Diplomi-insinöörin lakon syy: ”Kiky ketuttaa kaikkia"

|
Uutinen
Kuuntele

Teknologiateollisuuden ja suunnittelu- ja konsulttialan työnseisaukset alkoivat tänään, koska työehtosopimusneuvottelut junnaavat.

Neste Engineering Solutions Oy:n luottamusmiehellä Heikki Harjulla on valmis vastaus kysymykseen, mikä saa diplomi-insinöörin lakkoon juuri nyt.

”Tällä hetkellä kiky ketuttaa kaikkia.  Kaikkialla, missä kiky-tunteja on tehty, on oltu valmiita lakkoon. Lakkoherkkyyttä ovat nostaneet myös neuvottelupöydissä olleet esitykset lomarahojen leikkauksista.”

Harjun mukaan suunnittelu- ja konsulttialalla on oma erityinenkin syy.

”Olemme viidensadan euron palkkakuopassa. Teknologiateollisuudessa mediaanipalkka on viisi sataa euroa korkeampi kuin suunnittelu- ja konsulttialalla. Ei tämän kummempia syitä lakkoon tarvitakaan.”

Harju kertoo Nesteen Porvoon tuotantolaitoksilla Kilpilahdessa lakon sujuneen rauhallisesti. Lakkovahdit ovat päivystäneet portilla ja käyneet sisälläkin. Harju on ollut itsekin portilla, ja antaa haastattelun vuoron päätteeksi lounaan ääreltä.

”Täällä 650 työntekijästä alle 30 on töissä.  Hyvässä hengessä on toimittu. Firman johdon kanssa on sovittu, että ei liikaa rettelöidä eikä firma tee vastatoimia. Tyytyväisinä olemme täällä sivistyneesti käyttäytyneet.”

Mitä ajattelet, että lakosta seuraa?

”Toivottavasti saamme aikaan hyviä sopimuksia. Tosin paha on mennä sanomaan, että kuinka käy. Voi olla, että mitään ei tapahdu, ja joudumme menemään lakkoon uudelleen.”

Harjun mukaan nykyinen tilannekin on syntynyt yllättäen. Vielä puoli vuotta sitten hän naureskeli työkavereiden kanssa vanhan luottamusmiehen perintöä, kahta kassia lakkovahtiliivejä.

”Emme olisi uskoneet, että nyt ne ovat käytössä.”