”Haluan kulkea tieteen kärjessä”

|
Uutinen
Kuuntele

13-vuotias helsinkiläinen taistelee ilmastonmuutosta vastaan. Hän kehitti ratkaisun, jolla fossiilisten polttoaineiden hiilidioksidipäästöt voisi saada nollaan. Teoriassa toimiva idea palkittiin.

Adam Yousfi, 13, menee suoraan asiaan.

– Olen kehittänyt ratkaisun, jolla fossiilisista polttoaineista saadaan hiilidioksidipäästöttömiä ja ympäristöystävällisiä, hän sanoo.

Jatkuva uutisointi ilmastonmuutoksesta herätti Yousfin kiinnostuksen. Hän päätti selvittää, mistä ilmastonmuutoksessa on kyse ja miten nyky-yhteiskunnan päästöt saataisiin torpattua. Yousfi oli perehtynyt kemian opinnoissaan reaktioyhtälöihin ja tiesi reaktioiden ja aineiden ominaisuuksien olevan ennustettavissa. Hän kahlasi läpi hiilidioksidista tehtyjä tutkimuksia ja löysi mielenkiintoisen tiedeartikkelin.

– Se siirsi tavoitteeni uudelle tasolle. Sain idean, miten litiumnitridin avulla hiilidioksidilla saataisiin tuotettua valtavat määrät lisäenergiaa. Samalla se olisi potentiaalinen ratkaisu ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Yousfi luki aiheesta lisää ja tuli vakuuttuneeksi ideansa toimivuudesta. Kemiallinen reaktio oli jo käytännössä testattu ja tutkimus julkaistu arvostetussa tiedelehdessä, mutta siinä tietoa ei yhdistetty ilmastonmuutokseen vaan puolijohteiden valmistamisen kehittelyyn.

Yousfin idealla nykyiset hiilidioksidipäästöt hyödyntämällä saataisiin kaksinkertaistettua voimaloiden sähkön ja lämmön tuotanto. Sivutuotteina syntyisi puolijohteena käytettävää hiilinitridiä, lannoitteen valmistuksessa käytettävää litium syanamidia sekä litium oksidiksia ja litium karbonaattia.

Osallistuminen tiedekilpailuihin motivoi jalostamaan ideaa

Adam Yousfi tiesi, että hänen ideansa on hyvä, muttei heti tiennyt, mitä sen kanssa pitäisi tehdä.

– Keksintöjen kanssa on vaikeassa tilanteessa, kun ei tiedä kuinka arvokkaita ne ovat, kuinka niiden kanssa tulisi toimia ja kenen kanssa niistä voi luottamuksella keskustella. Mitä jos saa patentoitavaksi kelpaavan idean ja tuleekin jättäneeksi sen pöytälaatikkoon? Tai vastaavasti paljastaakin sen julkisesti ennen kuin on saanut siihen patentin?

Hän päätti osallistua ideallaan lasten ja nuorten tiede- ja teknologiakilpailuun Tutki-Kokeile-Kehitä.

– Kilpailu toimi motivaattorina. Ilman sitä olisin varmaan jättänyt ideani vähemmälle työstämiselle, Yousfi kertoo.

Hän kirjoitti ideansa pohjalta kilpailua varten tutkimusraportin: ”Litiumnitridillä voimalat päästöttömiksi”. Kun hän sai raportin valmiiksi, hän otti yhteyttä Aalto-yliopistoon.

– Halusin varmistaa keksintöni toimivuuden ja keskustella, miten sitä voisi hyödyntää. Professorit, joihin olin yhteydessä, antoivat palautetta työstäni ja laskelmistani.

Yousfi oli yksi tiedesarjassa hopeamitalilla palkituista nuorista.

TEKin ja Opinkirjon järjestämän TuKoKe-kilpailun finaalissa huhtikuun alussa Yousfi valittiin työllään Suomen edustajaksi kansainväliseen Genius Olympiad -kilpailuun. Yousfi myös voitti samassa yhteydessä järjestetyn STEK Sähkökisan.

– TuKoKe-kilpailu on mukava ja kannustaa eteenpäin. Siellä töille etsitään asiantuntijoita arvioimaan ne.

Genius Olympiad -kilpailu järjestettiin kesäkuussa New Yorkin Oswegossa. Yousfi oli yksi tiedesarjassa hopeamitalilla palkituista nuorista.

– Parasta oli toki hopean voittaminen, mutta myös itse matka oli hieno kokemus! Tapasin tieteestä kiinnostuneita nuoria ympäri maailmaa. Kun saa kansainvälistä kokemusta, se auttaa ymmärtämään ihmisten erilaisia intressejä ja toimintatapoja.

Ratkaisuasenteella kohti tulevaa

Vaikka Adam Yousfin kilpailutyön idea toimii teoreettisesti, sitä ei voida ainakaan sellaisenaan siirtää käytäntöön.

– Maailman litiumnitridivarannot ovat rajalliset. Ideoimani prosessin kustannustehokkuus jää sen takia valitettavasti negatiiviseksi.

Jos reaktiotuotteisiin sitoutunut litiumnitridi kierrätettäisiin ja käytettäisiin prosessissa uudelleen, keksinnöstä voisi Yousfin mukaan tulla toimiva. Se tosin vaatisi vielä paljon jatkokehittelyä, jota hän ei ainakaan vielä ota kontolleen.

– Joku toinen saattaa keksiä työni pohjalta uusia ideoita.

Tiedän voivani vaikuttaa tulevaisuuteen omien töideni kautta.

Luonnontieteistä kiinnostunut Yousfi aikoo kuitenkin jatkaa saman aiheen parissa eli keksiä uusia ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja ihmisten auttamiseksi.

– Meidän nuorten tulee osallistua aktiivisesti ratkaisujen etsimiseen, eikä ainoastaan passiivisiin mielenosoituksiin ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Tänä syksynä Yousfi aloitti lukion Kulosaaren Yhteiskoulun tiede- ja teknologialinjalla. Peruskoulun hän suoritti kotikoululaisena.

– Kotikoulun ansiosta sain oppia omaan tahtiin ja tutkia asioita syvällisesti.

Lukion jälkeen Yousfi haaveilee lääketieteestä tai tekniikan alan opinnoista.

– Haluan kulkea tieteen kärjessä. Tiedän voivani vaikuttaa tulevaisuuteen omien töideni kautta.