DI Tuomas Tiilikainen haluaa olla mukana kehittämässä työelämää kaupan alalla

|
Uutinen
Kuuntele

Ylempien toimihenkilöiden kaupan alan työehtosopimus lisäisi työntekijöiden tasavertaista kohtelua, korostaa suunnittelupäällikkö, DI Tuomas Tiilikainen Keskolta.

Suunnittelupäällikkö Tuomas Tiilikainen, 33, Keskolta tietää, miten kaupan alan asiantuntijoiden oman työehtosopimuksen puute näkyy työpaikoilla.

– Ylempien toimihenkilöiden epäselvä asema näkyy henkilöstöhallinnon vaihtelevissa käytännöissä. Toiset esimerkiksi saavat tehdä joustavasti etätöitä, kun taas toiset joutuvat pyytämään lupaa etätöille etukäteen byrokraattisen prosessin kautta, Tiilikainen havainnollistaa.

Neuvottelujärjestömme Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n työmarkkinatutkimuksen mukaan kaupan alan asiantuntijat tekevät keskimäärin vuodessa 200 tuntia ylitöitä, joista lainmukaisen korvauksen saa vain kymmenen prosenttia.

Keskolla ylityökorvauksia maksetaan, mutta niissäkin käytännöt vaihtelevat paljon.

– Jotkut osaavat neuvotella itselleen ylitöistä asianmukaiset korvaukset ja huolehtia ylitöiden kirjaamisesta, mutta jos asiaa ei ymmärrä ottaa puheeksi työnantajan kanssa, ei työnantajakaan sitä tee, Tiilikainen kertoo.

Asiantuntijoiden palkat laahaavat kaupan alalla verrattuna muihin ylempiin toimihenkilöihin. Yleiskorotuksia tai muitakaan palkankorotuksia ei ole maksettu monille vuosikausiin. Myös lomarahan, äitiys- ja isyysloman palkan sekä sairausajan palkan maksaminen ovat työnantajan tahdosta kiinni.

– YTN:n keräämät palkkatilastot osoittavat selvästi, että palkkataso kehittyy paremmin alan kaikilla ylemmillä toimihenkilöillä aloilla, joilla on työehtosopimus, Tiilikainen tietää.


Paikallinen sopiminen mahdolliseksi

Tiilikaisen mielestä kaupan alan oma työehtosopimus toisi toimivan raamin työelämän kehittämiselle. YTN onkin esittänyt Kaupan liitolle neuvottelujen aloittamista tuottavuutta ja hyvinvointia edistävästä sopimuksesta.

– Ennen kaikkea se lisäisi työntekijöiden tasavertaista kohtelua ja oikeudenmukaisuuden tunnetta.

Otaniemessä tuotantotaloutta opiskellut Tiilikainen on työskennellyt Keskolla vuodesta 2009. Tämän vuoden alusta alkaen hän on myös toiminut ylempien toimihenkilöiden pääluottamusvaltuutettuna.

YTN:n esittämä malli edistäisi merkittävästi työnantajien toivomaa paikallista sopimista alan ylempien toimihenkilöiden osalta. Yritystasolla olisi mahdollista sopia esimerkiksi työ- ja loma-ajoista, ylitöiden korotusosista ja lomarahasta.

– Tähän mennessä paikallinen sopiminen ei ole ollut mahdollista. Meitä on kyllä kuultu asioissa, mutta työnantaja on tehnyt lopulta yksipuolisesti päätöksen. Kun taustalla on sopimus, on myös sitoutuminen sen noudattamiseen eri tasolla ja epäselvissä tilanteissa siihen on aina mahdollista palata, Tiilikainen kertoo.

– Oma sopimus tekisi meistä tasavertaisia sopimuskumppaneita. Näen oman roolini ennen kaikkea työelämän kehittäjänä, hän jatkaa.


Nyt on aika vaikuttaa

YTN on jo vuosia ollut aloitteellinen kehittämään kaupan alan esimiesten ja asiantuntijoiden työelämää yhdessä alan yritysten ja Kaupan liiton kanssa. Painostustoimet ovat viimeinen keino, sillä kaikki muut on jo käytetty.

Neuvottelujen aloittamisen vauhdittamiseksi YTN aloittaa kaupan alalla toukokuun ensimmäisellä viikolla painostustoimenpiteet, jotka kohdistuvat ylempien toimihenkilöiden tehtäviin alan suurimmissa yrityksissä.

– Jos asioita ei ole saatu ratkaistua kymmenen vuoden aikana, ei ole todennäköistä, että asiat edistyisivät tulevaisuudessakaan ilman omaa sopimusta, Tiilikainen sanoo.

– Sopimuksen ei kyllä pitäisi olla mikään mörkö työnantajallekaan, sillä onhan yli 80 prosenttia ylemmistä toimihenkilöistä jo nyt työehtosopimusten piirissä, Tiilikainen lisää.
 

Lue myös artikkeli:

 

Päivystyspuhelin palvelee kaupan alan jäseniä

Kaupan alan jäsenille on avattu 11.4. päivystyspuhelin. Päivystyspuhelin palvelee alalla työskenteleviä YTN-liittojen jäseniä numerossa 040 3523 671:  

  • viikoilla 15-17 päivystyspuhelin arkisin klo 8-20, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 10-14.  
  • 30.4. kello 18.00 jälkeen päivystys avoinna 24/7 kaikkina viikonpäivinä 8.5. saakka.
  • Sähköpostitse yhteydenotot voi lähettää osoitteeseen kauppa(at)ytn.fi.

Ajantasaista infoa painostustoimista ja lakkoavustuksista löytyy YTN:n sivuilta sekä kaupan alan Facebook-sivuilta:

 

Avainsanat: