Kimmo Alkio: Työelämästä tulee huonoa ilman jatkuvaa oppimista

|
Uutinen
Kuuntele

Jos aiot selviytyä työelämässä, sinulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin ottaa jatkuva oppiminen osaksi elämää. Näin tiivisti sanomansa Tieto oyj:n toimitusjohtaja Kimmo Alkio.

Kimmo Alkio puhui Älykkäitä tekoja Suomelle -seminaarissa keskiviikkona. Seminaarin järjestivät TEK ja Teknologiateollisuus ry. Alkion mielestä suomalaisessa yhteiskunnassa pitäisi löytää luonteva tapa keskustella siitä, että jatkuva oppimisen on yksilön itsensä vastuulla.

– Oppimiseen on käytettävä myös vapaa-aikaa. Vuoteen 2022 mennessä jokaisen meistä pitää käyttää oppimiseen 101 päivää uudelleenkoulutukseen ja täydennyskoulutukseen, siteerasi Alkio World Economic Forumin Future of jobs 2018 -raporttia.

Vuoteen 2022 mennessä jokaisen meistä pitää käyttää oppimiseen 101 päivää.

Tiedossa elämänpituinen oppimiseen on perustettu laaja ohjelma. Alkion mukaan 12 000 Tiedon 15 000 työntekijästä on mukana yrityksen oppimisohjelmissa. 

– Tällä toimialalla muutoksen mittakaava on sellainen, että henkilölle, joka ei omaksu jatkuvaa oppimista, työelämä ei tule olemaan hyvää. Jatkuvan oppimisen pitäisi olla osa jokapäiväistä työelämää, Tiedon toimitusjohtaja totesi.

Alkion mielestä Tiedon kaltaisilla pohjoismaisilla teknologiayrityksillä on vielä toistaiseksi puolellaan kilpailuetu, jonka jatkuvan oppimisen sisäistäminen ja ottaminen osaksi liiketoimintaa on tuonut. Tämä etu ei kuitenkaan kestä ikuisesti. Hierarkisemmat maat kuten Kiina ja Intia ovat nekin heräämässä.

Toinen työelämän itsestäänselvyys on tiimitekeminen. Kone oyj:n Jussi Herlin muistutti, että kaikkia ei silti pidä pakottaa samaan muottiin. Pakottaminen voi jopa heikentää lahjakkaiden ihmisten työllistymistä.

– Tekniikan alalla on paljon yksin innovoivia insinöörejä. Lasta ei pidä heittää pesuveden mukana. Yhdessä tekeminen ei sovi kaikille. Joku voi olla nerokas tekemään asioita yksin, mutta kun pitää tehdä yhteistyötä, siitä ei tule mitään. Kaikkia ei pidä väkipakolla lyödä samaan oppimistilaan, Herlin totesi.

Hyvästit hierarkioille

Jatkuva oppiminen luo isoja paineita johtamiselle. Tiedon Alkio siteerasi The Age of Agile -kirjaa, jonka mukaan tulevaisuuden suurimpia uhkia eivät ole kauppasodat vaan johtamisen perusteellinen muuttuminen yrityksissä. Alkio totesi asian olleen itselleenkin haaste.

– Yliopisto-opiskelijoissa näkyy muutos millaiset työtehtävät kiinnostavat. Työltä halutaan merkityksellisyyttä. Vaatimukset omaa työympäristöä kohtaan ovat suuret ja se on yrityksille vaativaa. Tasapainon löytäminen suunnitelmallisuuden ja ketteryyden välillä on keskeistä kaikille esimiestehtävissä toimiville. Toivon, että siitä tulee luontevaa. Sanon aina Tiedon perehdytyksissä uusille työntekijöille Suomessa ja maailmalla, että please help kill any hierarchies. Hierarkinen arvopohja ei sovi huomisen maailmaan, hän kertoi.

Avainsanat: