Kesätyöpaikkojen määrän odotetaan kasvavan 2021

|
Uutinen
Kuuntele

Opiskelijat odottavat jo innolla tietoa kesän 2021 töistä. Elinkeinoelämän Keskusliiton mukaan kesätyöpaikkojen määrä romahti 2020, mutta tulevalle kesälle ennustetaan kasvua.

Kesätyöpaikkojen määrä romahti 2020 koronakriisin seurauksena, mutta ensi kesästä ennustetaan reilun 10 prosentin kasvua, kertoo Elinkeinoelämän Keskusliiton yrityskysely.

Kesällä 2020 EK:n jäsenyrityksissä oli 80 000 kesätyöntekijää, mikä vastaa edellisen finanssikriisin tilannetta. Tämän kesän tavoite on työllistää 90 000 kesätyöntekijää, ja EK haastaa jäsenyrityksensä mukaan, jotta tänä kesänä saataisiin työllistettyä 100 000 nuorta. 

– Tärkeintä olisi saada tämä trendi kasvuun ja työllistää nuoria matalalla kynnyksellä. Myös koronarokotusprosessin nopeudella on kriittinen merkitys, EK:n osaamisasioista vastaava johtaja Taina Susiluoto painotti Oikotien Vastuullinen kesäduuni -kampanjan webinaarissa. 

– Kun korona on ohi, olemme väestörakenteemme takia samassa kroonisessa osaamispulassa kuin ennen koronaa. Nuoren ei siis kannata olla pitkään irti työelämästä, vaan päästä siihen mahdollisimman nopeasti kiinni.

Työ on opiskelijan kesän kohokohta

Koronan aiheuttama epävarmuus ja kilpailu kesätyöpaikoista mietityttävät myös tekniikan alalla, kertoivat TEKin opiskelijayhdyshenkilöt eli tykit Noora Rautio, Petra Hakoniemi ja Eero Järvinen webinaarin paneelikeskustelussa.

Kampuksilla on jo odottavainen tunnelma, kun opiskelijat ovat aloittaneet kesätyönhaun.

– Kesätyössä voi testata käytännössä, mitä on jo oppinut ja toisaalta saada ideoita siihen, mitä voi opinnoissaan painottaa, Itä-Suomen tykki Rautio sanoi.

Kesätyöllä on merkitystä myös oman urakehityksen kannalta, ja jo lyhyessä työsuhteessa saa kuvan työpaikasta, -tehtävästä ja alasta.

– Koska kesätyö on noin kolmen kuukauden mittainen työsuhde, siinä ei ole myöskään paineita, että jämähtäisi yhteen työpaikkaan. Kesän aikana pääsee kokeilemaan jotain uutta, ja etsimään omaa juttua, Otaniemen tykki Järvinen kertoi.

Palautteen anto on tärkeää kesätyössä, mutta spontaania palautetta annetaan harvoin. Vakituisilla työntekijöillä on kehityskeskustelut, mutta kesätyöntekijöillä ei ole välttämättä samanlaista tilaisuutta palautteen saamiseen.

– Yhdessä kesätyössäni kysyin itse esimieheltä, olisiko mahdollista pitää lyhyet kehityskeskustelut myös kesätyöntekijöille. Tällainen kehityskeskustelu voi olla esimerkiksi puolen tunnin keskustelu, jossa käydään läpi, miten kesätyöntekijällä on mennyt ja mitkä ovat hänen ajatuksensa työstä. Samalla kesätyöntekijä saa varmuutta, eikä hänen tarvitse arvuutella, onko työn jälki riittävän hyvää vai ei, Vaasan tykki Hakoniemi kertoi.

TEKin opiskelijayhdyshenkilöt Eero Järvinen (Otaniemi), Noora Rautio (Itä-Suomi) ja Petra Hakoniemi (Vaasa).

TEKin opiskelijayhdyshenkilöt korostivat myös riittävän perehdyttämisen tärkeyttä. Kesätyöntekijää tulisi kuunnella ja tunnistaa, onko hänelle annettu sopivasti vastuuta ja tehtäviä niin, ettei hän uuvu tai toisaalta ole ilman tekemistä.

Työn aloittamista nopeuttaa, jos kesätyöntekijän työvälineet ja käyttäjätunnukset ovat kunnossa ensimmäisestä päivästä alkaen, jotta kesätyöntekijä pääsee heti itsenäisesti hommiin. Jos ensimmäinen viikko kuluu kollegan olan yli kurkkiessa, kun itse ei pääse esimerkiksi kirjautumaan omalle työkoneelle, työmotivaatio ja alkuinnostus laskevat.

Entä jos käykin niin hyvin, että pitää valita kahden kesätyöpaikan väliltä?

– Punnitsisin sitä, kummasta työstä saa irti oppia enemmän, ja kumpi olisi tulevaisuuden urakehityksen kannalta merkittävämpi. Myös rekrytointiprosessin etenemisestä saa kuvan työnantajasta, Järvinen sanoi.

Tykit haastattelivat webinaarissa myös kesäduunikampanjan tämän vuoden suojelijaa Mari Kiviniemeä hänen kesätyökokemuksistaan ja kesätyön merkityksestä.

Kesätyöhaku käy kuumana

Kesätöiden vilkkain hakukausi on tammikuusta maaliskuuhun. Jos mielit sorvin ääreen kesäksi, ehdit vielä tehdä peliliikkeitä.

– Suuret yritykset aloittavat yleensä rekrytointinsa alkuvuodesta, pienemmät pitkin kevättä. Aloita työnhaku ajoissa – paikkoja on enemmän auki ja joskus työnantajat käsittelevät hakemuksia jo hakuaikana, TEKin uravalmentaja Katja Sulenko sanoo.

Viime keväänä korona hankaloitti kesätyöhakua. TEKin opiskelijatutkimukseen vastanneista oli kesällä 2020 työttömänä seitsemän prosenttia, kun kesällä 2019 vastaava luku oli kaksi. Miltä tilanne näyttää nyt?

– Tuntuu, että työnantajat ovat liikkeellä positiivisella asenteella. Esimerkiksi Duunitorin kesätyöhakusivusto näyttää vilkkaalta ja usea suuri yritys on rekrytoimassa satoja tekniikan alan opiskelijoita. Toki muutokset koronatilanteessa voivat edelleen vaikuttaa rekrytointeihin, mutta viime kesään verrattuna työnantajat eivät ole enää täysin uuden edessä. Yritykset ovat kehittäneet toimintatapojaan ja kenties rohkaistuneet jo rekrytoimaan, Sulenko arvelee.

Saat vinkkejä työnhakuusi TEKin Työkirjasta – myös englanniksi. Muista hyödyntää verkostosi: kerro tutuillesi, että etsit töitä ja seuraa kiinnostavia työnantajia somessa. Katja Sulenko kehottaa hakemaan töitä avoimin mielin, myös oman kotipaikkakunnan ulkopuolelta.

– Joustavuus ja luovuus ovat nyt eduksi. Harkitse lisäksi niitä paikkoja, joihin et “normikesänä” ehkä hakisi.