Kahden henkilön keskustelua aiheesta työsuhde ja laki

Ministeriö siirtää JUKOn työtaistelutoimien ajankohtia Jyväskylässä, Rovaniemellä, Tampereella ja Kuopiossa

|
Uutinen

Siirron perusteena on yleinen etu eli ylioppilaskirjoitukset ja oppilaiden tasapuolinen mahdollisuus osallistua niihin.

Uutista päivitetty 18.3.2022

Työ- ja elinkeinoministeriö ilmoitti 16.3. päätöksestään, että JUKOn mahdollisten työnseisauksien toimeenpanoja on siirrettävä sekä Jyväskylässä ja Rovaniemellä että Tampereella ja Kuopiossa. Perusteena on yleinen etu eli ylioppilaskirjoitukset ja oppilaiden tasapuolinen mahdollisuus osallistua niihin.

Ministeriö kieltää JUKOlta Rovaniemen ja Jyväskylän kunta-alaa koskevan työtaistelutoimen toteuttamisen 6. huhtikuuta kello 00.01 saakka ja Tampereen ja Kuopion 12. huhtikuuta kello 00.01 saakka.

Päätös koskee mahdollisia työnseisauksia kokonaisuudessaan.

JUKO ja JAU julistivat kunta-alan lakkovaroitukset vauhdittaakseen kunta-alan neuvotteluja. Alkujaan lakkovaroitus Rovaniemelle, Jyväskylään sekä Tampereelle ja Kuopioon oli tähdätty maaliskuuksi. Ministeriön siirtopäätös koskee näitä lakkovaroituksia JUKOn osalta. JAUn lakkoajankohtia ministeriö ei ole siirtänyt.

Kolmannen lakkovaroituksen JUKO ja JAU ovat antaneet Turkuun ja Ouluun, ja sen ajankohta on 6.–7. huhtikuuta.

Keskustelussa vielä avoimet asiat

Kunta-alan osapuolet jatkoivat työriitojen sovittelua valtakunnansovittelijan johdolla keskiviikkona 16. maaliskuuta. Sovittelija oli pyytänyt, että osapuolet kartoittavat kullakin sopimusalalla auki olevia asioita ja hahmottelevat niiden laajuutta.

Kunta-alan osapuolet jatkoivat avointen kysymysten käsittelyä yleisellä tasolla torstaina 17. maaliskuuta. Valtakunnansovittelija oli aiemmin tällä viikolla pyytänyt, että osapuolet kartoittavat nyt kullakin sopimusalalla auki olevia asioita ja hahmottelevat niiden laajuutta.

Lisäksi osapuolet keskustelivat työelämän kehittämisen organisointi- ja rahoitusmalleista.

Seuraava sovittelutapaaminen työriitojen ratkaisemiseksi on perjantaina 18.3. 

Lue uusimmat neuvottelu-uutiset täältä

Sopimukseton tila 1. maaliskuuta lähtien

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT keskeytti kunta-alan sopimusneuvottelut 28. helmikuuta jättämättä tarjousta, ja kuntasopimuksen piiriin kuuluvat palkansaajat siirtyivät sopimuksettomaan tilaan 1. maaliskuuta.

Valtakunnansovittelijan luona asioiden käsittely alkoi 7. maaliskuuta. 

Kunta-alan neuvottelupöydässä ovat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn lisäksi Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty), Sote (Super, Tehy, SPAL) sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT. Kuntasektorin sopimukset koskevat noin 425 000:ta palkansaajaa.