Innovaatioalustat ja startup-yrittäjyys

|
Blogimerkintä

Startup-yrittäjän kokemuksia kahdesta erityyppisestä innovaatioalustasta Tampereelta.

Kahdeksanhenkinen tiimimme, jonka tavoitteena oli perustaa terveysteknologiaan liittyvä ohjelmistosuunnitteluyritys, haki ja hyväksyttiin Uuden Tehtaan Protomo Startup-ohjelmaan keväällä 2014. Uusi Tehdas on Tampereen keskustassa Finlaysonin alueella toimiva innovaatioalusta, joka tähtää uuden liiketoiminnan synnyttämiseen ketteryyden, avoimuuden ja monialaisen yhteisöllisyyden avulla.

Ilmapiiri Uudella Tehtaalla oli mahtava!

Uuden Tehtaan toiminnasta vastaa Hermia Group Oy, ja tällä hetkellä ICT- ja media-aloilta alkunsa saanut Uusi Tehdas on erikoistunut pelialaan.

Kolme tärkeintä Uuden Tehtaan startup-ohjelmassa saamaamme asiaa olivat tieto, tilat ja tuki.

  1. TIETO: Ohjelmaan kuuluneet asiantuntijaluennot (mm. LEAN, business), tapaamiset mentoreiden ja asiantuntijoiden kanssa (mm. sijoittajat, lakimiehet) sekä ”pitchaus”- eli myyntipuheharjoitukset kasvattivat tietoa yrityksen perustamisesta ja alkutaipaleen tarpeista.
  2. TILAT: Uudelta tehtaalta saimme käyttöömme hyvät (ja startup-ohjelman ajalta ilmaiset) avokonttorityötilat neuvotteluhuoneineen ja keittiötiloineen. Varsinkin meidän isolle tiimille tämä oli merkityksellistä.
  3. TUKI: Viimeisenä ja ehkä tärkeimpänä oli yhteisön tuki. Ilmapiiri Uudella Tehtaalla oli mahtava! Niin henkilökunnan positiivinen tsemppaus kuin samanhenkisten kanssayrittäjien kanssa käydyt viralliset ja epävirallisemmatkin keskustelut tekivät yhteisöstä unohtumattoman tärkeän.

Kesällä 2014 perustettiin Kineso Oy ja startup-ohjelman jälkeen jäimme vielä noin vuodeksi Uudelle Tehtaalle Suuntaamoon/Kiihdyttämöön kehittämään yritystämme. Ajan kuluessa huomasimme, että kymmenien ihmisten työskentely samassa isossa tilassa oli ajoittain varsin meluisaa, luennoillakin toistuivat jo tutut aiheet ja vaikka Uudella Tehtaalla oli hyviä kontakteja, niin kaipasimme enemmän oman alamme eli terveysteknologian yhteyksiä. Olimme siis henkisesti kasvaneet ulos Uudelta Tehtaalta.

UUSI KOTI HEALTHHUBISTA

Jo jonkin aikaa oli Uuden Tehtaan terveysteknologiayritysten keskuudessa huhuttu uudesta innovaatioalustasta, joka kokoaisi yhteen terveyteen, hyvinvointiin, terveysteknologiaan ja tutkimukseen suuntautuneet yritykset ja toimijat. Syksyllä 2015 pidettiin HealthHUBin viralliset avajaiset ja myös Kineson kuusihenkiseksi supistunut tiimi hyväksyttiin hubilaiseksi.

Muutimme Kaupin kampukselle, Tampereen yliopistollisen sairaalan viereen. HealthHUBin jäsenten eli hubilaisten ilmaisessa käytössä on kahdeksan hot desk -työpistettä sekä laadukkaalla esitystekniikalla varusteltu ryhmätyötila. HealthHUB on osa sairaalakampuksen alueella toteutettavaa Tampere Health Village -kehitysprojektia ja toiminnasta vastaa FinnMedi Oy. HealthHUBilta olemme saaneet TIETOA kohdistettuna muutaman vuoden ikäisen terveysteknologiayrityksen tarpeisiin, uudet työTILAT, yhteisön TUKEA sekä lisäksi kaipaamiamme alakohtaisia kontakteja. Tämä sopii hyvin yrityksemme nykyiseen kehitysvaiheeseen.

Kirjoittaja toimii startup-yrittäjänä Kineso Oy:ssä.

Avainsanat: