Aurinko­energian digitalisoija

|
Uutinen
Kuuntele

Lappeenrannan aurinkosähköinnostus veti DI Mikko Pääkkösen alan yrittäjäksi. Tuotejohtaja luottaa hajautetun energiantuotannon tulevaisuuteen ja digitalisaation voimaan myös energiasektorilla.

"Perustimme GreenEnergy Finlandin vuonna 2010. Tuulivoima oli silloin nosteessa, mutta me uskoimme aurinkoon – ja halusimme olla mukana aurinkosähköbisneksessä ensimmäisten joukossa. 

Vaihtoehtoiset energiamuodot kiinnostivat minua jo opiskeluaikana Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa, ja valmistuttuani olinkin jonkin aikaa töissä tuulivoimalalaitteita valmistavassa yrityksessä. Luottamukseni aurinkoenergian vallankumoukseen vahvistui, kun aurinkosähkön tuotantokustannukset laskivat 2010-luvun alussa tuntuvasti. 

Käynnistäessämme liiketoiminnan ja tuoteportfolion kehittämisen yhtiökumppanini Miko Huomon kanssa aurinkoenergian ympärillä alkoikin olla jo pöhinää. Aurinkopaneeleita nousi omakotitalojen ja yritysten katoille kuin sieniä sateella, ja liiketoimintamme pääsi kunnolla vauhtiin.

Positiivinen suunta toiminnassamme vahvistui vuonna 2016, kun teknistä kauppaa tekevä suomalainen perheyritys Oy Flinkenberg Ab päätti sijoittaa yritykseemme. Tämä mahdollisti voimakkaan kasvun: palkkalistoilla on nyt 42 ihmistä ja tälle vuodelle on budjetoitu jo 20 miljoonan euron liikevaihtotavoite.

Kunnista tuli GEFille merkittäviä asiakkaita, kun KL Kuntahankinnat Oy:n kanssa tehtiin neljän vuoden puitesopimus aurinkopaneelien toimittamisesta 82 kunnalle. Vuoden 2017 liikevaihdosta kuntatoimitusten osuus olikin kolmannes. 

Kotimarkkinoiden lisäksi suuntaamme ulkomaille. Ensimmäinen yli megawatin projekti toteutettiin Egyptissä. Yhtiökumppanini kävi siellä vuonna 2016 ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen delegaation mukana, minkä seurauksena saimme kontaktin asiakkaaseen. 

Tuotevalikoimassamme merkittävä elementti on GEF VisionTM -ekosysteemi. Kyseessä on pilvipalvelu, joka seuraa ja optimoi jatkuvasti omalla katolla tuotettavan aurinkoenergian määrää ja energian kulutusta kiinteistössä. Tulevaisuudessa konseptiin voidaan sisällyttää myös sähköautot ja kiinteistöakustot. GEF VisionTM -ekosysteemi mahdollistaa hajautetun energiantuotannon ja kulutuksen digitalisaation.

Tuotekehitys on meille kaikki kaikessa. Lähes puolet henkilöstöstämme tekee töitä tutkimuksen ja tuotekehityksen kanssa. Tällä hetkellä meillä on käynnissä Business Finlandin myötävaikutuksella useita tutkimushankkeita, joihin sijoitetaan yhteensä miljoonia euroja.  

Panostamme TKI-toimintaan, firmassa on viisi tekniikan tohtoria.

Noin puolet henkilöstöstämme on Lappeenrannan teknillisen yliopiston kasvatteja. Teknologiaosaamisemme onkin vahvaa, firmassa on viisi tekniikan tohtoria. 

Yliopistoyhteistyö on meille tärkeää tutkimuksen, mutta myös verkostoitumisen kannalta. 

Yrityksemme on kasvanut pienestä tiimistä asiakaslähtöiseksi organisaatioksi. Henkilöstö on kasvanut hyvin firman mukana. Siitä on nostettava hattua koko porukalle. 

Omat työpäiväni täyttyvät erilaisista hallintotehtävistä, oranisaation ohjaamisesta ja sidosryhmien kanssa työskentelystä. Olenkin tavallaan firman sekatyömies. 

Joskus päivät venyvät iltaan, ja matkojakin mahtuu melkein jokaiseen viikkoon. Onnistumiset kasvattavat motivaatiotani."

Kuka? Mikko Pääkkönen

  • Syntynyt: 1983
  • Ammatti: Tuotejohtaja
  • Työpaikka: GreenEnergy Finland Oy
  • Koulutus: DI, sähkötekniikka, Lappeenrannan teknillinen yliopisto.

Miten kiinnostuit tekniikan alasta?
Tekniikka ja luonnontieteet ovat kiinnostaneet minua jo nuoresta pitäen.

Saavutus, josta olet urallasi ylpeä?
Olen päässyt näkemään energiavallankumouksen sen ytimestä käsin ja vaikuttamaan siihen.

Minkä ongelman 
haluaisit ratkaista?
Hajautetun energiantuotannon, kulutuksen ja varastoinnin haasteet.

Motto? 
Haasteet on tehty 
ratkaistaviksi.

Avainsanat: