Mitä pitää tietää työehtosopimusneuvotteluista?

|
Uutinen
Kuuntele

Työmarkkinasyksy on kuumimmillaan ja TEKin jäsenten työehtosopimuksista neuvotellaan parhaillaan. Mitä niistä pitää tietää? Miten varmistat, että pysyt kärryillä neuvottelujen etenemisestä?

Päivitys neuvottelutilanteeseen 29.11.2019

Lakkovaroitukset jätetty kahdelle sopimusalalle

Ylemmät Toimihenkilöt YTN jätti noin 50 teknologiateollisuuden yritystä koskevan lakkovaroituksen teknologiateollisuuden sekä suunnittelu- ja konsulttialan sopimusaloille. Teknologiateollisuudessa kolmen päivän lakko on 9.–11.12. Suunnittelu- ja konsulttialalla työnseisaus on tarkoitus toteuttaa kolmessa kolmen päivä jaksossa ajalla 9.–18. joulukuuta. Myös alla mainitut ylityö- ja vapaa-ajalla matkustamisen kiellot ovat edelleen voimassa molemmilla aloilla

Tietoa TEKin jäsenille myönnettävistä lakkoavustuksista löydät täältä ja yleistä tietoa neuvottelutilanteesta löydät osoitteesta https://www.ytn.fi/neuvottelut. Tarvittaessa voit soittaa myös YTN:n päivystyspuhelimeen 040 352 3671 (ma-su klo 08-18) tai lähettää sähköpostia osoitteeseen lakko@ytn.fi.

Päivitys neuvottelutilanteeseen 20.11.2019

Ylityö- ja vapaa-ajalla matkustamisen kielto teknologiateollisuudessa sekä konsultti- ja suunnittelualalla työskenteleville 20.11. alkaen

YTN on asettanut ylityö- ja vapaa-ajalla matkustamisen kiellon teknologiateollisuudessa sekä suunnittelu- ja konsulttialalla työskenteleville ylemmille toimihenkilöille työehtosopimusneuvotteluiden vauhdittamiseksi. Tämä koskee siis myös näillä aloilla toimivia tekkiläisiä. Toimenpiteet alkoivat keskiviikkona 20.11. ja jatkuvat 20. joulukuuta 2019 saakka, mikäli sitä ennen toimialoilla ei saavuteta sopimusta.

Työehtosopimusneuvotteluissa sovitaan työehdoista eli käytännössä niistä raameista, jotka määrittelevät sääntöjä, joita jokaisen meidän työsuhteessamme noudatetaan. Yksi keskeinen kysymys tämän syksyn neuvotteluissa on kikyn eli kilpailukykysopimukseen kuuluneen työajanpidennyksen kohtalo. Kiky tarkoitti palkansaajalle työajanpidennystä ilman korvausta. Palkansaajapuoli katsoo, että työajanpidennys oli määräaikainen ja nyt sen on poistuttava ilman työntekijöiden uutta vastaantuloa.
 
Työehtosopimusneuvottelut käydään suljettujen ovien takana, mutta neuvottelujen tärkeistä vaiheista kerrotaan tekkiläisille ajantasaisesti. TEK itse ei ole sopijaosapuoli, vaan neuvottelutoimintaa hoitaa Ylemmät toimihenkilöt YTN. Liittojen kautta YTN edustaa 170 000 asiantuntijaa ja esimiestä näissäkin neuvotteluissa.
 
Miten pysyä kartalla neuvottelujen etenemisestä?
Paras keino on seurata sähköpostiaan. Jokainen neuvotteluala lähettää jäsenilleen sähköpostikirjeitä, joilla viestitään asioista, joita kunkin alan jäsenen tulisi tietää. Mikäli omalla alallasi käydään neuvotteluja, etkä ole saanut uutiskirjettä, kannattaa tarkistaa omat henkilötiedot ja tarkat työnantajatiedot kuntoon oma.tek.fi-jäsenportaalissa tai ottaa yhteyttä TEKin jäsenrekisteriin.
 
Työpaikallasi oleva luottamusmies on myös tärkeä linkki neuvotteluprosessin aikana. Luottamusmies välittää myös tietoa neuvottelujen etenemisestä ja on tukena työpaikalla, antamassa neuvoja ja vastaamassa kysymyksiin.
 
Lisätietoa saa ajantasaisesti oman alan Facebook-sivun ja sopimusalan verkkosivun kautta.
 
YTN ICT-ala
YTN kemia
YTN suunnittelu- ja konsulttiala
YTN teknologiateollisuus
YTN tietoala