Investointeja, ei irtisanomisia

|
Blogimerkintä

Moni TEKin tavoite edistyi alkusyksyn budjettiriihessä.

Hallituksen päätös panostaa tutkimukseen ja innovaatiotoimintaan vahvistaa uskoa Suomen uudistumiseen. Suomen hallitus päätti lisätä tutkimukseen ja innovaatiotoimintaan 112 miljoonaa euroa. TEK on tavoitellut pitkään 200 miljoonan lisäystä julkisiin t&k-määrärahoihin. Hallituksen tekemä lisäys on askel oikeaan suuntaan, ja korotuksen pysyvyys on tärkeä asia. Valtion esimerkin soisi kannustavan myös suomalaisia yrityksiä investoimaan kotimaahan ja tuotekehitykseen.

Emeritusprofessori Sixten Korkman kirjoitti Helsingin Sanomissa 11.9., että yritykset ovat taloudessa avainasemassa. Hän myös totesi, että Suomessa on kasvuhakuisia yrityksiä. Mutta! "Monet suuryritykset panostavat hyvin vähän tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Saneeraus ja irtisanomiset arvioidaan helpommaksi keinoksi osinkojen ja bonusten kasvattamiseen", Korkman kirjoitti.

Valitettavasti maan hallitus näyttää nyt tukevan tätä meininkiä pitämällä  kiinni esityksestään, jolla heikennettäisiin alle 20 työntekijää työllistävien yritysten palkkalistoilla olevien ihmisten irtisanomissuojaa. Tämä on hallitukselta askel väärään suuntaan. Esitys pitäisi perua. Toteutuessaan se eriarvostaisi työntekijöitä ja yrityksiä. Ja on myös niin, että uusia työpaikkoja luodaan investoinneilla, ei ihmisiä irtisanomalla. TEK ei ole tehnyt päätöksiä järjestöllisistä toimista. Seuraamme tilanteen etenemistä.

Me kaikki voimme vaikuttaa siihen, että asenteet ja käytännöt työpaikoilla muuttuvat."

P.S. TEK-verkkolehdessä kerrotaan isähaaste-kampanjasta, jolla kannustamme työnantajia kehittämään kulttuuriaan ja käytäntöjään isä- ja perheystävällisiksi. Isähaaste on varsin tekkiläinen tapa osoittaa mieltä. Kauan odotettu perhevapaauudistus kariutui viime talvena. Me kaikki voimme kuitenkin omilla teoillamme vaikuttaa siihen, että asenteet ja käytännöt työpaikoilla muuttuvat.

Avainsanat: