Keke on asenne ja megatrendi

|
Uutinen
Kuuntele

Kestävä kehitys mielletään helposti viher­piipertelyksi. Sen osaamisella ja liiketoiminnalla on kova ja kasvava kysyntä.

Keke – Kestävä kehitys on asennekysymys ja tapa toimia, ei siis pelkkää brändin rakentamista. TEK haluaa rakentaa kestävää yhteiskuntaa juuri tästä näkökulmasta. Kestävän kehityksen osaaminen ja myönteinen asenne on tarkoitus jalkauttaa osaksi tekniikan yliopistokoulutusta. Yksi konkreettinen askel on TEKin uusi verkkosivusto: www.tek.fi/kestavayhteiskunta.


Käytännön työkalupakki

Uusi sivusto tarjoaa käytännön vinkkejä kestävän kehityksen opettamiseen. Sivusto on tarkoitettu työkalupakiksi teknillisten yliopistojen opettajille, jotka pohtivat, miten kestävää kehitystä voi sisällyttää omaan opetukseen. Erityisesti sivusto palvelee niitä, joille keke-teemat eivät ennestään ole tuttuja tai joiden oppiaine ei ensi­silmäyksellä liity aiheeseen.

Opetuksen kehittämisen kannalta on tärkeää edistää opiskelijoiden kykyä kriittiseen ajatteluun ja omien arvojensa pohtimiseen. Tätä varten sivustolle on koottu esimerkkitapauksia opettajien lisäksi myös opiskelijoita varten.


Voima ja vihreä vastuu

Kestävä kehitys mielletään helposti pienen piirin viher­piipertelyksi. Sitä se ei kuitenkaan ole. Se kattaa sosiaalisen, taloudellisen ja ekologisen kehityksen yhteiskunnassa – ja on meidän jokaisen asia ja vastuu.
Mitä voin arjessani tehdä, jotta edistän kestävää tulevaisuutta? Kysymys on keskeinen ja sitä hyödyllisempi, mitä aikaisemmin sen itseltään kysyy. Insinöörien tekemillä teknisillä ratkaisuilla voi olla hyvin kauaskantoisia vaikutuksia sekä yhteiskunnalle että ympäristölle. Hyviä esimerkkejä ovat ydinvoimalat ja isot infrahankkeet. Hämähäkkimies-sarjakuvaa lainaten: Suuren voiman myötä tulee suuri vastuu.


Liiketaloudellisia mahdollisuuksia

Kestävä kehitys on yhteiskunnan megatrendi.

– Kestävään kehitykseen liittyvällä osaamisella ja liiketoiminnalla on kasvavaa kysyntää. Suomalaisten insinöörien tulisi hyödyntää teknistä osaamistaan ja viedä sitä maailmalle, kannustaa TEKin asiamies Pirre Hyötynen.

TEKin sivustolla on esimerkkejä kestävään kehitykseen perustuvasta liiketoiminnasta, kuten puhtaasta energiantuotannosta ja vesitekniikasta. Lisää esimerkkejä kaivataan etenkin tavoista opettaa ja käsitellä kestävää kehitystä eri alojen koulutuksessa. Sivustoa kehitetään edelleen. Seuraava askel on saada sen kattava työkalupaketti käyttöön yliopistoissa. Asian tiimoilta onkin suunnitteilla roadshow.

Tutustu Kestävä yhteiskunta -verkko­sivustoon: www.tek.fi/kestavayhteiskunta

 

 

Avainsanat: