Kevään työmarkkinakiemurat kiinnostivat Tampereella

|
Uutinen
Kuuntele

Neuvottelujärjestömme Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n kolmen Teknologiateollisuus ry:n kanssa neuvottelevien sopimusalojen yhteinen kiertue on jo ensimmäisten tilaisuuksien jälkeen osoittanut tarpeellisuutensa.

– Työmarkkinatilanne on ollut sen verran kimurantti, että sen selvittäminen ja tuleviin eri vaihtoehtoihin valmistaminen on paikallaan, YTN:n teknologiateollisuuden vastaava asiamies Hannu Takala totesi Tampereella.

Teknologiateollisuuden, suunnittelu- ja kjonsulttialan ja tietotekniikan palvelualan ”triplakierrokseksi” ristitty kiertue käynnistyi tällä viikolla Oulusta. Torstaina vuorossa oli Tampere kahden tilaisuuden voimin. Tilaisuuksia järjestetään eri puolilla Suomea toukokuun loppupuolelle saakka.

Tunnin tilaisuuksien ohjelma on tiukka. Paikalla olevat asiamiehet käyvät läpi kilpailukykysopimuksen aikataulua ja neuvottelupöydällä olevia asioita.

Kilpailukykysopimuksessa on sovittu, että työehtosopimuksiin tulee sisällyttää muun muassa työehtosopimusten jatkaminen 12 kuukaudella ilman kustannusvaikutuksia, työajan pidentäminen 24 tunnilla vuodessa, selviytymislausekkeen käyttöönotto ja paikallisen sopimisen lisääminen.


Selviytymislauseke selkeäksi

Tampereen aamukahvitilaisuudessa osallistujia askarrutti selviytymislauseke eli ne ehdot ja tilanteet, joilla työnantajalla on mahdollisuus sopeuttaa työehtoja välttääkseen heikossa taloudellisessa tilanteessa työvoiman käytön vähentämisen.

Salista tuli neuvottelijoille selkeitä ohjeita. Selviytymislausekkeen kesto pitää olla aina tiedossa, luottamusmiehellä pitää olla valtuudet neuvotella ja palkan alentaminen pitää aina olla se viimeinen vaihtoehto.

Myös työajan pidentämisen mahdolliset mallit ja vaihtoehdot herättivät keskustelua. Hannu Takala muistutti maassa olevan yli 300 työehtosopimusta, joiden kirjaukset esimerkiksi työajasta vaihtelevat.

– Työajan pidentäminen on aikamoinen soosi, kun muistamme, että kaikilla ei ole pekkasia tai mahdollisuuksia työaikapankkiin ja niin edelleen.


Kaikki vaihtoehdot huomioon

Liitoilla on toukokuun loppuun saakka aika neuvotella kilpailukykysopimuksen soveltamisesta, jonka jälkeen keskusjärjestöt tarkastelevat, ovatko alakohtaiset työehtosopimukset riittävän kattavasti kilpailukykysopimuksen mukaisia.

YTN:n suunnittelualan vastaava asiamies Hanna Huotari painotti, että tässä vaiheessa neuvottelijat tekevät kaikin voimin töitä sen eteen, että sopimus syntyisi kevään aikana. Mutta sekin vaihtoehto on syytä pitää kirkkaana mielessä, että sopimus kariutuu.

Mikäli kilpailukykysopimus ei toteudu, kiertueella olevien kolmen sopimusalan työehtosopimukset päättyvät lokakuun lopussa.

– Näissä asioissa on oltava realisti. Jos tämä kaatuu, liittokierroksella vastaan tulee kilpailukykysopimusta kovempia heikennyksiä työehtoihin. Ja silloin tarvitsemme kentän tukea, meillä on oltava valmiutta puolustaa työehtoja, hän sanoi.

 

Avainsanat: