Ihmisiä kävelemässä LUT-yliopiston pihalla Lappeenrannassa, takana bussi.
Homecoming Day on 13.4. Lappeenrannan kampuksella. Päätapahtuman lisäksi rinnakkaisohjelmaa on tarjolla alumniverkostojen järjestämänä koko viikonlopun 12.–14.4.

LUT-yliopisto järjestää massiivisen alumnitapahtuman: ”Koska myö voidaan!”

|
Uutinen

Homecoming Day -tapahtumaan on tulossa 2 500 LUTista valmistunutta – enemmänkin tulisi, jos kampustilat taipuisivat. Työelämäprofessori Harri Koponen toivoo tapahtuman lisäävän yliopiston ja alumnien yhteispeliä.

Noin 2 500 LUT-yliopiston alumnia suuntaa Lappeenrannan Skinnarilaan lauantaina 13.4. Yliopisto on kutsunut jo valmistuneet opiskelijansa kampukselle viettämään Homecoming Dayta, eräänlaista kotiinpaluuta. Yliopistolla on alumnitapahtumia tiheästi, mutta Homecoming Day on ensimmäinen kerta, kun LUT kutsuu paikalle kaikki alumnit yhtä aikaa.

Työelämäprofessori Harri Koponen, miksi päätitte järjestää tapahtuman?

– Koska myö voidaan! Homecoming Day on alkupamaus ja ihmisten superyhdistämistilaisuus, josta sirvahtaa liikkeelle valtava määrä hyviä juttuja.

Tapahtuman järjestelyissä mukana oleva Koponen kertoo, ettei LUT ole menneinä vuosikymmeninä ollut ”tarpeeksi timanttinen” alumnien palvelemisessa. Hän kertoo havainneensa, että alumneilla on halua tehdä asioita yhdessä, mutta kanavat ja keinot ovat olleet epäselvät.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

LUT-yliopiston työelämäprofessori Harri Koponen pitämässä esitystä.
LUT-yliopiston työelämäprofessori Harri Koponen kertoo, että koko yliopistoyhteisön väki on viritetty tekemään Homecoming Day -alumnitapahtumaa. Kuva: Valtteri Koponen / Kuvakertoo

Isolle alumnitapahtumalle oli selkeästi kysyntää: päätapahtuman 2 500 paikkaa on täynnä, ja jonotuslistallekin on riittänyt ihmisiä.

Yllättikö Homecoming Dayn suosio, Harri Koponen?

– Riippuu, keneltä kysyy! Esittelin ajatusta yliopiston johtoryhmässä, ja selvästä innostuksesta huolimatta myös epäilyksen häiveitä häilyi ilmassa. Täräytin siihen: ”Jos paikalla on alle tuhat alumnia, se on täysi epäonnistuminen!” Saatoin nähdä jopa muutaman epäuskoisen virneen.

Koponen kertoo, että ensimmäiset tuhat paikkaa täyttyi nopeasti ilmoittautumisen avaamisen jälkeen. Järjestäjien piti keksiä keinoja tapahtuman kapasiteetin kasvattamiseksi kerta toisensa jälkeen. Kun 2 500 paikkaa oli täyttynyt, järjestäjien oli todettava, että tilat eivät turvallisuussyistä enää taivu suurempaan.

– Tietenkin suosion voi sanoa yllättäneen siinä mielessä, että ei ole 1969–2024 älytty rakentaa isompaa kampusta, että ihan kaikki mahtuisivat kerralla, Koponen heittää.

Homecoming Day on alkupamaus ja ihmisten superyhdistämistilaisuus.
- työelämäprofessori Harri Koponen

Homecoming Dayn ohjelmassa on muun muassa keynote-puheenvuoroja ajankohtaisista aiheista, alumnien uratarinoita ja kiltahuonevierailuja sekä verkostoitumista vanhojen opiskelukaverien ja uusien tuttavien kanssa. Tapahtuman aikana palkitaan myös ensimmäistä kertaa LUT-yliopiston vuoden alumni Curious Alumni -palkinnolla.

Mikä Homecoming Dayn tavoite on, Harri Koponen?

– Joku paikalle saapuva haluaa tuoretta tietoa yliopiston tutkimuksesta viritelläkseen yritykseensä yhteistä hanketta. Joku tulee puhtaasti nostalgian, vanhojen opiskelukaverien ja riehakkaiden iltabileiden vuoksi. Joku on kiinnostunut lisäkoulutuksesta, joku pohtii sopivaa tapaa tukea alma materiaan, joku etsii väylää rekrytoida osaajia…

Koposen mukaan LUT-yliopiston tavoite on, että osallistujat lähtevät tapahtumasta tuntien vähintään yhtä paljon ylpeyttä vanhasta ”opinahjostaan” kuin aiemminkin. Sen lisäksi alumneilla olisi käsitys, miten he voivat osallistua yliopiston toimintaan jatkossa ja miksi se on kannattavaa.

– Se voi olla piipahdus vierailuluennoimassa, kutsu harkkariryhmälle tai lopputyöntekijälle, käyty verkkokurssi, aloitettu väikkäri tai vaikka osallistuminen tiedelähtöisen startupin rahoituskierrokselle, Koponen listaa esimerkkejä.

Aiotteko järjestää Homecoming Dayn uudestaan, Harri Koponen?

– Emme ole vielä päättäneet, palveleeko tällainen massiivinen yhteistapahtuma parhaiten, vai painotammeko kohdennetumpia tilaisuuksia. Missään tapauksessa tämän mittaluokan tapahtumia ei tulla järjestämään vuosittain.

– Tästä alkaa uusi vaihe LUT-yliopiston ja alumnin entistä läheisemmässä yhteispelissä, kun tapahtumaviikonloppuna heränneet ideat kääntyvät käytännön tekemisiksi. Kihisen innosta sitä odottaessa!

Lisätietoa Homecoming Daysta: www.lut.fi/fi/hcd2024 

Tekniikan akateemiset TEK osallistuu Homecoming Dayhin

Tervetuloa tapaamaan TEKin asiantuntijoita TEK Loungeen lauantaina 13.4. klo 10–19. Luvassa on vappuaiheista tarjoilua ja rentoa jutustelua.