Kyllähän mä tiedän mutta kun...

|
Blogimerkintä

Mikä tällä hetkellä eniten jumittaa omassa hyvinvoinnissasi?

100+ vuosittaisen yritysvalmennuksen kokemuksella summaisin, että otsikkoon tiivistyy suomalaisista työntekijöistä noin 90 prosentin vastaus kysymykseen “mikä sinun mielestäsi tällä hetkellä eniten jumittaa omassa hyvinvoinnissasi?”

Usko tai älä, vaikka olenkin vuodesta -96 voimaharjoittelua säännöllisesti harrastanut karvanaamainen voimaharjoitteluvalmentaja, ymmärrän täysin mitä tarkoitat, mikäli otsikko kuulosti tutulta. Kahden osakeyhtiön toimitusjohtajana, 5-vuotiaan pojan isänä, aviopuolisona ja kaikesta uudesta kroonisesti innostuvana tiedän hyvin, miltä tuntuu kun tietää kyllä että omalle hyvinvoinnille ja jaksamiselle pitäisi tehdä jotain “mutta kun tässä on nyt niin paljon kaikkea...”

Yrityksen kasvattaminen, urakehitys, työnantajan vastuu, leivän hankkiminen pöytään ja toistenkin hyvinvoinnista huolehtiminen ovat kaikki tärkeitä asioita. Samaan aikaan emme pääse kuitenkaan karkuun sitä tosiasiaa, että omaan hyvinvointiin ja jaksamisesta huolehtimiseen on pakko kiinnittää huomiota ja sille on pakko raivata aikaa kalenteriin. On myös hyvä muistaa, että tämä kalenterin raivaus on kaikkein mukavinta ja edullisinta tehdä proaktiivisesti etukäteen silloin kun se on vielä vaihtoehto. Se aika, kun oman jaksamisensa kanssa ajetaan kiviseinään ja raivaus on pakollinen tehtävä, on vierestä joitakin seuranneena varsin kallista ja ikävää puuhaa.

Omaan hyvinvointiin on pakko kiinnittää huomiota ja sille on pakko raivata aikaa kalenteriin.

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että kun syömisessä, liikkumisessa ja palautumisessa tehdään sekä asioita oikein että oikeita asioita, on mahdollista olla perusterve ja hyvinvoiva yllättävän pienellä tuntimäärällä ja hikoilulla viikoittain.

Millä otsikon ongelmasta päästään eroon? Miten korvien välissä oleva usein ihan riittävä tietotaso saadaan siirtymään arjen aherrukseen? Kolmen kohdan ytimekäs lista:

  1. Aseta konkreettinen tavoite. “Liikutaan tässä kevään mittaan” ei usein riitä. “Käyn kuntosalilla ma, ke ja pe klo 7:00 ennen töitä” saa huomattavasti enemmän toimintaa aikaan.
  2. Seuraa onnistumista. Siinä missä töissä seuraamme ja vertaamme toteutunutta myyntiä budjetoituun, tee samoin elintapojesi suhteen. Jos tavoitteenasi on nukkua kahdeksan tuntia yössä, mitä näyttää aktiivisuusrannekkeesi laskuri?
  3. Ole riittävän hyvä. Hyvinvointi ei ole jokapäiväistä rajojen rikkomista eikä täydellisiä onnistumisia päivästä toiseen. Hyvinvointiin riittää, kun onnistuu vaikkapa 8- arvoisesti suurimman osan vuoden päivistä. Älä mieti onko jokin asia “oikein” tai “väärin”. Mieti mieluummin, mikä olisi siinä hetkessä pikkuisen parempi valinta.
Avainsanat: