Ooni-pizzauuni

Maailman paras pizzauuni

|
Uutinen

Suomalainen Kristian Tapaninaho päätti 10 vuotta sitten rakentaa oikean napolilaisen pizzauunin kotikokin tarpeisiin.

Pizzahifistelijöiden suosima ohut­pohjainen napolilaispizza valmistuu 450-­asteisessa uunissa reilussa minuutissa. Kotiliesi ei mokomiin lämpö­tiloihin kykene, ja puolen tonnin painoiset napolilaiset pizza­uunit ovat olleet alaan erikoistuneiden pizzerioiden etuoikeus.

Kristian Tapaninahon sinnikkäiden kokeilujen jälkeen syntyi maailman ensimmäinen liikuteltava pelleteillä toimiva vain 10 kilon painoinen pizzauuni. Uuni-nimellä vuonna 2012 lanseerattu joukkorahoituskampanja poiki tilauksia. Pian tuotemerkki kansain­välistettiin Ooniksi.

Viimeistään koronapandemian kotikokkausbuumi sysäsi Tapaninahon yhdessä vaimonsa Darina Garlandin kanssa pyörittämän perheyrityksen huimaan kasvuun. Skotlannissa pääkonttoriaan pitävä yritys työllistää jo 250 henkeä, ja sen ylistettyjä pizzauuneja myydään ympäri maailmaa. Pelleteillä, hiilellä, puulla tai kaasulla toimivat Oonit ovat saaneet myös lukuisia jäljittelijöitä.

Alkuperäinen pitää kuitenkin pintansa, vaikka kilpailu kovenee. Esimerkiksi Wired ja The New York Times ovat arvioineet Oonin testeissään parhaaksi valinnaksi.

Kuvassa pikaista piha­pizzaa. Ooni paistaa ohutpohjaisen pizzan kypsäksi reilusti alle kahdessa minuutissa.

Lue myös: Maailman paras pienkuormaaja

Avainsanat: