Kestävä talous – kasvulla vai ilman?

|
Uutinen
Kuuntele

Talouskasvu pitäisi nähdä keinona saada aikaiseksi kestävää hyvinvointia.

Meidän tulisi ajatella talouskasvua uudenlaisesta vinkkelistä. Keinona saada aikaan kestävää hyvinvointia, ei itsetarkoituksellisena tavoitteena, korostaa Sitran ennakointitoiminnan strategia-asiantuntija Eeva Hellström.

– Onko kasvu yhteiskunnan näkökulmasta välttämättömyys? Sellainen, että ilman sitä yhteiskunnan rattaat eivät pyöri. Vai onko se keino saada jotain hyvää aikaiseksi? Vai onko se mahdollinen seuraus siitä, että tuotetaan hyvinvointia maapallon rajoissa?

Hellström kehottaa suomalaisia yrityksiä tarttumaan hanakammin kestävän talouden markkinoihin ja cleantechiin.

– Kansantalouden näkökulmasta keskustelussa tavoitteena on vakaa kasvu. Yritystaloudessa on tärkeää, että elinkeinorakenne uudistuisi niin, että tuotetaan kestävämpiä ratkaisuja. Kestävyyden markkinoissa jotkin pärjäävät paremmin ja toiset eivät kasva. Pitäisi olla myös hyväksyttävää, että kaikki eivät halua kasvaa.

Hellströn huomauttaa, että yksikään maa ei ole saavuttanut korkeaa hyvinvointia ekologisesti kestävällä tavalla.

– Yhteiskunnan näkökulmasta meillä pitäisi olla kestävä talous, joka luo hyvinvointia ja elämänlaatua samalla, kun ympäristöhaitat vähenevät. Näin myös Sipilän hallitus on maalaillut.

Hellström puhui Yrittäjän Luontoillassa 14. marraskuuta. TEK järjesti yrittäjän Luontoillan yhdessä Suomen Ekonomien ja lakipalveluyritys Fondian kanssa. Tilaisuudessa esiintyivät myös yrittäjä Asmo Saloranta sekä yrittäjä ja taloustoimittaja Karo Hämäläinen. Tilaisuuden juonsi yrittäjä Lauri Salovaara.

Missing kuvan.
Katso tallenne Yrittäjän Luontoillasta.