Miksi kannattaa lähtä TEKin opiskelijaedustajaksi eli hallopediksi?

|
Blogimerkintä

Väittäisin, että TEKin hallopediksi ryhtyminen oli yksi opiskelu-urani parhaimpia päätöksiä. Seuraavassa annan muutamia omasta näkökulmasta tärkeimpiä anteja ja oppeja mitä sain toimiessani TEKin hallopedina.

On vähän kliseistä sanoa, että nämä ovat niitä kuuluisia hyviä hommia, mutta tuo lausahdus kuvaa ehkä parhaiten kokonaisuutta ja kannustankin jokaista miettimään omalla kohdallaan, haluaisiko laajentaa osaamistaan näiden hommien kautta!

Ensinnäkin, nykyajan työelämässä korostetaan verkostoja ja niiden vaikutus tulee entisestään kasvamaan tulevaisuudessa. On myös erittäin tärkeää verkostoitua oman alan ja lähipiirin ulkopuolella. TEKin hallopedina pääsinkin laajentamaan verkostojani oman paikkakunnan ja kuplani ulkopuolelle. On ollut mahtavan hauskaa tutustua samanhenkisiin teekkareihin ympäri Suomen, ja osa muista hallopedeista sekä vanhemmista TEKkiläisistä onkin tullut myös vastaan työelämän puolella. Heiltä olen saanut arvokasta antia ja oppia tulevaisuutta varten, ja esikuvien kautta osaan myös reflektoida ammatillista minääni entistä paremmin.

Toinen syy on melko henkilökohtainen: aiemmin olin vähän ujo ihminen ja vieraiden ihmisten seura sai minut vaivautuneeksi. Uusiin ihmisiin tutustuminen tuntui myös tyhmpeähköltä. Hallopedina sain harjoitella näitä taitoja esiintymällä vaikkapa valiokunnissa, ja vastaanotto oli useimmiten lämmin! Tuo kannustava asenne ruokki itsetuntoa ja opin olemaan luontevasti uusissa tilanteissa vieraiden ihmisten kanssa – taito, josta on takuuvarmasti tulevalla diplomi-insinöörin uralla apua! Myöskin muut sosiaaliset taidot kuten esiintymistaidot saivat oivaa treeniä, eikä kokouskäytänteiden tai workshoppausmetodien harjoittelu varmasti ainakaan haitaksi ole.

Kolmanneksi teemaksi niputan yleiset yhteiskuntateemaiset tiedot. TEKin hallopedina pääsin esimerkiksi kurkistamaan yhteiskunnallisiin rakenteisiin kuten kolmikantamalliin ja oppimaan miten TEK vaikuttaa niihin ja ennen kaikkea miksi. Kaikki ne työehtosoppareiden edut eivät tule itsestään! Opin samalla myös ymmärtämään TEKin rakennetta paremmin. Näitä asioita on hieman vaikea pukea sanoiksi, varsinkin kun niistä ei juuri puhuta luentosaleissa: on siis paljon parempi itse tulla oppimaan ympäröivästä yhteiskunnasta!

Lopuksi täytyy vielä todeta, että roppakaupalla hauskaa on piisannut vuosien varrella. Muiden hallopedien ja vanhempien tekkiläisten kanssa on tullut koettua monia illallisia, workshopeja, palavereita, risteilyä, sitsejä, seminaareja...lista on pitkä mutta kaikki yhdistää se, että hommia on tehty hymyssä suin yhdessä muiden kanssa ja näistä on saanut oikeastaan enemmän takaisin itselleen kuin niihin on edes osannut panostaa. Ville ”Vilmukka” Mukka TEK halloped 2016-2019