Mielenilmaukseen osallistuminen on jokaisen oma ratkaisu

|
Uutinen
Kuuntele

TEKin hallitus päätti puhelinkokouksessa viikonloppuna, että TEK tiedottaa jäsenille palkansaajakeskusjärjestöjen mielenosoituksesta ottamatta kantaa siihen, suosittaako TEK mielenosoitukseen osallistumista vai ei.

Lisäksi hallitus päätti, että TEKin edustajat äänestävät YTN:n hallituksen kokouksessa mielenosoitukseen osallistumisen puolesta.

Miksi jäseniltä vielä kysellään, vaikka hallitus on jo päättänyt?

TEK päätti viime perjantaina kysyä jäsenkyselyllä jäsentensä kantaa Suomen hallituksen suunnittelemiin toimiin.

Kyselyssä ei kysytä mielenilmaukseen osallistumista, koske se on jokaisen kansalaisen perusoikeus.

Jäsenkysely ehdittiin käynnistää perjantaina ja antaa vastausaika tiistaihin ennen kuin YTN:n puheenjohtaja kutsui YTN:n hallituksen päättämään kannastaan mielenilmaisuun sähköpostikokouksella viikonlopun aikana.

Jotta TEKin edustajilla YTN:n hallituksessa oli mandaatti ottaa kantaa, piti myös TEKin hallitus kutsua puhelinkoukseen viikonloppuna.

TEKin hallitus päätti tiedottaa TEKin jäsenille palkansaajakeskusjärjestöjen mielenosoituksesta ottamatta kantaa siihen, suosittaako TEK mielenosoitukseen osallistumista vai ei, ja äänestää YTN:n hallituksen kokouksessa mielenosoitukseen osallistumisen puolesta.

Jäsenkyselyn tulokset tullaan joka tapauksessa analysoimaan huolella ja niistä tiedotetaan jäsenkunnalle.

Mielenilmaukseen osallistuminen on Suomessa kansalaisen perusoikeus

Perjantaille valmisteltu mielenilmaus ei ole laiton lakko paitsi virkasuhteessa olevien kohdalla. Poliittisen mielenilmauksen laillisuus on todettu myös EK:n viestinnässä.

Työnantajalla on oikeus pidättää palkka töistä poissaolon ajalta, mutta ei oikeutta ryhtyä muihin rangaistustoimiin. Mielipiteen ilmaiseminen on Suomessa kansalaisten perusoikeus.

Täydennys 15.9. klo 18.25: TEKin toiminnajohtaja Heikki Kauppi vastaa tämän artikkelin kommenttiosiossa kysymyksiin, miten ja miksi TEK on toiminut mielenilmausasiassa
 

Lue myös:

Avainsanat: