Kauppi: Nokian kannettava vastuunsa henkilöstöstään

|
Uutinen
Kuuntele

Nokian tulee tukea tuntuvasti muutosohjelmassa mahdollisesti työnsä menettäviä tekniikan asiantuntijoita uuden uran alkuun, sanoo TEKin toiminnanjohtaja ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n puheenjohtaja Heikki Kauppi.

– On hyvä, että Nokia aikoo toteuttaa Bridge-tukiohjelman. Tukiohjelmaan tulee varata riittävät resurssit, ja Nokian pitää tukea kaikin mahdollisin keinoin työnsä menettäviä uudelleentyöllistymisessä ja uuden uran löytämisessä. Tällä tavalla se osoittaa jäljelle jäävälle henkilöstölleen, että yritykseen kannattaa sitoutua, mikä vaikuttaa myönteisesti tuottavuuteen ja tuloksellisuuteen, Kauppi sanoo.

Kaupin mukaan myös valtiovallan pitäisi nyt reagoida muutokseen ja edesauttaa uusien yritysten ja korkean teknologian työpaikkojen synnyttämiseksi, jotta mahdollisesti irtisanottavien korkea osaaminen ei mene hukkaan.

– Mallia kannattaa ottaa Oulun seudusta, jossa elinkeinoelämä, kaupunki, TE-toimisto, ELY-keskus ja korkeakoulut ovat tehneet aiemmin menestyksellisesti hyvää yhteistyötä. Myös EU:n globalisaatiorahaston tarjoamat rahoitusmahdollisuudet on käytettävä hyväksi.

Nokia aikoo vähentää Suomesta arviolta 1 300 työpaikkaa. Vähennyksistä noin puolet arvioidaan kohdistuvan Espooseen, noin neljäsosa Ouluun ja noin neljäsosa Tampereelle. Välillisesti vaikutukset työllisyyteen ovat tätä huomattavasti suuremmat.

– 5G-teknologia ja esineiden internet ovat tärkeässä roolissa, kun Suomen taloutta käännetään kasvu-uralle. Nokia on keskeinen toimija tällä saralla tutkimus- ja kehitystoiminnassa, ja merkittävät supistukset olisivat vahingollisia Suomen kansantalouden kannalta. Olisi tärkeää, että Nokia tunnistaisi yhteiskuntavastuunsa myös tästä näkökulmasta, Kauppi sanoo.

Ylempien toimihenkilöiden luottamusmiehen Jari Nummikosken mukaan Nokian tulee harkita uudelleen, miten aikoo vähennyksensä toteuttaa.

– Suomessa Nokian työntekijöillä on keskimäärin 15 vuotta työkokemusta, eli heillä on hyvin korkea osaaminen tietoliikennealalla, he ovat sitoutuneita työhönsä ja heidän tuottavuutensa on globaalisti verrattuna korkea. Tätä osaamista Nokialla ei ole varaa hukata, kun se rakentaa uutta nousuaan, Nummikoski sanoo.

Lisätietoa:

  • TEKin toiminnanjohtaja ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n puheenjohtaja Heikki Kauppi, puh. +358 40 504 1585
  • Nokian ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Jari Nummikoski, puh. +358 40 527 4614
     
Avainsanat: