa.

Jaana Seppälä, operatiivinen johtaja, Kasvu Open

Volter ja BroadBit Batteries voittivat Kasvu Open -kilpailun

Kasvu Openin finalistien kovasta tasosta kertoo, että artikkeliimme esiteltäväksi valitut upeat yritykset LullaMe ja Fintras eivät sijoittuneet ihan kärkeen Kasvu Openin loppukarnevaalissa Jyväskylässä 26.10.

Jo toimivien yritysten sarjan voitti Kempeleellä toimiva Volter Oy, joka kehittää puuhakekäyttöisiä sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksia. Kunniamaininnan sai Snowek Oy Kuopiosta. Startup-yritysten sarjan voittoon ylsi helsinkiläinen BroadBit Batteries, joka kehittää energiatiheitä metallisia natriumakkuja. Ne haastavat yleisesti käytössä olevat litiumakut niin hinnassa, latausnopeudessa, turvallisuudessa kuin kestävyydessäkin. Kunniamaininnan sai Neuro Event Labs Tampereelta. Voittajat valikoituivat 100 finalistista. Tuomaristo kiinnitti huomiota erityisesti liikeidean disruptiivisuuteen – erottuu ja luo uuden liiketoimintamallin – sekä skaalautuvuuteen, kansainvälistymispotentiaaliin ja tiimin uskottavuuteen. 

Uusi Kasvu Open -kausi avattu

Päätöskarnevaalin yhteydessä avattiin myös Kasvu Openin uusi kausi. 

Ensi vuoden aikana 450 yrityksellä on mahdollisuus päästä mukaan Kasvu Openin sparrauksen alueellisiin ja/tai toimialakohtaisiin Kasvupolkuihin. Yrittäjä voi joko hakea suoraan mukaan sparraukseen tai osallistua starttikiertueelle kuulemaan lisää Kasvu Openista.

Avainsanat: