Kehysriihessä on sovittava tie uuteen nousuun

|
Blogimerkintä

Huomenna pidettävässä hallituksen kehysriihessä tärkeintä on löytää keinoja koronaepidemian selän taittamiseksi. Samaan aikaan on muistettava, että on myös kriisin jälkeinen aika.

Epidemia on alkanut vaikuttaa merkittävästi Suomen talouteen. Me, jotka voimme, teemme etätyötä ja järjestämme suuremmat tilaisuudet webinaareina tai vastaavina etätilaisuuksina. Kaikissa työpaikoissa tämä ei kuitenkaan onnistu. Siksi palvelusektori on ottanut vastaan kriisin kovimman iskun.

Epidemian vaikutukset meihin tekkiläisiin ovat olleet toistaiseksi rajalliset lukuun ottamatta sitä, että kymmenet tuhannet jäsenemme tekevät etätöitä. Selvää kuitenkin on, että lomautukset tulevat ennen pitkää koskemaan myös meidän jäsenkuntaamme.

Kriisi on osoittanut selvästi, että pelkkä ansiosidonnainen työttömyysturva ei lämmitä, vaan liittojen neuvonnalle ja opastukselle on huomattavaa kysyntää. Uusi ilmiö on esimerkiksi nousukauden aikana syntyneet jatkuvaan kasvuun tottuneet yritykset, joissa ei tässä tilanteessa osata käydä yhteistoimintaneuvotteluita tai valita henkilöstöedustajia.

Vaikka Suomessa saisimmekin epidemian kuriin, vaikuttaa muiden maiden tilanne pitkään myös meihin. Monet jäsenistämme työskentelevät vientialoilla, jossa kansainvälinen tilanne vaikuttaa kysyntään merkittävästi. Se, miten nopeasti virusepidemia saadaan maailmalla kuriin, vaikuttaa vientiimme, ja siten myös monen tekkiläisen työpaikan näkymiin.

Kehysriihessä on sovittava jälleenrakennuksen askelmerkit. Epidemiakriisi on romahduttanut taloudellisen pohjan hallitusohjelman alta. Maan hallituksen olisi hyvä ryhtyä laatimaan uutta jälleenrakennuksen ohjelmaa. Ohjelman pitää sisältää myös ne lähiaikojen toimenpiteet, joilla varmistetaan, että mahdollisimman moni työpaikka säilyy, yrittäjä pelastuu ja yritys pysyy pystyssä kriisin yli.

Avainsanat: