Juhani Nokela

Juhani Nokela: Kolme pointtia budjettiriihestä – hyvää, oikeansuuntaista ja ikävää

|
Blogimerkintä
Kuuntele

Hallituksen budjettiriihi on paketissa. TKI-puolelta löytyy kehuttavaa, koulutuksen rahoituksesta hyvää ja huonoa sekä vakuutusmaksujen alennuksen käsittelystä moitittavaa.

Hallitus sai budjettiriihensä hyvissä ajoin pakettiin yhdessä päivässä ja moniin asioihin voisi tarttua. Tarkat numerot tulevat vasta myöhemmin, joten tässä vaiheessa kolme pikaista huomiota päätöksiin. Kaikki nämä jossain määrin pohjautuvat hallitusohjelmaan, mutta hallituksen aikomuksista saadaan uuttakin näkemystä.

Hyvänä päätöksenä me TEKissä pidämme ehdottomasti hallituksen ensimmäisiä linjauksia TKI-lisäysten käytöstä. Kyseessä on kohde, jonka avulla hallitus voi aidosti olla luomassa eteenpäin katsovaa politiikkaa. Mielestämme rahoituslisäykset on kohdennettu varsin hyvin. VM:n ehdotuksessa panostukset yliopistoihin olivat jäämässä liian pieneksi, mutta nyt tutkijakoulutuspilottiin sitoudutaan viisaasti kunnolla. Jotta yritykset voivat tehdä investointeja, niin tarvitsemme lisää tohtoreita tekemään TKI-toimintaa. Myös muuten TKI-rahoituksen lisäykset ovat oikeansuuntaisia ja esimerkiksi investoinnit VTT:lle Kvanttinova-pilotointiympäristöön ovat juuri sellaisia satsauksia, joita tarvitsemme.

Samaan aikaan on myös sanottava, että koulutustasoamme on kautta linjan nostettava. Ohjelmassaan hallitus on sitoutunut siihen, että puolella nuorista aikuisista olisi korkeakoulututkinto vuoteen 2030 mennessä. Tätä on osittain lähdetty toteuttamaan lisäämällä aloituspaikkoja ja kohdentamalla tähän ensi vuodelle 11,7 miljoonaa euroa. Todellisuus kuitenkin on, että jos tavoite haluttaisiin aidosti saavuttaa, niin tuohon lisäykseen pitäisi vähintään laittaa nolla perään. Tältä osin hallituksen toimet siis ovat oikeansuuntaisia, mutta riittämättömiä.

Mielestämme TKI-rahoituslisäykset on kohdennettu varsin hyvin.

Heikoimman arvion hallitus saa tavastaan käsitellä Työllisyysrahaston esitystä alentaa vakuutusmaksuja 1,4 prosenttiyksikköä. Tämä alennus näkyy niin palkansaajien kuin työnantajienkin tileillä suoraan, koska vakuutusmaksut ovat veroluonteisia. Hallitus on kuitenkin siirtämässä 0,2 prosenttiyksikköä tästä ansiotuloverotuksen korotukseen. Tämä on se osa, joka arvioiden mukaan johtuu suoraan hallituksen leikkauksista työttömyysturvaan ja aikuiskoulutustuen lakkauttamisesta.

Me TEKissä olemme sitä mieltä, että hallituksen ei tulisi siirtää näitä rahoja pois palkansaajien taskuista. Jos hallitus kuitenkin säästöikseen katsomansa osan siirtää, niin esitetty tapa tämän toteuttamiseen ei ole reilu. Käytännössä vakuutusmaksut menevät 50/50 jaolla palkansaajien ja työnantajien kesken. Hallituksen suunnitelmissa tuon alennuksen heikennyksestä 100 prosenttia menee palkansaajien kukkaroista. Tämä ei ole oikein.