Kun puoliso käy liian kalliiksi

|
Blogimerkintä

Työkaverini avioliitossa on yhteiset rahat – ja muijan rahat.

Onko meillä varaa ostaa asunto Bulevardilta? Voiko molemmilla olla oma auto? Jos parisuhteen toinen osapuoli säästää mökkiä varten ja toinen tuhlaa rahat palkkapäivänä ylellisyystuotteisiin, on syytä keskustella talouden yhteisistä tavoitteista. Minulle kelpaisi Rainbow-rypsiöljy, mutta kumppanille vain Kreikan pientilan oliiviöljy. Entä jos minulla ei ole varaa sellaiseen elämään kuin rakkaani haluaisi? Kukapa meistä ei olisi joskus haaveillut naivansa miljoonien bonuksia nostavaa varallisuudenhoitajaa tai suomenruotsalaista perijää.

Vastaavasti koulun penkillä moni teekkari etsi köyhää humanistia elämäänsä rikastuttamaan. Vaikka parisuhteen osapuolilla olisi suuri ero varallisuudessa, voi suhde olla tasavertainen. Varakkaampi osapuoli ei saa suhteessa ylivaltaa, kunhan rahankäytöstä sovitaan neuvottelumenettelyllä.

On helpompaa ostaa Intian-matka kuin myöntää virheensä ja pyytää anteeksi.

Ristiriita syntyy vasta silloin, jos toinen haluaa toimeen tullakseen tienata enemmän ja toinen kuluttaa vähemmän. Rakkaus voi asua aidosti suhteessa, jossa on hyvin eri näkemys rahankäytöstä.

Merkittävämpää on, haluaako toinen tavoitella enemmän ja toinen tyytyä vähempään. Yleensä menestyksen tavoittelu tarkoittaa myös rahan perässä juoksemista. Suhteen perimmäiset ongelmat johtuvatkin usein siitä, että toinen tekee jotakin liikaa tai liian vähän.

Työkaverini avioliitossa on yhteiset rahat – ja muijan rahat. Talouden voi jakaa yhtä monella tavalla kuin on pariskuntiakin. Tärkeintä on yhteisymmärrys. Raha-asiat vain ovat yhteiskunnassamme arka aihe, ja suomalaiset välttelevät keskustelua rahasta mielellään siihen asti, kun on jo liian myöhäistä. Useammin nostetaan esiin taloudellisen väkivallan kohteeksi joutuneita kotiäitejä tai -isiä.

Myös taloudellisesti menestyvämpi osapuoli joutuu tuskailemaan valintojaan. Itselle tärkeisiin asioihin kuluttaminen voi aiheuttaa syyllisyyttä, jos toisen elämä tuntuu merkitykselliseltä nuukailemalla tai ylimääräistä ei vain ole. Toimivassa suhteessa uusia kaiuttimia ei kuitenkaan tarvitse ostaa salaa.

Läsnäolovajetta on helppo yrittää paikata kalliilla lahjoilla. On helpompaa ostaa Intian-matka kuin myöntää virheensä ja pyytää anteeksi. Jos suhteessa on parantamisen varaa, ei ratkaisu ole tehdä enemmän töitä ja rahaa, ja sitä kautta yrittää osoittaa olevansa rakkauden arvoinen kumppani. Parisuhteen parhaat asiat, kuten kuunteleminen, ymmärtäminen ja rakastetuksi tuleminen, ovat ilmaisia.

Kirjoitus on julkaistu aiemmin TEK-lehdessä 5/2020.

Avainsanat: