Daniel Valtakari katsoo kameraan.

Ammattikorkeakouluille uusi tes – TEK oli mukana aloittamassa neuvotteluja jo 10 vuotta sitten

|
Uutinen

Ylemmät Toimihenkilöt YTN, OAJ ja Sivista ovat hyväksyneet kokonaan uuden ammattikorkeakouluja koskevan työehtosopimuksen. Uusi tes astuu voimaan 1.4.2024.

Ammattikorkeakouluille on saatu uusi työehtosopimus. TEKistä prosessissa on ollut mukana Daniel Valtakari, työelämäasiantuntija ja TEKin korkeakouluvaliokunnan sihteeri.

“Olen ollut vääntämässä ja edistämässä tätä asiaa 10 vuotta. Aluksi tavoitteenamme oli saada henkilöstönedustajia ammattikorkeakouluihin, jolloin kiersimme YTN:n liittojen kanssa ahkerasti oppilaitoksissa. Silloin ainoastaan OAJ oli työehtosopimuksessa mukana ja kaikki luottamusmiehet olivat OAJ:n jäseniä. Halusimme laajentaa luottamusmiestoimintaa myös muiden liittojen jäseniin ja näin tarjota heille paikallista edunvalvontaa.”

“Seuraava askel oli neuvotella OAJ:n kanssa luottamusmiesten edustuksellisuusasiat kuntoon opetushenkilöstön ja muun henkilöstön kesken.  Kolmantena keinona lähestyimme YTN:n liittojen kanssa Sivistaa eli työnantajapuolta ja signaloimme tarpeemme tälle uudelle sopimukselle. Varsinaiset työehtosopimusneuvottelut käynnistyivät syksyllä 2023 ja nyt olemme vihdoin saaneet uuden tessin”, iloitsee Valtakari.

Tämä prosessi kertoo, että sopimustoiminta on hyvin pitkäjänteistä työtä.

Uudessa työehtosopimuksessa OAJ vastaa opetushenkilökunnan edunvalvonnasta, YTN puolestaan asiantuntija- ja tukihenkilöstöön kuuluvista.

“YTN:n ja OAJ:n keskinäisellä sopimuksella luottamusmiehet tukevat eri tehtävissä olevia myös ristiin, tämä on yhteinen etu”, Valtakari kuvailee.

Perinteinen kysymys, miltä nyt tuntuu?

“Tämä on oikeasti uskomattoman kova juttu. TEKin korkeakouluvaliokunnan puolesta voin sanoa, että pidämme tätä erittäin tärkeänä. Lisäksi tämä prosessi kertoo, että sopimustoiminta on hyvin pitkäjänteistä työtä."

Työehtosopimus on kaksivuotinen. Ensimmäiselle 13 kuukauden kaudelle sovittiin 2,7 prosentin suuruinen yleiskorotus ja 0,4 prosentin paikallinen erä. Vuoden 2025 palkankorotuksista sovitaan saman vuoden helmikuussa.

Lue lisää YTN:n tiedotteesta