Hands On!

|
Uutinen
Kuuntele

”Insinööritiedettä ei tehdä ilman insinööritaitoja”, sanoo palkittu vanhempi yliopistonlehtori, TkT Timo Oksanen.

Aalto-yliopistossa viime kesänä järjestetty protopajakurssi kohosi korkeakoulun parhaimpien kurssien listalle ja sen opettajat dekaanin kahveilla kiiteltäviksi. Yksi palkituista on protopajan vastuuopettajana toimiva vanhempi yliopistonlehtori, TkT Timo Oksanen:

”Protopajakurssimme osoittautui menestykseksi: me opettajat saimme kunniakirjan, palkkion ja kiitokset ansiokkaasta sähkötekniikan opetusprojektista. Palkitsemisen perusteena oli positiivinen opiskelijapalaute sekä Aalto-yliopiston opetuksen laatutyöryhmän arvio. Tuntui kyllä hienolta!

Kandivaiheeseen sisällytetty kymmenen opintopisteen kesäkurssi oli meillä jo toinen laatuaan. Idean isät ovat dekaani Jyri Hämäläinen ja varadekaani Keijo Nikoskinen

Kurssi on suunnattu sähkötekniikan opiskelijoille, jotka eivät syystä tai toisesta ole kesätöissä. Ajatuksena on, että opiskelija saa kokemusta oikeista projekteista ja opinnot etenevät myös kesällä.  

Kurssilla tehtävät projektit ovat yritysten sponsoroimia ja mentoroimia. Viime kesänä mukana oli kahdeksan yritystä. Jokainen yritys tuki kurssia tuhannella eurolla per projekti ja sai samalla määritellä opiskelijaryhmän tehtävänannon. 

Opiskelija oppi kesän mittaan työelämä- ja ryhmätyötaitoja, lisäksi kasvoivat projektiosaaminen ja laajojen kokonaisuuksien hallintaan tarvittavat taidot. Mukaan lähteneistä 55 opiskelijasta 50 sai homman päätökseen ja ELEC-D0301-kurssin suorituksesta kymmenen pistettä opintorekisteriinsä. Ensi kesänä työmahdollisuudet ovat näille nuorille kurssilla saadun kokemuksen ansiosta varmasti loistavat. Osa kurssilaisista on jo nyt rekrytoitu töihin.

Ensi kesänä työmahdollisuudet ovat näille nuorille kurssilla saadun kokemuksen ansiosta varmasti loistavat.

Tuas-taloon vuonna 2017 muuttanut paja antaa hyvät mahdollisuudet hands on -kursseille. Välineitä on 3D-tulostimesta laserleikkuriin ja piirilevyjen valmistukseen. Eipä ollut tällaisia tiloja minun opiskeluaikanani. 

Pidän opettamisesta. Olen ollut Aallossa erilaisissa opetustehtävissä kymmenen vuotta, tämän vuoden alusta tittelini on vanhempi yliopistonlehtori.

Myös tutkimus kiinnostaa. Tutkimusalanani on viimeiset 15 vuotta ollut maatalouden automaatio ja robotiikka. Intoni maatalouden tekniikkaan ja hands on -juttuihin on juurissani: olen kasvanut maatilalla ja tottunut tekemään kaikenlaista.

Kiinnostus matikkaan vei minut diplomi-insinööriopintoihin, suoritin automaatiotekniikan DI-opinnot pikapikaa. Väitöskirjani tein peltotyökoneiden reitinsuunnittelun optimoinnista.  Nyt intoni suuntautuu kahteen tutkimushankkeeseen: toisessa tutkitaan kahden robottitraktorin yhteistoimintaa samalla pellolla ja toisessa tulevaisuuden tietoliikennestandardia maataloustyökoneisiin.

Kokemukseni maataloudesta vaikuttanee siihenkin, että olen jo 13 vuotta vetänyt Peltorobotti-opiskelijaprojektia. Opiskelijaryhmä rakentaa tyhjästä pienen robotin – tuolla työhuoneeni hyllyllä on jokunen esilläkin – ja osallistuu sillä sitten kansainväliseen kilpailuun Field Robot Event, joka järjestetään aina kesäisin Keski-Euroopassa. Yrityssponsorit ovat tärkeitä, jotta saamme ostettua tarvikkeet robotin rakentamiseen ja opiskelijoille lentoliput kisoihin. Pari kertaa on tullut voitto Suomeen!

Monet harrastuksenikin liittyvät maatalousteknologiaan. Olen muun muassa FinAgEng ry:n puheenjohtaja. Viime kesänä kuvasin dronella viljapeltoja joka viikko. Kuvista laskeskelen sitten, miten hyvin vilja missäkin paikassa kasvaa.”

Kuka? Timo Oksanen

  • Syntynyt: 1979

  • Ammatti: Vanhempi yliopistonlehtori
  • 
Työpaikka: Aalto-yliopisto
  • Koulutus. Tekniikan tohtori, Teknillinen korkeakoulu

Miten kiinnostuit tekniikan alasta? 
Taisin harrastaa koneensuunnittelua jo lukioaikana. Samalla tuli haaveiltua koneiden automatisoinnista.

Saavutus, josta olet urallasi ylpeä?
Nuoruudeninto uusien taitojen oppimisessa on säilynyt.

Minkä ongelman haluaisit ratkaista?
Maataloustuotanto pitäisi saada taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristön kannalta kestäväksi. 

Motto?
Insinööritiedettä ei tehdä ilman insinööritaitoja.