Ihalainen Oulussa: ”Ennakoivaa yhteistyötä tarvittaisiin muuallakin”

|
Uutinen
Kuuntele

Työministeri Lauri Ihalaisen mielestä muiden kaupunkien tulisi ottaa oppia Oulusta kriisien hoidossa.

Oulussa elinkeinoelämä, yritystoiminta, kaupunki, TE-toimisto, ELY-keskus ja alueen korkeakoulut ovat tehneet aiempien kriisien hoidossa tiivistä yhteistyötä.

Työministeri Lauri Ihalaisen mielestä Oulun mallista olisi syytä ottaa oppia myös muuallakin.

– Olosuhteisin soveltuen samanlaista ennakoivaa yhteistyötä tarvittaisiin muuallakin. Kun tulee pulmia, on konsepti valmiina siihen, miten reagoidaan ja kuinka yhteiskunta voisi istuttaa siihen omia panostuksiaan.

Vaikka insinöörien työttömyysluvut ovat korkealla Oulussa, joidenkin yritysten on ollut yllättävän hankala rekrytoida itselleen uutta henkilöstöä.

Täällä Oulussa ongelmaa on ratkottu niin, että ammattikorkeakoululla ja yliopistolla on aika hyvä valmius järjestää muunto- ja uudelleenkoulutusta, ja me tuomme rahoitusta siihen, Ihalainen totesi Oulun vierailunsa yhteydessä 15. elokuuta.

– Meidän pitäisi virittää kaikki yliopistot ja ammattikorkeakoulut samanlaiseen. Opetus- ja kulttuuriministeri on puhunut vuoden tai kahden pituisista koulutuksista, vähän lyhytkestoisemmasta ja ammattitaidon ylläpitämiseen sekä kehittämiseen liittyvästä koulutuksesta.

Oulussa onkin panostettu työttömiksi jääneiden ICT-alan osaajien täsmäkouluttamiseen. Esimerkiksi TE-toimistojen työvoimakoulutuksia on kehitetty alueen yrityksille tehdyn kyselyn perusteella. Esimerkiksi nyt syksyllä järjestetään työvoimakoulutuksia muun muassa kansainvälisestä markkinoinnista, ohjelmistoliiketoiminnasta, tietoturvasta ja ohjelmistotestauksesta.

Yrityksiä houkuteltava Suomeen

ICT-alan rakennemuutoksen yhteydessä moni ulkomaalainen yritys on perustanut vapautuvan työvoiman perässä toimipisteensä Ouluun tai muualle Suomeen. Myös Ihalainen on aiemmin ehdottanut, että Microsoft sijoittaisi datakeskuksensa Ouluun.

Mutta miten uusien yritysten investointeja Suomeen saataisiin lisättyä entisestään?

– Finpron ja Team Finlandin ideana on nimenomaan tehdä maailmalla tunnetuksi meidän kova osaaminen ja yhteiskunnan rakenteet. Kyllä sekin tuo tuloksia. Tiedämme, että Saksa ja Hollanti ovat kiinnostuneita osaajista, jotka jäävät nyt työttömiksi. Voi käydä niin, että osaajia houkutellaan meiltä. En sano, että se olisi huono juttu, mutta olisi parempi, että he pysyisivät Suomessa, Ihalainen miettii.

Lue myös uutinen: Työministeri Ihalainen saapui Ouluun pelastuspaketin kanssa

Lue lisää Oulun tilanteesta 12.9. ilmestyvästä TEK-lehdessä 5/2014

Avainsanat: