Johannes Moisio ja Tapio Laurikainen puolalaisen kunnan toimiston pihalla.

Kunta-TEK toimitti kirurgian laitteita ukrainalaiselle sotilassairaalalle

|
Uutinen
Kuuntele

Ukrainalaisten avuksi löytyi leikkaussaleissa käytettäviä verenvuodon pysäytyslaitteita, koska niistä oli Kiovassa suuri puute.

Kuvateksti: Melkein perillä. Johannes Moisio ja Tapani Laurikainen jättivät laitteet pienen puolalaisen rajakunnan virastolle myöhemmin noudettavaksi, koska rajanylityspaikka Ukrainaan oli vientipäivänä tukossa.

Kuntatekniikan Akateemiset ry eli Kunta-TEK on kerännyt, lähettänyt ja vienyt Ukrainaan kuusi diatermistä koagulaattoria eli leikkaussaleissa käytettävää verenvuodon pysäytyslaitetta.

Hankkeen puuhamiehenä on toiminut Kuntatekniikan Akateemiset ry:n puheenjohtaja Johannes Moisio. Hän keräsi joukkoineen laitteet ja toimitti ne Ukrainaan. Osa laitteista lähetettiin, mutta osa piti viedä paikan päälle.

”Onko mahdollista, että Punainen Risti toimittaisi Ukrainaan apuna diatermisiä koagulaattoreita? Niistä on Kiovassa kova puute.”

Kaikki alkoi, kun Johannes Moisio kertoi maaliskuussa 2022 ukrainalaiselle tutulleen siitä, miten paljon Suomen Punainen Risti ja hänen oma SPR:n Taipalsaaren osastonsa ovat keränneet Ukraina-apua. Tuttu on töissä Ukrainan metsätalousministeriössä ja hän kysyi: ”Onko mahdollista, että Punainen Risti toimittaisi Ukrainaan apuna diatermisiä koagulaattoreita? Niistä on Kiovassa kova puute.”

Moisio ryhtyi selvittämään, mitä nuo laitteet oikein ovat, miten paljon ne maksavat ja kuka niitä myy. Selvisi, että koneet ovat leikkaussaleissa käytettäviä verenvuodon pysäytyslaitteita. Maaliskuun puolessa välissä oli tietoa, että Saksasta tuotavat laitteet maksavat varusteineen noin 2 000 euroa.

Ongelma oli, että laitteita ei ole Suomessa ja toimitusaika on pitkä, noin 1,5 kuukautta. Maahantuoja ilmoitti myös, että heillä ei ole lupaa myydä laitteita ulkomaille, vain Suomeen.

Moisio kertoi maahantuojalle, että laitteiden osto tapahtuu Suomessa.  Seuraavaksi oli päätettävä laitteiden toimitustapa Ukrainaan. Selvisi, että vastaanottaja voi olla Ukrainan rajalla sijaitseva puolalainen Horodlon kunta. Sieltä ukrainalaisten on helppo hakea apu ja viedä se rajan yli ja edelleen Kiovaan. Tämä olisi luotettavampaa kuin se, että olisi joku henkilö vastaanottamassa laitteita.

Suomen Punaisen Ristin piirin kanssa käydyssä keskustelussa selvisi, että järjestön paikallinen osasto ei voi tehdä suoraa avustustoimintaa ulkomaille. Osaston keräyslupa ei myöskään sallinut keräämistä itse tehtävään avustustoimintaan.

Moisio päätti ottaa eri järjestöihin yhteyttä yksityishenkilönä mahdollisista yhteisostoista ja kontaktoi eri tahoja laitteiden ostamiseksi. Mukaan tuli aluksi kolme yhdistystä, mutta ne pystyivät laittamaan kukin 300 euroa laitteen ostoon.

Toiseen laitteeseen raha löytyi, kun Johannes Moisio teki esityksen Kuntatekniikan Akateemiset ry:lle, että hänen puheenjohtajapalkkionsa kuudelta kuukaudelta käytettäisiin yhden diatermisen koagulaattorin hankintaan. Johtokunta hyväksyi asian yksimielisesti maaliskuun lopulla. 

Ensimmäiset laitteet saadaankin lahjoituksena

Kuntatekniikan Akateemiset ry:n edellisen vuoden puheenjohtaja, ylifyysikko Petro Julkunen, oli tehnyt Kuopion keskussairaalassa pyynnön käytetyn Olympus-merkkisen laitteen luovutuksesta maaliskuussa. Koska laitteen toimitusaika oli pitkä, hän ehdotti myös tuntemiaan muita laitetoimittajia.

Bowa-merkkisen laitteen maahantuojalta oli juuri loppunut laitteen edustus, mutta yhtiöstä kysyttiin, voivatko lahjoittaa kaksi varastoon jäänyttä käyttämätöntä laitetta tarpeineen. Tämä sopi mainiosti. 

Toinen vinkki oli yhtiö nimeltä Olympus. He vastasivat nopeasti, mutta ilmoittivat laitteensa olevan sopiva ja tehokas, mutta maksavan noin 10 000 euroa. Kun he kuulivat hinnan olevan liian korkea, he kysyivät kävisikö käytetty laite? Moisio vastasi, että kyllä se sopii, jos hinta on kohdallaan.

Olympus otti hetken päästä yhteyttä ja ehdottivat laitteen lahjoittamista. Tästä piti tehdä Kuntatekniikan Akateemisten nimissä lahjoitussopimus Olympus Internationalin Skandinavian johdon kanssa. Lisäksi maaliskuun lopussa tehtiin tilauksen kahdesta Hebu-merkkisestä laitteesta.

Kolme lahjoituksena saatua laitetta lähti kuorma-auton kyydissä Puolan ja Ukrainan rajalle 6. huhtikuuta 2022. Tämä kuljetusyhteys löytyi Petteri Eteläpään ansiosta. Kaikki laitteet lähetettiin Ukrainaan Kuntatekniikan Akateemiset ry:n nimissä.

Toinen toimitus vietiin paikan päälle

Huhtikuun puolessa välissä Olympus tiedotti, että heidän lahjoittamansa kone on noutovalmis. TEKin juristi Tapani Laurikainen haki sen seuraavalla viikolla. Pari päivää tämän jälkeen tuli tieto, että ensimmäinen laitelähetys oli saapunut Kiovaan.

Kesäkuun alussa tuli tieto, että kaksi saksalaista Hebua oli viimeinkin saapunut Suomeen. Johannes Moisio nouti ne laitteiden edustajan varastolta Vantaalta ja kuljetti omaan autotalliinsa Taipalsaarelle.

Laitteet olivat valmiita toimitettavaksi, kun niille oli tehty englannin ja puolankielinen lähetyslista. Sen jälkeen Tapani Laurikainen varasi lautan, Johannes Moisio hotellit ja he lähtivät matkaan 29. kesäkuuta.

Pitkää ajoa tauottivat yksi yöpyminen Liettuassa ja toinen Puolassa. Kolmannen matkapäivän aamuna he yrittivät päästä rajan yli Ukrainaan, jossa avun saajien edustajat olivat odottamassa. Raja oli kuitenkin niin tukkoinen, että he joutuivat kääntymään ja viemään laitteet pienen puolalaisen rajakunnan virastolle, josta ukrainalaiset noutivat ne itselleen sopivana ajankohtana.

Porukalla apua

Mukana kuuden laitteen toimituksessa olivat:

  • Kuopion keskussairaala, yksi käytetty diaterminen koagulaattori
  • Mediq Oy, kaksi käyttämätöntä diatermista koagulaattoria
  • Olympus Corporate, yksi käytetty diaterminen koagulaattori
  • Romanssimusiikin edistämisyhdistys, osallistuminen yhden laitteen hankintaan
  • Karelia-Seura, osallistuminen yhden laitteen hankintaan
  • Taipalsaaren reservinupseerit, osallistuminen yhden laitteen hankintaan
  • Taipalsaaren Lions Club, osallistuminen yhden laitteen hankintaan
  • SPR:n Taipalsaaren osasto, osallistuminen yhden laitteen hankintaan
  • Kuntatekniikan Akateemiset ry, yhden laitteen hankinta, kaikkien laitteiden toimitus Ukrainan rajalle
  • Kiitosimeon Oy, ensimmäisten kolmen laitteen kuljetus
  • Tekniikan akateemiset TEK, apu toisen lähetyserän kuljetuksessa Ukrainan rajalle.