Laskuvarjohyppy antaa stressille kenkää

|
Uutinen
Kuuntele

Timo Kokkosen mielestä laskuvarjohypyssä parasta on yhteisöllisyys.

Miten innostuit laskuvarjohypystä?

Kaveri ehdotti vuonna 1990 Oulun Laskuvarjokerhon hyppykurssia. Kurssi kesti viikon, ja se piti sisällään viisi pakkolaukaisuhyppyä kilometrin korkeudesta. Harjoitusohjelman ja 50 hypyn jälkeen sain hypätä ensimmäisen kerran yksin, ilman kouluttajaa.

Miten harrastat laskuvarjohyppyä?

Tässä harrastuksessa on parasta yhteisöllisyys. Hyppykerholla on yleensä aina vähintään kymmenen ihmistä.

Hyppyjä on kertynyt jo 2 699, parhaimpina vuosina jopa 300. Etenkin kuviohypyt ovat lähellä sydäntäni. Olen kilpaillut SM-tasolla sekä hypännyt isoja muodostelmia. Elokuun alussa olin hyppäämässä muodostelmahypyn Suomen ennätystä Tšekin Klatovyssa. Mukana oli 80 hyppääjää. Suomessa ei ole siviilikäyttöön riittävän suuria koneita, joten ennätys hypättiin ulkomailla.

Olen myös ollut alusta asti aktiivisesti mukana yhdistystoiminnassa niin omassa kerhossa kuin valtakunnan tasolla.

Lisäksi olen toiminut yli kymmenen vuotta kouluttajana ja kouluttajien kouluttajana. Olen ollut kehittämässä etenkin turvallisuusasioita ja koulutusohjelmia, mistä olen saanut muutamia palkintojakin.

Miltä tuntuu hypätä yli viidestä kilometristä?

Vapaapudotus on se, miksi tätä hommaa tehdään. Esimerkiksi viidestä ja puolesta kilometristä pudotus kestää 95 sekuntia. Tunnetta on vaikea selittää, se pitää kokea itse. Ilmanvastuksesta saa mielikuvan, kun laittaa käden auton ikkunasta ulos sadan kilometrin tuntivauhdissa ja liikuttelee sitä.

Tunnetta on vaikea selittää, se pitää kokea itse.

Mikä on ikimuistoisin hetki?

Muistan vieläkin elävästi sen tunteen, kun voitimme joukkueella Pro-Team muodostelmahypyn Suomen mestaruuden vuonna 2014. Harjoittelimme kisoja varten useita viikkoja Espanjassa ja Ruotsissa, jolloin hyppäsimme jopa 16 hyppyä päivässä. Harjoittelimme myös viikon tuulitunnelissa Englannissa. Silloin sykemittari näytti ensimmäisen päivän jälkeen, että minun pitäisi levätä kolme päivää. Lopulta mittari sekosi kokonaan.

Itse kisassa olimme vielä ennen viimeistä hyppyä kaksi pistettä tappiolla. Lopulta voitimme mestaruuden pisteen erolla.

Kuvassa Timo Kokkonen, kuvaaja: Jussi Määttä

Kuka? Timo Kokkonen

Ikä 49 vuotta. Työskentelee yliopisto-opettajana Oulun yliopistossa langattoman viestinnän keskuksessa. Varapääluottamusmies.

Suomen Ilmailu­liiton hallituksen jäsen ja Suomen Ilmailuliiton Laskuvarjo­toimikunnan varapuheenjohtaja. Oulun Laskuvarjokerhon sihteeri ja rahaston­hoitaja.
 
Saavutuksia laskuvarjo­hypyssä:

  • 2017 Muodostelmahypyn Suomen ennätys.
  • 
2014 Muodostelmahypyn Suomen mestaruus. 

  • 2013 FAI-­diplomi ilmailun ja ilmailu-­urheilun edistämisestä. 

  • 2006 Suomen Ilmailu­liiton palkinto turvallisuuden edistämisestä. 

  • 1997 Vuoden lasku
varjourheilija.
Avainsanat: