Isät sisuuntuivat perhevapaauudistuksen odottamiseen

|
Uutinen
Kuuntele

Isähaasteen aloittajat TEK, Siili Solutions ja Knowit haastavat työnantajat kehittämään käytäntöjään isäystävällisemmiksi.

Isähaasteen aloittajat TEK, Siili Solutions ja Knowit eivät luota siihen, että poliitikot muuttaisivat työelämää koko perheen kannalta tasa-arvoisempaan suuntaan. Tämä muutos lähtee työpaikoilta. Siksi he haastavat nyt muita työnantajia tarttumaan Isähaasteeseen. Osallistujat ovat mukana laajassa muutoksessa ja saavat työyhteisölleen oikeat ratkaisut isäystävällisyyden kehittämiseen.

Isähaasteen aloittajat uskovat, että jokaisella isällä on oikeus saada elämäänsä molemmat: haastava työ sekä läheinen isä-lapsisuhde. Tämä ei kuitenkaan toteudu nykyisellään, sillä mukaan yksi neljästä parhaassa työiässä olevista miehistä kokee hankaluuksia työn ja muun elämän yhteensovittamisessa, selviää Aula Researchin selvityksestä.

Tasa-arvobarometrin mukaan taas perhevapaille jäämisen arvioidaan edelleen olevan työpaikoilla naisille helpompaa kuin miehille. Yksityisellä sektorilla työskentelevät miehet pitävät perhevapaiden käyttöä vaikeimpana.

Jokaisella isällä on oikeus saada elämäänsä molemmat: haastava työ sekä läheinen isä-lapsisuhde.

Tehdään muutos yhdessä

Juuri tämän muuttamisesta on kyse neljän isän – HR-ammattilainen Mike Arvela, TEKin viestijä Aku Karjalainen, Isyyspakkaus-bloggaaja Tommi Koivisto ja HR-vaikuttaja Juho Toivola – ideoimassa Isähaasteessa. Perhevapaiden ja etätyön, osa-aikaisen työviikon ja sairaan lapsen hoitamisen tulee olla arkipäivää niin äideille kuin isillekin. Isän töiden uudelleenjärjestely perhevapaiden vuoksi on yhtä helppoa kuin lomienkin kohdalla. Hyvässä työpaikassa isien ei oleteta priorisoivan työtä perhe-elämän kustannuksella.

– Ensimmäiset vuodet lapsen kanssa ovat erityisiä hetkiä, joista liian moni isä jää paitsi. Haluamme, että perhevapaista, työaikajoustoista ja sairaan lapsen hoitamisesta tulee myös isille normaali osa työelämää. Siitä hyötyvät kaikki. Tyytyväinen työntekijä on motivoitunut ja tuottava työntekijä, kertoo TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen.

Työpaikan aito isäystävällisyys on kulttuuria, ei pelkästään lain vähimmäisvaatimusten noudattamista tai yksittäisiä käytäntöjä. Se edistää sekä miesten että naisten tasa-arvoa. Siili Solutions Oyj:n toimitusjohtaja Timo Luhtaniemi valottaa yhtiön kulttuuria:

– Siilillä ihmisillä on kokonainen elämä lapsineen, harrastuksineen, puolisoineen ja ystävineen. Nämä myös saavat näkyä työpaikalla ja olla tärkeitä, mutta toisaalta alueet myös saavat ja voivat olla juuri niin erilliset tai päällekkäiset kuin kukin itse haluaa, hän kertoo.

Lähde mukaan haasteeseen

Fambitionin toteuttamaan Isähaasteeseen voi tarttua minkä tahansa alan työpaikka, jossa on herätty ymmärtämään, miten tärkeää isäystävällinen johtaminen on.

Isähaasteen aloittava avoin kick-off-tilaisuus järjestetään 30.8.2018 aamulla Helsingin Ruoholahdessa.
 

Workshop: Näin teet työpaikastasi isäystävällisemmän

Osana kampanjaa TEK järjestää Isähaasteen toteuttajan, Fambitionin kanssa työpajan, jossa ideoidaan tapoja, joilla työpaikkojen perheystävällisyyteen liittyviä käytäntöjä voitaisiin kehittää entistä paremmiksi.

Aika: Tiistai 25.9. klo 9.00–11.00. Aamupalaa on tarjolla klo 8.30 alkaen.
Paikka: G Livelab, Yrjönkatu 3, 00120 Helsinki
Ilmoittautuminen: Ilmoittaudu tapahtumaan tästä linkistä viimeistään 17.9. mennessä.

Etsimme yhdessä vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin:

  • Millaisia käytäntöjä osallistujien työpaikoilla jo on?
  • Millaisia toimintatapoja pidetään yllä tiedostamattomasti?
  • Miksi hyvätkin käytännöt jäävät joskus jakamatta?
  • Miten sanattomat sopimukset muuttuvat yrityksen kulttuuriksi?
  • Miten perhe- ja elämäntilanteet ovat samaan aikaan sekä yksilöllisiä että kuitenkin samankaltaisia?

Työpaja on tarkoitettu:

  • nykyisille ja tuleville HR- ja esihenkilötehtävissä työskenteleville,
  • henkilöstön edustajille sekä
  • kaikille, joita työn ja perheen yhteensovittaminen kiinnostaa.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan. >>