Kasvuloikka

|
Blogimerkintä

Merkittävä osa tulevaisuuden työpaikoista syntyy pk-yrityksiin. Kaikki keinot kasvuloikan aikaansaamiseksi on otettava käyttöön.

Suomen pyörät pitää nyt saada pyörimään. Myyntiä ulkomaille on lisättävä, myytiinpä sitten tuotteita, palveluja tai osaamista, sillä ikuisesti emme pysty pyörittämään suomalaista yhteiskuntaa suljetulla kierrolla vain toisiamme palvelemalla ja toisillemme myymällä.

Nyt kun tulevaisuuden osaamisesta ja kehityksestä – muun muassa yliopistoilta ja Tekesiltä – on leikattu rajusti, on löydettävä keinot minimoida vahinko. Leikkausten seurauksethan näkyvät toden teolla vasta parinkymmenen vuoden päästä. Ja työttömyys sen kuin kasvaa, kun isot yritykset hiovat itseään timmimpään kuntoon väkeä vähentämällä.

Liikeidea joudutaan liian usein myymään ulkomaille

Merkittävä osa tulevaisuuden työpaikoista syntyy pk-yrityksiin. Ensin on löydettävä oikea innovaatio, ja sitten saatava se siivilleen. Tässä kohtaa lupaava alku tökkää valitettavan usein rahoitukseen. Suhtautuminen startupeihin on nyt myönteistä, ja niille löytyy kohtalaisesti rahoitustakin, mutta varsinaisille kasvuyrityksille sitä ei enää sitten niin vain löydykään. Lopputuloksena liikeidea joudutaan liian usein myymään ulkomaille.

TEKin tavoitteena on saada Suomi jaloilleen ja uusia työpaikkoja menetettyjen tilalle. Uskomme suomalaiseen osaamiseen ja TKI-taitoon, ja olemme siksi mukana luomassa mahdollisuuksia uudelle nousulle. Juhlavuotemme kunniaksi lahjoitamme liiton pääomasta noin miljoona euroa tekniikan ja matemaattisten alojen yliopistollisille opinahjoille. Olemme myös rakentaneet yhdessä yrityskiihdyttämö Nestholman kanssa jäsenillemme erityisen mahdollisuuden sijoittaa kasvaviin kotimaisiin teknologiayrityksiin.

Ja nyt kun itsensä työllistäjien määrä kasvaa väistämättä, olemme myös sopineet Suomen Yrittäjien kanssa yrittäjäpalvelupaketin tarjoamisesta jäsenillemme Akateemiset yrittäjät AKY ry:n kautta. Valtiolta kaipaan kokonaisajattelua, jolla puretaan tarpeetonta hallinnollista taakkaa ja siitä aiheutuvia turhia kustannuksia. Helpotetaan työttömien uudelleen työllistymistä antamalla heidän kouluttautua työttömyyskorvauksella. Annetaan yrityksille verohuojennusta investoinneista ja työpaikkojen luomisesta. Kaikki keinot kasvuloikan aikaansaamiseksi on otettava käyttöön.

Avainsanat: